KESAISTHTIKI18

2015-03-26 18:12:12
 Προοδευτική Καθηγητών: Έκτακτη ΠΣΓΑ ΟΕΛΜΕΚ στις 2 του Απρίλη

Προοδευτική Καθηγητών: Έκτακτη ΠΣΓΑ ΟΕΛΜΕΚ στις 2 του Απρίλη


Μετά τη σημερινή συνεδρία  του κεντρικού Διοικητικού συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σήμερα συνήλθε το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ με βασικό θέμα συζήτησης τα σχέδια/προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Επιμόρφωση, Ωρολόγιο Πρόγραμμα, Σύστημα Διορισμών) και τον καθορισμό της διαδικασίας χειρισμού τους. Όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση εστιάστηκε στο προτεινόμενο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση προκαλεί ένταση και αναβρασμό μεταξύ των συναδέλφων.

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών κατέθεσε πρόταση μομφής για τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Δ. Ταλιαδώρο, ο οποίος ήταν ένας από τους συντάκτες της συγκεκριμένης πρότασης και συνεπώς φέρει ακεραία την ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα. Απαίτησε μάλιστα την παραίτησή του. Η πιο πάνω πρόταση μομφής απορρίφθηκε από την Αλλαγή  και τη Νέα Κίνηση. 

Δυστυχώς, παρά τις διαπιστώσεις της πλειονότητας των μελών του ΚΔΣ ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη πρόταση, η οποία θυματοποιεί εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς ενώ ταυτόχρονα δε συμβάλλει στη δημιουργία ενός σύγχρονου δημόσιου σχολείου, το ΚΔΣ με πρόταση της Νέας Κίνησης την οποία υποστήριξε και η Αλλαγή, αποφάσισαν ότι «η πρόταση χρήζει βελτίωσης…» και συνεπώς αποτελεί βάση για διάλογο. Ταυτόχρονα, ενσπείροντας κλαδικές αντιπαραθέσεις υποστήριξαν ότι «ο τρίτος πυλώνας της εκπαίδευσης, με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας που αναφέρεται στην ανάπτυξη των Φυσικών Επιστημών στην Εκπαίδευση δεν αναβαθμίζεται ικανοποιητικά» με βάση το προτεινόμενο Ωρολόγιο. Αλήθεια, τι γίνεται και με όλους τους υπόλοιπους κλάδους που στοχοποιούνται;

Η θέση τους ότι δεν αποδέχονται την εφαρμογή του 35ωρου στο Γυμνάσιο και η εισήγησή τους για εισαγωγή του 37ωρου και στο Λύκειο, δυστυχώς δεν είναι αρκετή για μια πρόταση η οποία πάσχει σοβαρά τόσο από πλευράς φιλοσοφίας, όσο και από πλευράς επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης και αφού απέτυχε κάθε προσπάθεια απόρριψης της πρότασης του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, η ΔΗΚΙ και η Νέα Πνοή, κατέθεσαν πρόταση για σύγκληση Έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ) της ΟΕΛΜΕΚ, στις 2 Απριλίου 2015. Η Αλλαγή και η Νέα Κίνηση αντέδρασαν και πάλι έντονα στην πιο πάνω πρόταση και καταψήφισαν την προσπάθεια για συζήτηση των προτάσεων στο Ανώτατο Όργανο της ΟΕΛΜΕΚ, που είναι η ΠΣΓΑ. Γιατί άραγε;

Μετά από τις πιο πάνω εξελίξεις η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, η ΔΗΚΙ και η Νέα Πνοή, ενεργοποιώντας σχετική πρόνοια του Καταστατικού της Οργάνωσης, παρουσίασαν πέραν των εξήντα υπογραφών Γενικών Αντιπροσώπων και απαίτησαν τη σύγκληση Έκτακτης ΠΣΓΑ, στις 2 Απριλίου 2015.            

Καλούμε, λοιπόν, τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως ειδικότητας και συνδικαλιστικής τοποθέτησης, να αντισταθούμε με κάθε τρόπο σ’ αυτή την πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού που ουσιαστικά δεν εκσυγχρονίζει το Δημόσιο Σχολείο αλλά αντίθετα το υποσκάπτει ακόμα περισσότερο».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Νεκτάριος Σταυρινίδης
Thu March 26, 2015, 19:44:28
Ποιο πάνω γράφετε «Ξεκαθαρίζουμε ότι η ΟΕΛΜΕΚ δεν αποδέχεται και δε συζητεί την εφαρμογή του 35ωρου για το Γυμνάσιο». Μα αυτό το σχέδιο που υπόγραψε ο ίδιος ο πρόεδρός σας προβλέπει 37ωρο ως μεταβατική περίοδο και μετά μετάβαση σε 35ωρο. Αποφασίστε και ενημερώστε μας. Μήπως αυτή η ανακοίνωση δεν συμφωνεί με τις θέσεις του προέδρου; Μήπως γίνετε μια προσπάθεια να προλάβετε τις αντιδράσεις; Αυτό που υπόγραψε ο πρόεδρος είναι σαφέστατο. Μην προσπαθήστε να ανασκευάσετε.
Το καταστατικό τις συνδικαλιστικής οργάνωσης αναφέρει καθαρά ότι πρέπει να προνοεί για τα συμφέροντα των μελών της καθώς και για ζεστό κλίμα μεταξύ των διαφόρων κλάδων.
Θεωρώ ότι ο πρόεδρος παραβίασε το καταστατικό και πρέπει να τροχοδρομηθεί άμεσα η διαδικασία που προβλέπει την απομάκρυνση αξιωματούχου βάση του αρ θρου 29 του καταστατικού.
Σταυρινίδης Νεκτάριος
Καθηγητής Τεχνολογίας

FREDERICK-EX
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
MA/MSc2018
NEAPJUL17
THALIS
microsoft1718
AOSINK
HPJETPRO
CDA2018
PAJULY17
AIGAIA
MOECEE
FORUMMARCH
iky2018
global
OPAPCYPRUS
Middlesex2016