Η Επ. Παιδείας της Βουλής να απαιτήσει ανατροπή του απαράδεκτου καθεστώτος εργοδότησης


ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ*

Αρχικά, θέλω να εκφράσω τη δυσφορία μας ως ΠΟΕΔ για τη στάση που τηρεί το Υπουργείο Παιδείας και ο Υπουργός το τελευταίο διάστημα. Με διχαστικές δηλώσεις και ανακοινώσεις γίνεται μια προσπάθεια να πληγεί η ΠΟΕΔ και ο διδασκαλικός κόσμος. Μάλιστα, προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι υπάρχει διάσταση ανάμεσα στην ηγεσία και στη βάση της ΠΟΕΔ. Διαφορετικές απόψεις οπωσδήποτε υπάρχουν, όπως ισχύει σε κάθε υγιές σώμα, όμως εκείνο που ακόμη και σήμερα καταγράφηκε για άλλη μια φορά είναι ότι η απόφαση της πλειοψηφίας γίνεται σεβαστή από όλους στην ΠΟΕΔ και εφαρμόζεται από όλους. Η συσπείρωση του Κλάδου γύρω από την ΠΟΕΔ καταδεικνύει την ενότητα που υπάρχει και αποτελεί χωρίς αμφιβολία τη δύναμη της Οργάνωσης. Τη στάση αυτή του Υπουργείου θα ήθελα να την καταγγείλω και ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Την ίδια ώρα, μας προκάλεσε αρνητική εντύπωση η πρόσκληση για διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας, σήμερα, για την οποία ζητήσαμε για πρακτικούς καθαρά λόγους να αναβληθεί και να οριστεί άλλη μέρα ενόψει της συνάντησης στη Βουλή και ξαφνικά αφήνεται να διαρρεύσει στα ΜΜΕ ότι θα μας παρέδιδε Γνωμάτευση της Εισαγγελίας για την εφαρμογή των εκπαιδευτικών πολιτικών. Φαίνεται ότι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του Υπουργείου και η προσπάθεια παγίδευσης της ΠΟΕΔ συνεχίζονται, όπως έγινε και με την περιβόητη τετραμερή συνάντηση.

Ξεκάθαρα δηλώνουμε ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος ασφαλώς εφαρμόζει τις εκπαιδευτικές πολιτικές. Η Επαγγελματική Μάθηση, οι Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας αποτελούν αλλαγές που η ΠΟΕΔ εισηγήθηκε να εφαρμοστούν πιλοτικά, δοκιμαστικά, ώστε να εντοπιστούν τα θετικά και τα αρνητικά για να μπορέσουν να βελτιωθούν και να εφαρμοστούν σωστά. Παρά τις αξιολογήσεις που έγιναν από το Παιδαγωγικό και από την ΠΟΕΔ το Υπουργείο δεν προχώρησε στη βελτίωση όσων επισημάνθηκαν. Εμείς ως ΠΟΕΔ θέσαμε έντονα, μεταξύ άλλων, το θέμα της εφαρμογής του Προγράμματος Επιμόρφωσης εις βάρος των παιδιών και της ομαλής λειτουργίας των σχολείων. Συνεπώς, η ΠΟΕΔ ζητά και απαιτεί σωστή εφαρμογή των νέων πολιτικών που προωθούνται και όχι μη εφαρμογή.

Ως ΠΟΕΔ ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής εκφράζουμε ξεκάθαρα την αντίδρασή μας και τη μη αποδοχή του νέου εργασιακού καθεστώτος που υιοθετήθηκε φέτος προκειμένου να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Ανάγκες που εκπηγάζουν από την απόφαση και παραδοχή του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας ότι κρίσιμα εκπαιδευτικά ζητήματα πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης και διαχείρισης (αναλφαβητισμός, παραβατικότητα, διοικητικός χρόνος διευθυντών κ.ά.). Ήδη τα δεκάμηνα συμβόλαια, σήμερα που μιλούμε δεν μπορούν παρά να είναι οκτάμηνα, ενώ την ίδια ώρα εγείρονται αρκετά προβλήματα που δημιουργούν τεράστια προβλήματα και το πιο πιθανό θα αποτελέσουν αντικείμενα δικαστικών προσφυγών με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα (πίστωση 0,5 μονάδας με ενδεχόμενο κάποιοι να μειονεκτούν και κάποιοι να πλεονεκτούν, κ.ά.).

Ένα καθεστώς που οφείλεται στην ύπαρξη «οροφών» στην εκπαίδευση. Η ΠΟΕΔ δεν αποδέχεται τις «οροφές» και ανησυχεί πολύ για το τι σχολείο θα έχουμε τον Σεπτέμβριο του 2017 εφόσον:

  • Πρέπει να επεκταθεί το πρόγραμμα αλφαβητισμού σε όλα τα σχολεία
  • Η πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση της αποκλίνουσας, παραβατικής συμπεριφοράς απαιτεί την ύπαρξη νέων δομών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα
  • Θα επιλυθούν τα προβλήματα του Προγράμματος Επαγγελματικής Μάθησης και εφαρμοστεί καθολικά
  • Αρχίσει η συζήτηση του Νέου Σχεδίου Αξιολόγησης, του οποίου για να υλοποιηθεί η φιλοσοφία του χρειάζονται το λιγότερο 300-400 νέοι διορισμοί
  • Υλοποιηθούν οι καινοτομίες που εξαγγέλλονται οι οποίες αυξάνουν τις ανάγκες σε προσωπικό.

Η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι θέμα που όλοι συμφωνούμε και επιδιώκουμε. Όμως, εάν θα αποφασιστεί σε κάποια στιγμή οι εκπαιδευτικοί να παίρνουν τον μισό μισθό από ό,τι σήμερα για να διοριστούν 10 000 εκπαιδευτικοί αντί 5 000 που έχουμε σήμερα, αυτό εμείς δεν το αποδεχόμαστε! Δεν βελτιώνεται η εκπαίδευση φορτώνοντας μόνο τους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής στο αμέσως επόμενο διάστημα να συζητήσουμε το φλέγον θέμα του απαράδεκτου εργασιακού καθεστώτος που υιοθετήθηκε φέτος και να ζητήσει επιτακτικά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2017 σε αύξηση του κονδυλίου για την εκπαίδευση κατά 200 000 ευρώ, που χρειάζονται για να μετατραπούν σε συμβασιούχοι οι 80 συνάδελφοι, τουλάχιστον από την 1.1.2017. Κάτι, που η Βουλή έπρεπε να έχει ζητήσει ήδη, όταν αντί 228 επιπλέον θέσεις, κλήθηκε να εγκρίνει μόνο 103 και η ΠΟΕΔ είχε αποστείλει σχετική επιστολή σε όλα τα κόμματα.

Τέλος, ως προς την Τεχνική Επιτροπή που συνεχώς επικαλείται ο Υπουργός και την οποία αφήνει να αιωρείται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των εκπαιδευτικών, εμείς ευθαρσώς δηλώνουμε ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από μια επιτροπή που μπορεί να συσταθεί για να συμβουλεύσει τον Υπουργό. Οποιαδήποτε όμως συζήτηση των όρων εργασίας των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να γίνει πουθενά αλλού, εκτός από το θεσμοθετημένο και συνταγματικά ρυθμισμένο σώμα για τον σκοπό αυτό τη ΜΕΠΕΥ, σε θεσμικό διάλογο ο οποίος μάλιστα διέπεται από Καταστατικό. Καλούμε την Επιτροπή Παιδείας να διασφαλίσει τη συζήτηση των θεμάτων αυτών στο θεσμικό αυτό όργανο. Επί της ουσίας το μόνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι πέρασε η Τρόικα από την Κύπρο και κάποια πράγματα δεν άλλαξαν αναγνωρίζοντας τους λόγους για τους οποίους θεσμοθετήθηκαν. Συνεπώς η όποια επιτροπή και η όποια συζήτηση στον θεσμικό διάλογο επιβάλλεται να εξετάσει τα μη θεσμοθετημένα ζητήματα που εγείρονται.

Η ΠΟΕΔ, δηλώνει πανέτοιμη για συμμετοχή σε ουσιαστικό διάλογο με το ΥΠΠ στα θέματα που θα καθοριστούν. Ως προς την έκκληση της Επιτροπής Παιδείας για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, ως Γραμματεία θα παρουσιάσουμε το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίας ενώπιον του ΔΣ που είναι προγραμματισμένο για τις 3 Νοεμβρίου για αξιολόγηση και λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων.

* Η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΕΔ στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










119