Για κίνδυνο διοικητικού χάους στα σχολεία προειδοποιούν ΑΚΕΛ και ΟΕΛΜΕΚ


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «διοικητικό χάος», το οποίο πιθανόν να αντιμετωπίσουν τα σχολεία και ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, ενόψει της νέας σχολικής χρόνια, λόγω της ελλιπής στελέχωσής τους και της παγοποίησης των προαγωγών.

Σε δηλώσεις του, μετά από της συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Θέμη Πολυβίου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «από τη συνάντηση έχει προκύψει ένας βασικότατος κίνδυνος, αυτός της ελλιπούς στελέχωσης των σχολείων και της ελλιπής στελέχωση. Λόγω αυτής της έκδηλα λανθασμένης νομοθεσίας, είναι γνωστή και ως νομοθεσία Αβέρωφ, η οποία υπεβλήθηκε στη Βουλή για παγοποίηση των προαγωγών, αντιμετωπίζουν σήμερα τα σχολεία και ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα τον κίνδυνο ενός διοικητικού χάους».

Επίσης, ανέφερε πως  η δέσμευση της Κυβέρνησης για επαναδιορισμό όλων των συμβασιούχων, δέσμευση η οποία είχε και ως αποτέλεσμα πρόσθετες αποκοπές στη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών, δεν φαίνεται τουλάχιστον μέχρι σήμερα να υλοποιείται, για να προσθέσει ότι «ευτυχώς φαίνεται ότι αυτό το μίνι φιάσκο, με την μεταφορά των εκπαιδευτικών στην Εθνική Φρουρά, σταμάτησε».

Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε πως «υπάρχουν άμεσες ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα», συμπληρώνοντας πως «μπορούμε επαναδιορίζοντας τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς να ενισχύσουμε και το εκπαιδευτικό σύστημα και να αντιμετωπίσουμε και ένα κοινωνικό πρόβλημα».

Αναφερόμενος στη συνέχιση της προώθησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ο Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ είπε πως «υπάρχουν ζητήματα, που χωρίς επιπρόσθετο κόστος για την πολιτεία μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως τα νέα αναλυτικά προγράμματα».

Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, «εκφράσαμε και σήμερα την επιφύλαξη για το γεγονός ότι ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια, που έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, επί δύο προηγούμενων κυβερνήσεων, αυτή η προσπάθεια στηρίχθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε προσπάθειες πανεπιστημιακών, επιστημονικά τεκμηριωμένες, και μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο με τις Επιτροπές, τις οποίες ήδη έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας».

«Φαίνεται ότι ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας μαζί με κάποιους τεχνοκράτες του Υπουργείου αναλαμβάνουν την ευθύνη, για την περαιτέρω πορεία των αναλυτικών προγραμμάτων. Και με όλο το σεβασμό θεωρώ ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία, ούτε την επιστημοσύνη, για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή αναλυτικών προγραμμάτων».

Κατέληξε εκφράζοντας την εκτίμηση πως πρέπει άμεσα και ενόψει της νέας χρονιάς να συγκληθεί το Συμβούλιο Εκπαίδευσης, ούτως ώστε όλα αυτά τα ζητήματα να αποτελέσουν αντικείμενο μόνιμου διαλόγου και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, αλλά και των εκπαιδευτικών οργανώσεων, που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ δήλωσε πως «η εκπαίδευση δεν έχει χρώματα και κόμματα», προσθέτοντας πως πρέπει όλοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα προβλήματα, γιατί η εκπαίδευση και παιδεία είναι το μέλλον της ημικατεχόμενης Κύπρου.

Αναφέρθηκε με τη σειρά του «στο χάος, που κινδυνεύουν να περιέλθουν τα σχολεία μας αν δεν γίνουν άμεσα κινήσεις που να έχουν σχέση με τη στελέχωση και την αποπαγοποίηση θέσεων, ώστε να μπορέσουν να στελεχωθούν σωστά τα σχολεία».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς τον Υπουργό Παιδείας, την Κυβέρνηση και προς τη Βουλή να συνεργαστούν, ώστε να βρεθούν λύσεις σε αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










188