Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο: Παρουσίαση ερευν. αποτελεσμάτων του Χρηματοδοτούμενου από το ΙΔΕΚ, PlantexCY


Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής και το Ερευνητικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλούν σε ημερίδα την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου η ώρα 17:00-19:00 στο Αμφιθέατρο Βήτα του πανεπιστημίου, όπου θα παρουσιαστούν τα ερευνητικά αποτελέσματα του χρηματοδοτούμενου από το ΙΔΕΚ προγράμματος PlantexCY (CULTURE / AWARD-YR / 0119 / 0024) με τίτλο "Μελέτη του φυτοχημικού προφίλ και των in-vitro βιοδραστικών ιδιοτήτων των φυτικών εκχυλισμάτων ενδημικών φυτών της Κύπρου για χρήση τους στην ιατρική και τη γεωργία".

H Κύπρος παρουσιάζει μια σπάνια και πλούσια φυτική βιοποικιλότητα. Τα ενδημικά φυτά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της χλωρίδας της Κύπρου και μέρος της φυσικής κληρονομίας του τόπου, καθώς τα είδη αυτά κατάφεραν να επιβιώσουν και να εξελιχθούν, κατά τη διάρκεια αιώνων. Τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζεται αρκετό ενδιαφέρον για τις ευεργετικές επιδράσεις των τοπικών φαρμακευτικών φυτών στην ανθρώπινη υγεία, λόγω των πολλαπλών θετικών επιδράσεων και των αμελητέων παρενεργειών.

Τα φαρμακευτικά φυτά αποτελούν μια πλούσια πηγή διαφόρων φαρμακευτικών βιοενεργών μορίων όπως αντιοξειδωτικών ενώσεων, φαινολικών συστατικών, τερπενοειδών και άλλων δευτερογενών μεταβολιτών. Αρκετά από τα ενδημικά φυτά της Κύπρου παρουσιάζουν φαρμακευτικές ιδιότητες οι οποίες είναι γνώστες στη τοπική κοινωνία από τα αρχαία χρόνια, καθώς χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η έλλειψη πληροφορίας σχετικής με τη φυτοχημική σύσταση των εκχυλισμάτων αυτών των ενδημικών φυτών, καθώς επίσης δεν έχουν μελετηθεί οι ευεργετικές τους ιδιότητες.

Η πρόταση PlantexCY έχει ως στόχο τη μελέτη του φυτοχημικού προφίλ και των ευεργετικών ιδιοτήτων επιλεγμένων ενδημικών φυτών της Κύπρου. Για τη μελέτη των ευεργετικών ιδιοτήτων εκτιμώνται οι αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς επίσης και η ικανότητά τους να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία ως φυσικοί βιοδιεγέρτες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης στοχεύουν στο να να ρίξουν φως στο ανεξερεύνητο δυναμικό των κυπριακών ενδημικών φυτών και να δώσουν το έναυσμα για μια πιο συστηματική τους μελέτη στο εγγύς μέλλον.

Η ημερίδα στοχεύει στο να ενημερώσει για τα σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα αποτελέσματα, να αναδείξει τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με δημόσιους φορείς του τόπου, αλλά και να ενημερώσει ακαδημαϊκούς, φοιτητές και επαγγελματίες για τη σημαντικότητα της ορθολογιστικής αξιοποίησης του ενδημικού φυτικού πλούτου της Κύπρου προς όφελος της ιατρικής καθώς και της γεωργίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










554