Νέο ΜΙΕΕΚ θα λειτουργήσει την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου


Ανακοινώθηκε από εκπροσώπους του ΥΠΑΝ στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής

Η λειτουργία νέου Μεταλυκειακού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ανακοινώθηκε από εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας την Τετάρτη.

Παράλληλα, στην Επιτροπή συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, με ειδική αναφορά στο ζήτημα της έλλειψης θέσεων εν μέσω αυξημένης ζήτησης από τους μαθητές να προεξέχει.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία ΜΙΕΕΚ στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. «Όπως έχουμε ενημερωθεί, έχει παρθεί σχετική απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας και αναμένουμε την υλοποίηση με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-2025», ανέφερε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος.

«Η εξέλιξη αυτή προσφέρει σημαντική ευκαιρία εκπαίδευσης σε τεχνικά επαγγέλματα που έχει ανάγκη η τοπική οικονομία στον τουριστικό τομέα ειδικά και σχετικά άλλα επαγγέλματα», ανέφερε.

Σημείωσε ότι ως ΔΗΣΥ αναμένουν συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό και πορεία υλοποίησης για την επέκταση του θεσμού και σε άλλες επαρχίες για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερα τεχνικά επαγγέλματα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης σημείωσε ότι τα ΜΙΕΕΚ αποτελούν τεράστια κατάκτηση για το εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς υπάρχει ψηλό ποσοστό εργοδότησης, αφού παρέχουν εξειδικευμένη γνώση. «Αποτρέψαμε μια έμμεση προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ΜΙΕΕΚ τα προηγούμενα χρόνια και διαπιστώνουμε ότι η λειτουργία τους στο πλαίσιο της τεχνικής εκπαίδευσης, όχι μόνο είναι θετικότατη, αλλά αποδίδει και συγκεκριμένα αποτελέσματα», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να στηριχτούν περισσότερο όσοι φοιτούν στα ΜΙΕΕΚ, καθώς, όπως είπε, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τα λαϊκά στρώματα. «Έχουμε θέσει το ζήτημα της πρακτικής τους άσκησης, που πρέπει να μπει σε πιο επαγγελματική βάση, αλλά να μπορούν να παίρνουν και ένα αντίτιμο όταν εργάζονται στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης. Έχουμε θέσει και το ζήτημα της έγκαιρης στελέχωσης των ΜΙΕΕΚ, της κατάργησης της αγοράς υπηρεσιών, ώστε να μπορούν πιο αποτελεσματικά να λειτουργούν αυτά τα ινστιτούτα προς όφελος των φοιτητών, της κυπριακής οικονομίας και της κυπριακής κοινωνίας», σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι ο θεσμός των ΜΙΕΕΚ είναι πολύ επιτυχημένος από το 2012 που ξεκίνησε. Είναι συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και ο αριθμός των φοιτητών μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο. «Φέτος είχαμε 400 νέους φοιτητές, ενώ στο 2ο και 3ο έτος φοίτησης είναι 400 σύνολο», δηλαδή, σημείωσε, παρατηρήθηκε 100% αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πρόσθεσε ότι τα προγράμματα των ΜΙΕΕΚ είναι αναγνωρισμένα από το ΔΗΠΑΕ αλλά και από επαγγελματικά σώματα, είναι δωρεάν η φοίτηση και 9 στους 10 που παίρνουν το συγκεκριμένο δίπλωμα βρίσκουν επαγγελματική αποκατάσταση και δικαιούνται και τη φοιτητική χορηγία.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι είναι «με ιδιαίτερη ικανοποίηση που ακούσαμε για την εισαγωγή νέων προγραμμάτων και ότι φέτος οι σπουδαστές του πρώτου έτους  ανέρχονται στους 400, αριθμός που αντιστοιχεί στον περσινό αριθμό σπουδαστών του 1ου και 2ου έτους».

Αυτό, σημείωσε, αποδεικνύει την επιτυχία του θεσμού, ενώ ανέφερε ότι έχει τεθεί ως στόχος οι 1000 σπουδαστές ανά έτος.

Σημείωσε επίσης τη θετική συμβολή του νέου εξειδικευμένου κτηρίου ΜΙΕΕΚ στη Λεμεσό, όπου παρέχει τη δυνατότητα σε σπουδαστές να φοιτούν σε πρωινά και σε βραδινά προγράμματα, ενώ ανέφερε ως πολύ θετικό σημείο το ότι ο τεχνικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τα ΜΙΕΕΚ χρησιμοποιείται παράλληλα και από τα υπόλοιπα προγράμματα που προσφέρει το Υπουργείο Παιδείας.

Τέλος, ανέφερε ως σημαντική εξέλιξη τη λειτουργία για την επόμενη χρονιά, προγραμμάτων ΜΙΕΕΚ και στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Αύξηση ζήτησης για τεχνικές σχολές-Έλλειψη υποδομών και θέσεων

Στην Επιτροπή συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Mέση Tεχνική και Eπαγγελματική Eκπαίδευση. Οι βουλευτές σημείωσαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη δημιουργίας νέων τεχνικών σχολών για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Ο κ. Κάρουλας, σημείωσε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών που καταφεύγει στην τεχνική εκπαίδευση. «Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί υπάρχει έλλειψη σε τεχνικά επαγγέλματα στην αγορά εργασίας», ανέφερε, σημειώνοντας την ανάγκη σύνδεσης της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας για την κατάληξη των κλάδων των επαγγελμάτων, που θα προωθούνται μέσα από την τεχνική εκπαίδευση.

Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν βήματα και στην τεχνική σχολή και στις υποδομές και στην αύξηση των παιδιών, ενώ σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα της κουλτούρας που υπάρχει στην κοινωνία για τα τεχνικά επαγγέλματα. «Χρειάζεται ενημέρωση και των παιδιών, και των γονέων, πάντα σε σύνδεση με την αγορά εργασίας για να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού για το καλύτερο μέλλον των παιδιών», ανέφερε.

Ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το γεγονός ότι γίνεται «πολύ σοβαρή προσπάθεια για να προχωρήσει η τεχνική εκπαίδευση με ένα θετικό πρόσημο». Σημείωσε, ωστόσο, ότι λόγω έλλειψης υποδομών και περιορισμένων θέσεων, η τεχνική εκπαίδευση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σήμερα. «Το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφονται ζωές παιδιών κάθε χρόνο, παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν συγκεκριμένη επαγγελματική κατεύθυνση, να μην μπορούν να το κάνουν και να  υποχρεώνονται να πηγαίνουν σε έναν κλάδο στη Μέση Γενική Εκπαίδευση που δεν τους ενδιαφέρει καθόλου».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο Λύκειο Ιδαλίου, το οποίο έχει υπερπληθυσμό, και ένας από τους λόγους είναι ότι δεν υπάρχει τεχνική σχολή στη νότια Λευκωσία, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση, είπε.

«Τα τεχνικά επαγγέλματα δεν είναι για τα παιδιά άλλων, αλλά για τα δικά μας παιδιά», είπε ο κ. Σαββίδης, σημειώνοντας ότι υπάρχει σοβαρή ανάγκη στην αγορά εργασίας. Σημείωσε ότι ειδικά στην επαρχία Πάφου, τα τελευταία χρόνια η ζήτηση αυξήθηκε 25%, αλλά δεν υπάρχει οποιοδήποτε πλάνο για δημιουργία νέας τεχνικής σχολής.

«Φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια μοριοδότησης για να πάει κάποιος στην τεχνική σχολή, να πέφτει μέσο για να βρεθεί μια θέση στην τεχνική», ανέφερε.

Ανέφερε ότι τα προτερήματα της τεχνικής σχολής είναι πάρα πολλά, αφού το απολυτήριο είναι ισότιμο και αντίστοιχο με της μέσης εκπαίδευσης, οι απόφοιτοι τεχνικών σχολών παίρνουν μοριοδότηση για εργοδότηση είτε στην ΑΗΚ, είτε στην ΑΤΗΚ, μπορούν να διεκδικήσουν θέση μέσα από τη διαδικασία των υπεράριθμων θέσεων και συνδυάζει την πρακτική με τη θεωρία.

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι στους μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης προσφέρεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζεται και να εκσυγχρονίζεται για να μπορεί να προσελκύει νέους μαθητές και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις της βιομηχανίας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης του τόπου.

«Τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των μαθητών που ακολουθούν την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Δυστυχώς κάθε χρόνο γινόμαστε δέκτες πολλών παραπόνων από γονείς και μαθητές ότι ενώ θέλουν να ακολουθήσουν συγκεκριμένο κλάδο στην τεχνική εκπαίδευση απορρίπτονται γιατί δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι αρκετά παιδιά έχουν μπει σε «έναν κυκεώνα μαθησιακών δυσκολιών, ψυχολογικής πίεσης και εκπαιδευτικού καταναγκασμού λόγω αυτού του προβλήματος», καθώς, όπως είπε, τουλάχιστον 100-200 παιδιά κάθε χρόνο δεν μπορούν να μπουν στον κλάδο που επιθυμούν στην τεχνική εκπαίδευση.

«Έχουμε καλέσει επανειλημμένα, τόσο την πολιτεία, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας, πρώτιστα για τον σωστό και έγκαιρο επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών και για τη δημιουργία τουλάχιστον ακόμα μίας νέας τεχνικής σχολής σε κάθε πόλη», ανέφερε.

Ο κ. Τρυφωνίδης χαιρέτισε ακόμα τη συνέχιση της λειτουργίας της αγροτικής τεχνικής σχολής στη Σολιά, σημειώνοντας ότι θα γίνει προσπάθεια ενημέρωσης των γονιών και παιδιών από τη Λευκωσία μέχρι το Τρόοδος, ούτως ώστε «να προσελκύσουμε κι άλλους μαθητές για την αγροτική μας βιομηχανία».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










5970