Επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση, αξιώνει η ΠΟΕΔ


Aποφάσεις της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων

Μέτρα αντίδρασης, μη αποκλειομένων και των απεργιακών αποφάσισε η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ σε περίπτωση που συνεχιστεί η στασιμότητα που παρουσιάζουν σοβαρά εκπαιδευτικά ζητήματα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Χωρίς άλλη καθυστέρηση, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να λάβει τις πολιτικές αποφάσεις για σταδιακή, έστω, επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων που εδώ και πολύ καιρό έχει θέσει ενώπιον του η ΠΟΕΔ και ο εκπαιδευτικός κόσμος:

  • Η αναγκαιότητα μαθησιακής στήριξης των παιδιών που παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες αναλφαβητισμού στα Ελληνικά και στα Μαθηματικά.
  • Η πρόληψη και διαχείριση της αποκλίνουσας/παραβατικής συμπεριφοράς παιδιών, από την Προδημοτική Εκπαίδευση.
  • Η αύξηση του διοικητικού χρόνου της Διευθυντικής ομάδας των σχολείων (Δημοτικών, Νηπιαγωγείων, Ειδικών Σχολείων) με ταυτόχρονη μείωση του διδακτικού χρόνου για αποτελεσματικότερη διοίκηση και διαχείριση των απαιτήσεων της καθημερινότητας.
  • Η υποχρέωση για σωστή στήριξη των παιδιών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
  • Η αναγκαιότητα για υλοποίηση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος με σκοπό την ενίσχυση της συναισθηματικής και άλλης στήριξης των παιδιών της τάξης.
  • Η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας στήριξης στην κάθε σχολική μονάδα.

Το ανώτατο καθοδηγητικό σώμα της Οργάνωσης έστειλε, επίσης, σαφή μηνύματα προς το Υπουργείο Παιδείας, τα οποία συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  1. Δεν αποδέχεται τη φιλοσοφία των «οροφών» σ’ ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των αναγκών στην Εκπαίδευση.
  2. Απαιτεί η στελέχωση των σχολείων να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες προς όφελος των ίδιων των παιδιών.
  3. Η ΠΟΕΔ δεν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις ή/και καινοτομίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, εφόσον το ίδιο το Υπουργείο, με τη στάση του, δεν τις στηρίζει.
  4. Να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους Οργανωμένους Γονείς Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης και αφού τύχουν αναλυτικής ενημέρωσης για τα προβλήματα που ταλανίζουν παιδιά, σχολεία, εκπαιδευτικούς, να ζητηθεί η συνεργασία τους για την επίλυσή τους.
  5. Κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο να παραπέμψει το ζήτημα που προκύπτει από την αρνητική μέχρι σήμερα στάση του Υπουργείου Παιδείας σε Παγκύπρια Γενική Συνέλευση των Μελών, σε τακτό χρονοδιάγραμμα, με σκοπό τη λήψη μέτρων αντίδρασης, μη αποκλειομένων και των απεργιακών σε περίπτωση που συνεχιστεί η στασιμότητα. Το Συμβούλιο να θέσει, γι’ αυτό ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας ότι αυτό, χωρίς άλλη καθυστέρηση, οφείλει να λάβει τις πολιτικές αποφάσεις για σταδιακή, έστω, επίλυση, κατά προτεραιότητα, των εκπαιδευτικών ζητημάτων που εδώ και πολύ καιρό, ως ΠΟΕΔ, έχουμε θέσει ενώπιόν του.
  6. Η υλοποίηση και καθολική εφαρμογή του Σχεδίου Επαγγελματικής Μάθησης θα γίνει ΜΟΝΟ μετά από συμφωνία της ΠΟΕΔ και εφόσον πληρούνται οι θέσεις αρχής που, αυτή, έχει θέσει με τις αποφάσεις της στις 4 και 10 Οκτωβρίου, 2015. Ενδεικτικά τονίζεται:
  • Η μη διασύνδεση της Επιμόρφωσης με την αξιολόγηση,
  • Η αναγκαιότητα παραχώρησης σημαντικού χρόνου στον συντονιστή επιμόρφωσης στη σχολική μονάδα για αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής.
  • ΔΕΝ θα επιδιωχθεί διασύνδεση των μαθησιακών αποτελεσμάτων με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών,
  • Οι Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας θα εφαρμοστούν ΜΟΝΟ εάν αποδεδειγμένα διευκολύνουν τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους,
  • Η εφαρμογή τους επιβάλλεται να γίνει σταδιακά, ευέλικτα και αβίαστα και η πιλοτική εφαρμογή τους θα πρέπει να συνεχιστεί για ακόμη ένα ή δύο χρόνια,
  • Επιβάλλεται να γίνει ουσιαστική, σωστή και έγκαιρη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των λειτουργών του Υπουργείου και να γίνεται συνεχής αξιολόγηση και αναδιαμόρφωση των Δεικτών.
  1. Η ΠΟΕΔ σχετικά με το θέμα των Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας ξεκαθαρίζει ότι:

Όλα τα πιο πάνω θέματα έχουν συζητηθεί αρκετές φορές και για σειρά χρόνων με το Υπουργείο Παιδείας και αναμένεται, σύντομα, να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις οριστικής διευθέτησής τους, για το καλό των παιδιών, της εκπαίδευσης και του τόπου. Σε αντίθετη περίπτωση, η Οργάνωση, μέσα από τις ενδεικνυόμενες διαδικασίες στα συλλογικά της σώματα, θα αξιοποιήσει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή της και το Υπουργείο Παιδείας θα φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την όποια αναστάτωση θα μπορούσε, σε τέτοια περίπτωση, να προκληθεί στα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










104