Επαγγελματίας αντικαταστάτρια


ΤΗΣ ΑΝΘΗΣ ΣΠΥΡΟΥ*

Έχω πάψει να αποκαλώ τον εαυτό μου εκπαιδευτικό. Πλέον όταν με ρωτούν, τι επαγγέλλομαι, απαντώ επαγγελματίας αντικαταστάτρια. Έχω συνηθίσει εξάλλου, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια. Έχω δουλέψει στα πλείστα σχολεία της πόλης μου και όχι μόνο, πέρασα από όλες τις τάξεις και γνώρισα παιδιά με διαφορετικές συνήθειες, χαρακτήρες και ιδιαιτερότητες. Έχω συνηθίσει να περιμένω πάνω από το τηλέφωνο, για να μάθω σε ποιο σχολείο θα πάω την επόμενη μέρα, κάποιες φορές ακόμα και την ίδια μέρα, όταν πρωτάρχισα την καριέρα μου, ως επαγγελματίας αντικαταστάτρια.

Έχω σφίξει τα δόντια και έχω πάει στο σχολείο με ίωση, με γρίπη, με πονοκέφαλο, με γαστρεντερίτιδα, με φαρυγγίτιδα. Δεν είχα περιθώρια να μην το κάνω. Εξάλλου, κατάλαβα πως το Υπουργείο Παιδείας, μας θεωρεί σούπερ ήρωες, άρα δεν ήθελα να τους απογοητεύσω. Μόνο έτσι, μπορώ να δικαιολογήσω το γεγονός, πως εκπαιδευτικοί εν ενεργεία εδώ και δέκα χρόνια, δεν δικαιούνται ούτε και μια μέρα άδεια ασθενείας ή απουσίας. Εμείς όταν αρρωστήσουμε σοβαρά ή θα αναγκαστούμε να χάσουμε τη δουλειά μας ή θα πεθάνουμε στην έδρα!

Και ξαφνικά, μετά από 10 χρόνια πλησιάζουμε στην πολυπόθητη ώρα του διορισμού. Και όπως κάθε χρόνο, περιμένουμε να δοθεί ο ανάλογος αριθμός συμβάσεων, σύμφωνα με τις ανάγκες και όχι τους αριθμούς, για να καλυφθούν τα κενά μόνιμων θέσεων και να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά. Και ξαφνικά το όνειρο μένει απατηλό!

Πλέον όπως είναι γνωστό,δεν έχει δοθεί ο αριθμός συμβάσεων που ικανοποιούν τις κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν στα σχολεία. Η πρώτη προσπάθεια που έγινε από το Υπουργείο, ήταν να καλύψει τις θέσεις αυτές με αντικαταστάτες κάτω από το καθεστώς του «αντικαταστατοσυμβασιούχου». Έδωσε 22 συμβάσεις και τις υπόλοιπες θέσεις τις συμπλήρωσε με αντικαταστάτες, αντί διορισμούς σε θέσεις που ονόμασε κενές ή μέχρι νεωτέρας. Αυτές οι θέσεις θα παρέμειναν ολόχρονες.

Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες της συντεχνίας μας, για να πληρωθούν οι κενές θέσεις, αφού σχολεία μέχρι και τον Οκτώβριο παρέμεναν αστελέχωτα, το Υπουργείο προχώρησε σε κάτι καινούριο. Αντί να δώσει συμβάσεις, έδωσε 15 δεκάμηνα συμβόλαια των 10 μηνών σε αντικαταστάτες, για να πληρωθούν κάποιες θέσεις, όχι όλες. Αυτά τα συμβόλαια λοιπόν, δίνουν κάποια περισσότερα προνόμια στους αντικαταστάτες αλλά όχι τα ίδια δικαιώματα με τους συμβασιούχους. Με αυτό τον τρόπο δημιούργησε μια καινούρια κατηγορία αναπληρωτών, στην ίδια ομάδα των αντικαταστατών. Σύμφωνα με την Ε.Ε.Υ και τις οδηγίες που έχει από το Υπουργείο, αυτό το συμβόλαιο, κατοχυρώνει δικαίωμα άδειας απουσίας στους αντικαταστάτες, μοριοδότηση προϋπηρεσίας για Χριστούγεννα και Πάσχα και πληρωμή τους για αυτές τις μέρες κλπ. Αυτό το συμβόλαιο εντείνει την αδικία μεταξύ μας, γιατί θα μοριοδοτούνται προϋπηρεσίας για Χριστούγεννα και Πάσχα, με αποτέλεσμα να προσπεράσουν στον επόμενο χρόνο ακόμα και άτομα με σύμβαση, σε άποψη προϋπηρεσίας.

Η Ε.Ε.Υ έχει προβεί στη διακοπή μεμονωμένων αντικαταστάσεων σε κενές θέσεις για να δώσει τα 10μηνα συμβόλαια σε δημοτική, προδημοτική και ειδική εκπαίδευση. Χωρίς διασαφηνισμένα κριτήρια από την Ε.Ε.Υ, είτε από το Υπουργείο Παιδείας έχουν διακοπεί αντικαταστάσεις σε μεμονωμένα σχολεία, παραμένοντας αντικαταστάτες σε κενές θέσεις, σε άλλα.

Ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει είναι πως αντικαταστάτες, οι οποίοι ακολουθούν στον κατάλογο, τα άτομα που έχουν πάρει τα τελευταία συμβόλαια, έχουν παραμείνει είτε χωρίς αντικατάσταση, είτε βρίσκονται στην αναμονή για αντικαταστάσεις μικρότερης διάρκειας. Άτομα τα οποία έχουν αριθμό καταλόγου, πολύ μεγαλύτερο λόγω του ότι δεν έχουν την ίδια προϋπηρεσία, με τα άτομα που προηγούνται στον κατάλογο παραμένουν σε ολόχρονες αντικαταστάσεις. Η Ε.Ε.Υ δε δίνει απαντήσεις για τα κριτήρια που έγινε η επιλογή διακοπής των αντικαταστάσεων σε σχολεία. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν ρωτηθεί για τέτοιες αντικαταστάσεις εξ’αρχής και θα έπρεπε να έχουν την επιλογή να το κάνουν, αφού προηγούνται με βάση τον αριθμό τους στον κατάλογο.Αυτό νομικά και ηθικά δεν στέκει και στόχος της συντεχνίας μας είναι η διακοπή όλων των αντικαταστάσεων νεωτέρας-κενών θέσεων για να ξανά δοθούν στα άτομα με την σειρά καταλόγου, μέχρι να πετύχουμε τον σκοπό μας, ο οποίος είναι οι συμβάσεις όλων των κενών θέσεων-νεωτέρας για τη σωστή λειτουργία των σχολείων. Τόσα χρόνια σε τέτοιες θέσεις γίνονταν οι απαραίτητοι διορισμοί και τα σχολεία στελεχώνονταν σωστά με τον ανάλογο αριθμό εκπαιδευτικών εξ’ αρχής, χωρίς να παραμένουν σχολεία χωρίς δασκάλους, ή να αλλάζουν τάξεις μέχρι και 5 εκπαιδευτικούς σε ένα μήνα. Πλήττονται τα παιδιά και η παροχή της ποιοτικής εκπαίδευσης που αξίζουν, με τους πρόχειρους χειρισμούς και τα πειράματα που γίνονται.

Μέσα Οκτωβρίου, η Ε.Ε.Υ μας διαβεβαίωσε προφορικά πως δεν υπάρχουν καινούριες κενές θέσεις σε τέτοιου είδους αντικαταστάσεις, ενώ μέχρι και τη Δευτέρα 17.10.16 κάλεσαν σε κενές θέσεις νεωτέρας άτομα, τα οποία δεν είχαν προτεραιότητα στον κατάλογο να γνωρίζουν για τέτοιες θέσεις.

Αναμένουμε να αποκατασταθεί σύντομα η αδικία αυτή και να συνεχίσει κανονικά η διαδικασία πλήρωσης θέσεων με τον αριθμό του καταλόγου.

*Αντικαταστάτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










138