Ενδιαφέρον νέων για το πρόγραμμα ΜΙΕΕΚ Λεμεσού «Βιολογικές και Κηπευτικές Καλλιέργειες»


Το Μεταλυκειακό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) Λεμεσού, λειτούργησε  από τον Οκτώβρη Πρόγραμμα για Βιολογικές και Κηπευτικές Καλλιέργειες. Το ίδιο πρόγραμμα είχε «δουλέψει» για δυο χρόνια στην Πάφο σε συνεργασία με το Γεωργικό Τμήμα στις εγκαταστάσεις της Αχέλειας. Όπως μας ανέφερε ο Νίκος Νικολάου, Επαρχιακός Συντονιστής ΜΙΕΕΚ Λεμεσού, από φέτος στη Γ΄ Τεχνική Σχολή Λεμεσού, δημιουργήθηκαν  εγκαταστάσεις θερμοκηπίων πολύ σύγχρονες «τις οποίες αξιοποιούμε στο πρόγραμμα των Μεταλυκειακών, εγκαταστάσεις εξάλλου που αξιοποιούνται ήδη σε αντίστοιχα προγράμματα σε επίπεδο Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης.

 Οσον αφορά τον αριθμό των συμμετασχόντων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ο κ. Νικολάου, ανέφερε ότι «ξεκινήσαμε με 15 σπουδαστές, το πρόγραμμα, είναι διετές με πλήρη φοίτηση, με πέντε μέρες την βδομάδα. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι ενώ τα άλλα προγράμματα-μαθήματα  του Ινστιτούτου γίνονται απογεύματα μόνο, οι Βιολογικές Καλλιέργειες προσφέρονται δυο μέρες πρωί και τρείς απόγευμα για να μπορούν οι φοιτητές να έχουν πρακτική εξάσκηση. Πέραν από τα θερμοκήπια, χρησιμοποιούνται και εξωτερικοί χώροι φύτευσης για πειραματικές καλλιέργειες και έτσι είναι απαραίτητο, η εξάσκηση να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο κ. Νικολάου, μας ανέφερε ότι υπάρχει μόνιμος εκπαιδευτής, αλλά γίνεται και αγορά υπηρεσιών από γεωπόνους αλλά και από άλλους ειδικούς, ανάλογα με το μάθημα. Τέτοια μαθήματα, μεταξύ άλλων, αφορούν στην ασφάλεια και στην υγεία, στους αυτοματισμούς και στις τεχνικές μετρήσεις και σε συστήματα αισθητήρων και αυτοματισμών.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, κατέληξε ο Επαρχιακός Συντονιστής ΜΙΕΕΚ Λεμεσού, και τα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι νεαρά αλλά και άλλα ηλικίας 30-40 χρόνων. Πέραν του ότι υπάρχουν και άτομα που είναι ήδη βιοκαλλιεργητές και έρχονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.   

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










141