Ένα φιλοσοφικό συνέδριο… μια χαμένη ευκαιρία!


ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΥ*

Με αφορμή τη διεξαγωγή του Φιλοσοφικού Διεπιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Πολιτισμοί και Παγκοσμιοποίηση» την Παρασκευή 26και το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 στο πλαίσιο του Πάφος 2017, στο Αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης στο ΤΕΠΑΚ, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Πανεπιστημιακούς που παρευρέθηκαν και παρουσίασαν εισηγήσεις στο Συνέδριο.

 Ο λόγος που με ωθεί  να αναφερθώ στο Συνέδριο ευχαριστώντας τον κάθε ομιλητή ξεχωριστά, είναι οι υψηλού επιπέδου ομιλίες τους αλλά και η πολύ σημαντική και γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε με επί κεφαλής τον «πατέρα» της φιλοσοφίας, όπως τον αποκάλεσαν, καθηγητή κ. Πελεγρίνη, ο οποίος «έδεσε» τα θέματα σε μια διεπιστημονική συζήτηση, αρμόζοντας τους ομιλητές και το λιγοστό ακροατήριο σε μια ομάδα, κάτι που ίσως να μη μπορούσε να επιτευχθεί στο βαθμό που έγινε αν οι παρευρισκόμενοι ήταν πολύ περισσότεροι.  Έτσι για μια φορά, η απουσία του κόσμου που σχολιάστηκε ως αρνητική αρχικά, στο τέλος κατέστησε γόνιμη την όλη προσπάθεια των ομιλητών, που σαν σε θεατρική παράσταση στην οποία θεατές και ηθοποιοί λαμβάνουν μέρος αλληλεπιδρώντας, δημιούργησαν στους παρευρισκόμενους  την αίσθηση του υπάρχω- κατανοώ- ζω- παίρνω και δίνω- αιτιολογώ ή όχι…καταστάσεις, που δεν λύνουν πάντοτε προβλήματα αλλά μας παίρνουν παραπέρα, μέσα από τη λογική της φιλοσοφίας.

 Η εμπειρία που βιώσαμε  τις δύο μέρες του Συνεδρίου, αναπόφευκτα οδήγησε στη σκέψη πως όσοι δεν ήταν παρόντες έχασαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη Γνώση και την Αρετή. Και είναι κρίμα σε μια εποχή, όπως η δική μας, που παραπατά και παραπαίει χαμένη μέσα σε όλες τις εκφάνσεις του Κακού, οι άνθρωποι να απομακρύνονται από ό,τι μπορεί να σώσει τον τραγικά διχοτομημένο κόσμο μας. 

Έτσι θεωρώ πως η συλλογικότητα και η μαζική προσέλευση θα έπρεπε να χαρακτηρίζει επιστημονικές δράσεις και γεγονότα, όπως το συγκεκριμένο Συνέδριο Φιλοσοφίας,  που διοργανώνονται στον τόπο μας σε μια προσπάθεια βελτίωσης του μορφωτικού μας επιπέδου και ειδικότερα των νέων μας. Πόσο μάλλον όταν σ’ αυτές συναντώνται καταξιωμένοι εκπρόσωποι από τη δημόσια και την ιδιωτική πανεπιστημιακή κοινότητα Ελλάδος –Κύπρου. 

Καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω ότι σε αυτές τις επιστημονικές συναντήσεις η συζήτηση αποβαίνει πάντα προς όφελος της Παιδείας των συνδαιτυμόνων, συμφωνώντας με τον Δρ Δημήτρη Νανόπουλο, καθηγητή Φυσικής και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, ότι  «Τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά δε σου εξασφαλίζουν ότι έχεις παιδεία» (kathimerini.gr, 11 Απριλίου 2017).

*Μαθηματικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










90