Πρόγραμμα Υποστήριξης Επαγγελματικής Μάθησης (ΥΕΜ) των εκπαιδευτικών 2023-2024


Διευθυντές/Διευθύντριες Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων
Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών και Επαγγελματικών
Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Σχολείων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Θέμα: Πρόγραμμα Υποστήριξης Επαγγελματικής Μάθησης (ΥΕΜ) των εκπαιδευτικών κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας ενημερώνουμε ότι και για την ερχόμενη σχολική χρονιά 2023- 2024 συνεχίζεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο η εφαρμογή/υλοποίηση της πολιτικής του ΥΠΑΝ για την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, στη βάση σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου (αρ. 82.966, ημερ. 12/7/2017). Όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων καλούνται να εκπονήσουν και να υλοποιήσουν Σχέδιο Δράσης για την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών τους, ως μέρος του Ενιαίου Σχεδίου Ανάπτυξης και Βελτίωσης της Σχολικής Μονάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προσφέρει την ευκαιρία, σε περιορισμένο αριθμό σχολείων που επιθυμούν, για συμμετοχή στο ειδικό Πρόγραμμα Υποστήριξης Επαγγελματικής Μάθησης (ΥΕΜ), ώστε να έχουν ολόχρονη συστηματική στήριξη για την Επαγγελματική Μάθηση των εκπαιδευτικών τους. Το Πρόγραμμα ΥΕΜ αφορά τη συστηματική και σε βάθος εφαρμογή των σταδίων επαγγελματικής μάθησης στο σχολείο με κατάλληλη μεθοδολογία. Περισσότερες πληροφορίες για το ειδικό Πρόγραμμα ΥΕΜ είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου www.pi.ac.cy στον σύνδεσμο «Προγράμματα-Σεμινάρια». Η ιστοσελίδα για το Πρόγραμμα ΥΕΜ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βίντεο για το Πρόγραμμα ΥΕΜ, αποθετήριο με πόστερ σχολείων και υλικό από τις ετήσιες ημερίδες για την επαγγελματική μάθηση.

Τονίζεται ότι, τα σχολεία που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Υποστήριξης της Επαγγελματικής Μάθησης θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από συνεργατικές και αναστοχαστικές διαδικασίες, και με την ολόχρονη στήριξη από λειτουργό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, να ετοιμάσουν το Σχέδιο Δράσης επαγγελματικής μάθησης του σχολείου. Παράλληλα, θα έχουν τη στήριξη να υλοποιήσουν το Σχέδιο Δράσης, τόσο στη βάση συλλογικών αποφάσεων στο σχολείο, όσο και με βάση τις επιμέρους δραστηριότητες που κάθε εκπαιδευτικός θα επιλέξει να εφαρμόσει για το συγκεκριμένο ζήτημα που απασχολεί τη σχολική μονάδα.

Στη διαδικασία που περιγράφεται πιο πάνω εμπλέκεται ολόκληρη η σχολική μονάδα, όμως τη γενική ευθύνη έχει η διευθυντική ομάδα και ορίζεται Συντονιστής/Συντονίστρια για το Πρόγραμμα. Στην περίπτωση των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, ο/η Συντονιστής/Συντονίστρια συστήνεται να είναι πρόσωπο που κατέχει θέση Βοηθού Διευθυντή ή Βοηθού Διευθύντριας, το οποίο θα έχει απαλλαγή μέχρι δύο διδακτικές περιόδους, ενώ πρέπει να αποφεύγεται να αναλαμβάνει τον ρόλο Συντονιστή/Συντονίστριας Επαγγελματικής Μάθησης ο/η Διευθυντής/Διευθύντρια του σχολείου. Στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, Συντονιστής/Συντονίστρια συστήνεται να αναλαμβάνει ένας/μία ΒΔ Α΄. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η δημιουργία μιας ευρύτερης συντονιστικής ομάδας επαγγελματικής μάθησης στο σχολείο, στην οποία ο/η Συντονιστής/Συντονίστρια του σχολείου θα έχει ηγετικό ρόλο, καθώς, παράλληλα θα βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τον/την Υποστηρικτή/ Υποστηρίκτρια (λειτουργό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου) για την οργάνωση και τον συντονισμό των δράσεων του σχολείου και των εκπαιδευτικών.

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται τις πιο κάτω ημερομηνίες:

  • Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: μέχρι τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023
  • Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης: μέχρι τη Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023

Ο κατάλογος των συμμετεχόντων σχολείων για τη σχολική χρονιά 2023-2024 θα ανακοινωθεί τον Αύγουστο του 2023. Προτεραιότητα συμμετοχής θα δοθεί σε σχολεία που συμμετέχουν ήδη για πρώτη χρονιά στο Πρόγραμμα ΥΕΜ την τρέχουσα σχολική χρονιά 2022-2023.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος, τα σχολεία θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής, μέσω του λογαριασμού του σχολείου τους, στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου https://www.pi-eggrafes.ac.cy, επιλέγοντας την κατηγορία «Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης». Η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθεί από τον Διευθυντή ή τη Διευθύντρια του σχολείου, αφού εξασφαλιστεί η συναίνεση των εκπαιδευτικών και γίνει μια πρώτη διάγνωση των αναγκών της σχολικής μονάδας. Κατά την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής, τα σχολεία θα κληθούν να δηλώσουν προκαταρκτικά το θέμα που θα τεθεί ως προτεραιότητα για την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών τους κατά την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Οδηγίες για τον τρόπο εισόδου στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών, καθώς και για τον τρόπο επικαιροποίησης των στοιχείων των εκπαιδευτικών, υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://myprofile.pi.ac.cy.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στην ηλεκτρονική διεύθυνση epaggelmatikimathisi@cyearn.pi.ac.cy

Δρ Μάριος Στυλιανίδης Διευθυντής
Δημοτικής Εκπαίδευσης

Δρ Κυπριανός Δ. Λούης Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης Διευθυντής ΜέσηςΤεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Δρ Έλενα Χατζηκακού Αναπλ. Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2011