Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου: «Μικρές προσωπικές ιστορίες»


 Μια εικαστική εγκατάσταση με θέμα την ταυτότητα

Η αφετηρία της δράσης που φέρει τον τίτλο «Μικρές προσωπικές ιστορίες». ήταν η υποβολή πρότασης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CREARTE-Δημιουργικές συνεργασίες Δημοτικών Σχολείων με εικαστικούς καλλιτέχνες, η θετική αξιολόγησή της με υψηλή βαθμολογία και η χρηματοδότησή της τον περασμένο Οκτώβρη. Η ταυτότητα και η μοναδικότητα του καθενός, οι προσωπικές εμπειρίες και τα συναισθήματα, η προβολή της διαφορετικότητας και η ενδυνάμωσή της, αποτέλεσαν κινητήριο δύναμη για τους μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου οι οποίοι εργάστηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην ετοιμασία μιας διαφορετικής εικαστικής δημιουργίας.

Έτσι άρχισε το δημιουργικό ταξίδι των παιδιών και η συνεργασία τους για ένα τρίμηνο (Οκτώβρης-Δεκέμβρης 2016) στο μάθημα της Εικαστικής Αγωγής με την εικαστικό Μαρία Ιωάννου προκειμένου  να δημιουργήσουν μια ομαδική εγκατάσταση σε εσωτερικό χώρο του σχολείου. Η προσωπική επαφή με την εικαστικό Μαρία Ιωάννου καθώς και με το έργο της (γλυπτά σε μικρή κλίμακα-γύψος, αλάβαστρο και μικροί πίνακες - χρήση αυτούσιων κουκουλιών, υφαντική σε κουκούλια, χρήση μεταξοκλωστής), χάρισαν μια μοναδική ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τη μοντέρνα τέχνη και να πειραματιστούν με υλικά και τεχνικές που μπορεί να μην είχαν ξανά την ευκαιρία να ασχοληθούν.

Συγκεκριμένα η καλλιτέχνης και η δασκάλα εικαστικής αγωγής του σχολείου κ. Χριστίνα Γαβριηλίδου ήταν συνοδοιπόροι των παιδιών στο ταξίδι τους καθοδηγώντας, στηρίζοντας και εμψυχώνοντας τους μικρούς ταξιδιώτες σε κάθε τους βήμα.

Πρώτα επέλεξαν μικρά «δείγματα ύπαρξης» από τη ζωή τους μέχρι τώρα (στιγμές με την οικογένεια/με φίλους/σε διακοπές κ.α.) και τα απέδωσαν εικαστικά δημιουργώντας μικρόκοσμους σε χάρτινους κυλίνδρους (με διάμετρο 10εκ.) οι οποίοι είχαν κοπεί από μεγάλους χρησιμοποιημένους κυλίνδρους τυπογραφείου. Ακολούθως, χρησιμοποίησαν τις τεχνικές της μικρογλυπτικής (μικρά γλυπτά σε πράσινο σαπούνι), της κολλητικής (υφάσματα, χαρτιά) και της υφαντικής (μικρά υφαντά με κλωστές και υφάσματα σε μικρούς και μεγάλους κυλίνδρους-20εκ.). Παράλληλα, επένδυσαν τη δημιουργία τους με λόγο (λέξεις-φράσεις-μικρά ποιήματα), για να αποτυπώσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους και να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο μικρόκοσμο σ’ ένα τεχνητό τοίχο στο χώρο υποδοχής του σχολείου. Σ’ αυτό προβάλλεται η προσωπική ιστορία του κάθε παιδιού και συνολικά απεικονίζεται μια ομαδική κατάθεση εμπειριών ως απόρροια της δημιουργικής τους πορείας στο ταξίδι της ζωής.

Ολοκληρώνοντας αυτή την εικαστική δράση, η οποία σήμερα στολίζει τον προθάλαμο του σχολείου οι μαθητές της Στ΄ τάξης διηγούνται με κάθε ευκαιρία το ταξίδι τους στους συμμαθητές τους, άλλων τάξεων. Η εικαστική ομαδική κατασκευή των παιδιών είναι ένα μοναδικό έργο στο οποίο αντικατοπτρίζονται χιλιάδες προσωπικές αναμνήσεις των παιδιών της έκτης τάξης (σχολικής χρονιάς 2016-2017), μια μοναδική εικαστική πινελιά στο σχολικό συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










109