Δημοτικό Αγίας Μαρίνας Στροβόλου: Ημερίδα παρουσίασης του προγράμματος «Τα φρούτα πάνε σχολείο»


Το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας Κ.Α΄, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, διοργάνωσε στις 16.6.17 ημερίδα παρουσίασης του προγράμματος της δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών και των συνοδευτικών του μέτρων, τα οποία εφαρμόστηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας Κ.Α΄ κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ Κ. Καδής, και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ν. Κουγιάλης.

Η διευθύντρια του σχολείου, Δρ Χρυσταλλένη Λαζάρου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, σημείωσε ότι η εμπειρία του σχολείου από την εφαρμογή του προγράμματος και των συνοδευτικών μέτρων ήταν καθόλα θετική. Ανάφερε ακόμα  ότι τα παιδιά με ανυπομονησία περίμεναν το καθημερινό τους φρούτο/λαχανικό και, προς μεγάλη ικανοποίηση των εκπαιδευτικών,  η κατανάλωση φρούτων έγινε συνήθεια σε αρκετά παιδιά, ακόμα και κατά την περίοδο όπου δεν τους προσφέρονταν μέσω του προγράμματος. Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη δράση, όπως καταδεικνύεται μέσα από τις σχετικές έρευνες, αποτελεί ίσως την πιο αποτελεσματική μορφή παρέμβασης και πολιτική ως προς την ενίσχυση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά. 

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι τα μικρά παιδιά βρίσκονται στην καρδιά του Σχεδίου, εφόσον οι μελέτες φανερώνουν ότι οι καλές διατροφικές συνήθειες δημιουργούνται κατά την παιδική ηλικία. Ανακοίνωσε επίσης ότι, από την επόμενη σχολική χρονιά, το πρόγραμμα «Τα φρούτα πάνε Σχολείο» θα συνδυαστεί με το σχέδιο προώθησης γάλακτος στα σχολεία και ότι το νέο αναβαθμισμένο σχέδιο θα φέρει τον τίτλο «Από το αγρόκτημα στο σχολείο». Το νέο πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό τη μεγαλύτερη εξοικείωση των παιδιών με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και με τα προϊόντα που παράγει η κυπριακή γη, το αγρόκτημα αλλά και με τα ζητήματα αειφορίας, περιβάλλοντος και σπατάλης των τροφίμων. Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ακόμα ότι το νέο πρόγραμμα θα επιχορηγείται 100% από τους Ενωσιακούς πόρους και ότι ο συνολικός Ενωσιακός Προϋπολογισμός για την Κύπρο θα αυξηθεί από €380 χιλιάδες στις €790 χιλιάδες.

Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος από την επίσκεψη στο Δημοτικό της Αγίας Μαρίνας, σχολείο στο οποίο φοίτησε από την Α΄ μέχρι την Γ΄ Δημοτικού και ότι επέστρεψε σε ένα αγαπημένο χώρο μετά από 40 χρόνια. Παράλληλα, υπογράμμισε την σημασία του προγράμματος ως προς τη συνεργασία διάφορων φορέων: των Υπουργείων Γεωργίας  και Παιδείας, των Σχολικών Μονάδων, των Σχολικών Εφορειών και των Συνδέσμων Γονέων. Τόνισε ακόμα ότι το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε από 178 σχολεία και ότι από την προηγούμενη σχολική χρονιά η προσφορά του προγράμματος επεκτάθηκε και στα Θερινά Σχολεία. Τέλος, σημείωσε ότι  υπάρχει προοπτική για περαιτέρω επέκταση και σε άλλες σχολικές μονάδες.

Στη συνέχεια, τα παιδιά παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από την εφαρμογή του Σχεδίου και αναφέρθηκαν στην ενεργό εμπλοκή τους για τη δημιουργία του σχολικού λαχανόκηπου και στη συγκομιδή των λαχανικών, τα οποία συνόδευσαν τα σάντουιτς τους. Έδωσαν συμβουλές για πρακτικούς τρόπους αύξησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, σημειώνοντας ότι, μετά από προτροπή των εκπαιδευτικών, αρκετά παιδιά στο σχολείο κερνούσαν φρούτα και φρουτοσαλάτες στις ονομαστικές τους γιορτές, αντί άλλου κεραστικού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έκλεισε με την επίδειξη παρασκευασμάτων με λαχανικά, που οργανώθηκε από τον εκπαιδευτή στο ΑΞΙΚ Ανδρέα Κάσινο, που ζήτησε και τη βοήθεια των δύο Υπουργών, οι οποίοι πρόθυμα ανταποκρίθηκαν. Έφτιαξαν σουβλάκια με λαχανικά και καταχειροκροτήθηκαν από τα παιδιά και τους παρευρισκόμενους. Ο Υπουργός Γεωργίας εξήγγειλε ευθύς αμέσως χρηματική εισφορά ύψους 500 ευρώ για τον σχολικό  λαχανόκηπο του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας Κ.Α’.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση, η οποία περιλάμβανε πρωτότυπα, θρεπτικά, ευπαρουσίαστα και εύγευστα εδέσματα με λαχανικά, όπως: «ταρτάκια με λαχανικά», «φρεσκοψημένα λαχανικά σε μεξικάνικη πίτα», «δροσερό αγγουράκι με γέμιση μελιτζάνας ή πολτό ελιάς» και «σφηνάκι με γιαούρτι και λαχανικά».

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας Δρ. Ανδρούλλα Γεωργίου, η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης Άννα Βιολάρη, ο επιθεωρητής του σχολείου Χρίστος Δημοσθένους, καθώς και οι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα επιθεωρητές Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανίκος Λουκά και Ελένη Σίππη. Εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας παρευρέθηκαν οι υπεύθυνοι για το Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα Σχολεία κ. Αντώνης Μαζέρης και Στάλω Κωνσταντίνου, καθώς και λειτουργοί δημοσιότητας, λειτουργοί από το γραφείο του Υπουργού Γεωργίας και λειτουργοί από τον Κυπριακό Οργανισμό Πληρωμών. Τη Διευθύντρια του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου (ΑΞΙΚ), το οποίο ανέλαβε την ετοιμασία εδεσμάτων με λαχανικά για όλα τα παιδιά και τους προσκεκλημένους, εκπροσώπησε ο ανώτερος εκπαιδευτής κ. Σάββας Μαππούρας. Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου Α. Αθανασιάδης , ο Πρόεδρος και η Γραμματέας του Συνδέσμου Γονέων Γ. Μυλωνάς και κ. Ελίνα Αντωνιάδου, γονείς, καθώς και, εκτός από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας Κ.Α΄, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας Κ.Β΄.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










127