Ολοκλήρωση Erasmus+ KA2 «Change your mind 4.0» Νηπιαγωγείου Κισσόνεργας Γ. Μιχαήλ


Στις 31 Aυγούστου 2023 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα Change your mind 4.0. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 ωστόσο λόγω της πανδημίας το πρόγραμμα πήρε παράταση μέχρι τον Αύγουστο του 2023.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η  εκπαίδευση για την ειρήνη  το οποίο είναι ένα από τα κεντρικά θέματα μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Στο πρόγραμμα αυτό  συνεργαστήκαμε με άλλα 6 σχολεία από την Ευρώπη.

Συντονιστής του προγράμματος ήταν η Γερμανία και βοηθός συντονιστής  το σχολείο μας από την Κύπρο. Οι υπόλοιποι εταίροι προέρχονταν από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα.

Στόχος του προγράμματος ήταν να ενισχύσει τις κοινωνικές, αστικές και διαπολιτισμικές δεξιότητες των μαθητών και να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο, οικολογικό και ειρηνικό μέλλον. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα και τις διακρατικές ανταλλαγές, γνωρίσαμε διάφορες έννοιες της εκπαίδευσης για την ειρήνη στην πρώιμη παιδική ηλικία και επωφεληθήκαμε από τις γνώσεις παίρνοντας ιδέες για δραστηριότητες και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στο νηπιαγωγείο.

Το έργο είχε επίσης ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς της προσχολικής και στοιχειώδους εκπαίδευσης να ασχοληθούν με την εκπαίδευση για την ειρήνη με ένα διαφοροποιημένο τρόπο, να χρησιμοποιούν την εκπαίδευση για την ειρήνη να προστατεύουν  και να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα οι κινητικότητες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ήταν οι εξής:

  • Αρχικά έγινε μια εξ αποστάσεως συνάντηση  τον Νοέμβριο του 2020, λόγω  της πανδημίας, με διοργανωτή τη συντονίστρια χώρα (Γερμανία).
  • Η 1η δια ζώσης συνάντηση έγινε στην  Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χίο, τον Οκτώβριο του  2021, με θέμα «Δίνοντας φωνή στα παιδιά».
  • Η 2η δια ζώσης συνάντηση έγινε τον Μάρτιο του 2022 στη Γαλλία με θέμα «Συνεργασία, κοινωνικοποίηση και τα δημοκρατικά ιδεώδη».
  • Η 3η δια ζώσης συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Μάϊο του 2022 στην Κύπρο, με θέμα «Εκπαίδευση για την Ειρήνη» και ενημέρωση για το ευαίσθητο θέμα του Κυπριακού προβλήματος.
  • Η 4η δια ζώσης συνάντηση έγινε στην Ισπανία  τον Ιούνιο του 2022, με θέμα τη συναισθηματική νοημοσύνη.
  • Η 5η δια ζώσης συνάντηση έγινε στην Ουγγαρία τον Οκτώβριο του 2022, με θέμα την παιδαγωγική του δράματος.
  • Η 6η δια ζώσης συνάντηση έγινε στην Γερμανία τον Μάρτιο του 2023, για παρουσίαση δράσεων και περαιτέρω οργάνωση και αξιολόγηση του προγράμματος.
  • Η 7η δια ζώσης συνάντηση  έγινε μεταξύ της συντονίστριας χώρας Γερμανίας και της βοηθού συντονίστριας Κύπρου  τον Ιούλιο του 2023, στη Γερμανία, με θέμα «Μια συνολική σύγκριση στοιχείων της εκπαίδευσης για την Ειρήνη», λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο για τις δυο χώρες (το τείχος του Βερολίνου και την πράσινη γραμμή στη μοιρασμένη Λευκωσία).

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν το προσωπικό των σχολείων τους για τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν. Επίσης, σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν μαθήματα βασισμένα στο περιεχόμενο των σεμιναρίων. Έγιναν κοινές δράσεις μεταξύ των σχολείων και  τόσο τα παιδιά  όσο και οι εκπαιδευτικοί καθώς και ολόκληρη η σχολική μονάδα επωφελήθηκαν  από τις δημιουργικές δράσεις που έγιναν αυτά τα 3 χρόνια.

Το  πρόγραμμα Erasmus+ μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε πάρα πολλά. Ευχαριστούμε το Erasmus+, το  ΙΔΕΠ δια βίου μάθησης και ιδιαίτερα τους εταίρους μας για αυτό το υπέροχο ταξίδι στην γνώση και στη μάθηση, τους μαθητές/τριες μας, το προσωπικό και τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου μας που συμμετείχε ενεργά μαζί μας στην διεκπεραίωση αυτού του προτζεκτ.

Η εκπαίδευση για την ειρήνη  μέσα από ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο έχει πάρει μια νέα διάσταση. Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει ο τρόπος σκέψης της νέας γενιάς μέσα σε ένα πνεύμα δημοκρατίας και όπως έγινε στο Βερολίνο που «έπεσε» το τείχος να «πέσουν» και στην Κύπρο μας τα οδοφράγματα  για να ζήσουμε σε μια ελεύθερη χωρίς τείχη πατρίδα!

Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε  τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος συγκρίνοντας την εκπαίδευση για την ειρήνη που έγινε στο σχολείο μας και σε σχολείο στη Γερμανία, σε σχέση με το ιστορικό υπόβαθρο της μοιρασμένης Λευκωσίας και του τείχους του Βερολίνου.

https://nip-kissonerga-paf.schools.ac.cy/data/uploads/programmata/berlin-cyprus-final-21.pdf

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2793