Κοινή δράση Παγκυπρίου Γυμνασίου και Γυμνασίων της Δυτικής Θεσσαλονίκης


«Λογοτεχνικές Διαδρομές: Από τη Θεσσαλονίκη στη Λευκωσία Ν.Γ. Πεντζίκης - Κ. Μόντης: Με το βλέμμα στην πόλη»

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, στις 14.00-15.30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, η εκδήλωση με τίτλο «Λογοτεχνικές Διαδρομές», στο πλαίσιο της συνεργασίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου (ειδικότερα, της κατεύθυνσης «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός» του Ολοήμερου Σχολείου Διαθεματικής και Διεπιστημονικής Μάθησης) και τριών Γυμνασίων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το Παγκύπριον Γυμνάσιον συναντήθηκε με το 4ο Γυμνάσιο Νεάπολης, το 3ο Γυμνάσιο Ευόσμου και το 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, φέρνοντας σε επαφή μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς με το έργο δύο λογοτεχνών, του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη και του Κώστα Μόντη, και με τις δύο πόλεις, τη Θεσσαλονίκη και τη Λευκωσία, αντίστοιχα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων της Θεσσαλονίκης παρουσίασαν αφιέρωμα στον Ν.Γ. Πεντζίκη, με επιστημονικές ανακοινώσεις, αφηγήσεις, θεατρικά δρώμενα και βίντεο, αφορμώμενοι από τη ζωή και το έργο του λογοτέχνη γενικά, και ειδικότερα από τη συλλογή πεζογραφημάτων του «Μητέρα Θεσσαλονίκη». Επίσης, παρουσίασαν τη ζωή και το έργο του Κ. Μόντη στο πλαίσιο εργασίας τους με τίτλο Κώστας Μόντης: «Ο περιπατητής του ουρανού». Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Παγκυπρίου Γυμνασίου παρουσίασαν μια καλλιτεχνική περιδιάβαση στην ποίηση του Κώστα Μόντη με τίτλο «Στη Λευκωσία δεν γράφουμε πια γράμματα, Μητέρα». Απέδωσαν στίχους του Κώστα Μόντη με δραματοποιημένη απαγγελία, πλαισιωμένη από εικόνες και μουσική, ενώ ακούστηκε και το ποίημα του Κ. Μόντη «Οι γραμμές», σε μελοποίηση και ερμηνεία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Η Διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου κ. Μαρία Μορφή στον χαιρετισμό της, τον οποίο ανέγνωσε η Βοηθός Διευθύντρια Α΄ κ. Δανάη Γεωργιάδου, ενέταξε την εκδήλωση αυτή στο πλαίσιο των διαχρονικών δεσμών Ελλάδας και Κύπρου. «Εδώ και τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια Ελλάδα και Κύπρος ακολουθούν κοινές διαδρομές: γλωσσικές, ιστορικές, εθνικές, λογοτεχνικές», ανέφερε. «Οι λογοτέχνες μας, Πεντζίκης και Μόντης, είναι κάτοικοι της ίδιας πόλης, της πόλης του ελληνικού λόγου. Η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Λευκωσία και Λευκωσία-Θεσσαλονίκη με αφορμή τη Λογοτεχνία αποτελεί άλλη μία οδό ανάδειξης των σχέσεων αυτών, τις οποίες ως εκπαιδευτικοί έχουμε το προνόμιο να παρακολουθούμε να διατηρούνται και να αναπτύσσονται στα χέρια της νέας γενιάς».  

Η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Νεάπολης κ. Μαρία Χαραλαμπίδου, ως εκπρόσωπος των τριών Γυμνασίων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, στον χαιρετισμό της μετέφερε τις Αρχιερατικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, καθώς και τα χαιρετίσματα του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Χρήστου Ρουμπίδη. Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ως γενεσιουργό αιτία της σύμπραξης των τεσσάρων σχολείων την αγάπη για τη λογοτεχνία και την ελληνική γλώσσα. Οι δύο τιμώμενοι λογοτέχνες, σύμφωνα με την ίδια, «αρθρώνουν ρέοντα ελληνικό λόγο και μέσα από τα έργα τους σκιαγραφούν πρόσωπα και αναπλάθουν σκηνές από την ιστορία».  

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προσφέρθηκε στα τρία φιλοξενούμενα σχολεία αναμνηστικό δώρο από το Παγκύπριον Γυμνάσιον, ενώ μαθητής του 4ου Γυμνασίου Σταυρούπολης χάρισε στο Παγκύπριον Γυμνάσιον δύο εικαστικά έργα του με θέμα τον Κώστα Μόντη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο τέως Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, αξιωματούχοι του Υπουργείου, Εκπρόσωπος του Ιδρύματος Κώστα Μόντη και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι, γονείς, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του Ολοήμερου Σχολείου Διαθεματικής και Διεπιστημονικής Μάθησης του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Πριν από την εκδήλωση, οι μαθητές και οι μαθήτριες από την Ελλάδα και την Κύπρο είχαν την ευκαιρία για μια κοινή περιδιάβαση στην εντός των τειχών Λευκωσία, δημιουργώντας έτσι ουσιαστικές εκπαιδευτικές και φιλικές σχέσεις.

Το Παγκύπριον Γυμνάσιον, ως κέντρο καλλιέργειας των ελληνικών γραμμάτων και ως πρωτοπόρος στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας, προσέφερε με αυτή τη δράση στους μαθητές και στις μαθήτριές του ευκαιρίες για «μάθηση μέσω έργου», με συνακόλουθη  διεύρυνση των οριζόντων τους.  




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










858