Μαθητικό Συνέδριο του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας


«Στάζει μνησιπήμων πόνος: 50 χρόνια μνήμης, αγώνα, ελπίδας»

Διανύουμε 50 χρόνια προσφυγιάς, πόνου και μαρτυρικής μνήμης. Έτσι, που   η μνήμη γίνεται  πόνος, ένας μνησιπήμων πόνος,  που γεννιέται μέσα από της «συμφοράς τον καημό». Όσοι έζησαν τη φρίκη του πολέμου,  έχουν ανοιχτές, αγιάτρευτες πληγές και κουβαλούν μια αβάσταχτη μνήμη που στάζει στην καρδιά, μέρα και νύχτα, τον πόνο. Γι’ αυτό τον  πόνο που μας θυμίζει εδώ και 50 χρόνια τώρα τα παθήματα του δικού μας μαρτυρικού τόπου. 

Το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας με το Μαθητικό του Συνέδριο με τίτλο: ««Στάζει μνησιπήμων πόνος: 50 χρόνια Μνήμης, Αγώνα, Ελπίδας» που διεξήχθη στις 9 Απριλίου 2024 ταξίδεψε σε ένα οδοιπορικό ιστορίας, μνήμης και μαρτυριών. Μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου παρουσίασαν εργασίες τους, καθώς και εκλεκτοί ομιλητές ανέπτυξαν το πολυδιάστατο θέμα της τουρκικής εισβολής και των συνεπειών της.  Αρχικά, ο κ. Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ ανέπτυξε το θέμα:  «Το ιστορικό πλαίσιο της εισβολής». Ακολούθησε συζήτηση με τον κ. Στέλιο Κούρρη, πρώην Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου, αιχμάλωτο πολέμου του 1974.

Στη συνέχεια το Σχολείο είχε παρακολουθήσει σε εργαστήρια:  (α) την κ. Ελένη Χατζημιχαήλ, Δήμαρχο Ακανθούς, πρώην Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, με θέμα: «Η παράδοση και η παρουσία του Χρυσοσώτηρα στους Ακανθιώτες και όχι μόνο»,  (β) την κ. Ζήνα Λυσάνδρου, Δήμαρχο Λευκονοίκου, πρώην εκπαιδευτικό, με θέμα: «Λευκόνοικο: Πολιτισμός, Ιστορία, Άνθρωποι», (γ) την κ. Νίκη Χρονία, Εκπαιδευτικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, με θέμα: «Η ζωή στο Ριζοκάρπασο και ο εγκλωβισμός των κατοίκων του», (δ) τον κ. Παρασκευά Σαμάρα, πρώην Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης, με θέμα: «Η φυγή και η διαφυγή το 1974». Το Συνέδριο βρίσκεται και στο διαδίκτυο μέσω του συνδέσμου  https://shorturl.at/atv01.

Παράλληλα, τελέστηκαν τα εγκαίνια έκθεσης στο Σχολείο με θέμα: «Σηματωροί Ενθύμησης του 1974». Η έκθεση περιλαμβάνει κειμήλια και ενθυμήματα που κουβαλούν μνήμες  πριν, κατά  και μετά  το 1974. Τα ενθυμήματα αφορούν την περίοδο ειρήνης πριν το 1974, τα γεγονότα της Εισβολής και την εποχή του ξεριζωμού και των πρώτων χρόνων της προσφυγιάς.  Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 25 Απριλίου 2024 για όλα τα Σχολεία. Η Έκθεση θα είναι ανοικτή για το  κοινό  το Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, από τις 15:00-19:00.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










475