Πραγματοποιήθηκε το Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία


Εκπαιδεύοντας Περιβαλλοντικούς Πολίτες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής

Το Σάββατο 13 Απριλίου, 2024, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία, στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού, σε συνεργασία με τα συντονιστικά σχολεία, το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως Λεμεσού και το Γυμνάσιο Επισκοπής Λεμεσού.

Στο συνέδριο 32 μαθητικές ομάδες από 26 Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Κύπρο παρουσίασαν τις περιβαλλοντικές εργασίες που σχεδίασαν και εκπόνησαν κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024 με μορφή επιστημονικής αφίσας και προφορικών ανακοινώσεων. Περισσότεροι από 430 μαθητές και 100 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στο συνέδριο.

Οι εργασίες εντάσσονταν σε 12 θεματικές ενότητες: Αειφόρος τρόπος διαβίωσης, Απορρίμματα, Αστική Ανάπτυξη, Βιοποικιλότητα, Δάσος, Ενέργεια, Κλιματική Αλλαγή, Μέσα μεταφοράς, Νερό, Περιβάλλον και Πολιτισμός, Περιβάλλον και Υγεία.

Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου έκανε ο Δρ Κώστας Καδής,  Καθηγητής Βιολογίας Διατήρησης, Πανεπιστήμιο Frederick. Το συνέδριο χαιρέτησαν με ομιλία τους η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Συντονιστές του Συνεδρίου ήταν ο Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής, ΒΔ Γυμνάσιο Επισκοπής και η Δρ Δήμητρα Χατζηχαμπή, ΒΔ Λύκειο Αγίας Φυλάξεως.

Το Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία αποτελεί το 1ο Πράσινο Συνέδριο στην Κύπρο που υιοθετεί την πολιτική του Zero Waste για μηδενικά απόβλητα στη χωματερή και άλλων πολιτικών. Συγκεκριμένα, υιοθετήθηκαν περιβαλλοντικές πολιτικές για ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος:

1. Ελαχιστοποίηση της παραγωγής απορριμμάτων.

2. Μηδενικά απόβλητα στη χωματερή.

3. Μη χρήση πλαστικού.

4. Αειφόρος Μετακίνηση.

5. Ελαχιστοποίηση της χρήσης χαρτιού.

6. Χρήση τοπικών προϊόντων στο πρόγευμα.

7. Αποφυγή υλικών μιας χρήσης.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










238