Συνέδριο Φιλοσοφίας Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λ/κας: «Η Φιλοσοφία στο σχολείο: Θέματα φιλοσοφίας»


Την Τρίτη, 9 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας είχαν τη χαρά να λάβουν μέρος στο Ενδοσχολικό Συνέδριο Φιλοσοφίας που διοργάνωσαν υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους Δρος Έλσας Νικολαΐδου, με θέμα: «Η Φιλοσοφία στο σχολείο: Θέματα Φιλοσοφίας». Στο Συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν γονείς, καθηγητές και πλήθος μαθητών, συμμετείχαν είκοσι δύο μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ λυκείου με εργασίες και μελέτες που αφορούσαν θέματα αρχαίας αλλά και νεότερης φιλοσοφίας που δεν έχουν χάσει την επικαιρότητά τους ακόμη και σήμερα. Εξάλλου, το λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας είναι το μοναδικό σχολείο στην Κύπρο που έλαβε την πρωτοβουλία να εισάγει το μάθημα της Φιλοσοφίας στην κατεύθυνση Κλασικών και Ανθρωπιστικών σπουδών της Α’  λυκείου, με αποτέλεσμα οι μαθητές να εξοικειωθούν με τις φιλοσοφικές θεωρίες και να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη.

Την έναρξη του Συνεδρίου σηματοδότησε ο Διευθυντής του Λυκείου, Κυριάκος Κωστέας, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα της φιλοσοφικής σκέψης σήμερα και της αδιαμφισβήτητης χρησιμότητάς της στην καθημερινή ζωή. Στη συνέχεια, ακούστηκε ο χαιρετισμός του Δρος Κλείτου Ιωαννίδη, Προέδρου της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου, ο οποίος παρότρυνε τα Υπουργεία Κύπρου και Ελλάδας να προωθήσουν τη διδασκαλία της Φιλοσοφίας στα σχολεία. Τέλος, ο Νευρολόγος – Ψυχίατρος, ιδρυτής και πρόεδρος του «Κήπου Λύσης», Δρ Κυριάκος Βερεσιές απηύθυνε χαιρετισμό, όπου αναφέρθηκε στην Επικούρεια φιλοσοφία που αποτελεί το επίκεντρο των φιλοσοφικών του ερευνών, ενώ παράλληλα εξήρε την κληρονομιά της αρχαιοελληνικής φιλοσοφικής σκέψης.

Οι εργασίες των μαθητών και μαθητριών αφορούσαν φιλοσοφικά ζητήματα που ξεκινούσαν από τον Θαλή, τον πρώτο φιλόσοφο, φτάνοντας έως τον Μπέρτραντ Ράσελ και την κατάκτηση της ευτυχίας. Πώς ξεκίνησε η φιλοσοφία; Ποιο ήταν το πρώτο φιλοσοφικό ερώτημα; Έχει απαντηθεί σήμερα; Πόσο επίκαιροι είναι οι πλατωνικοί μύθοι του Σπηλαίου και του δαχτυλιδιού του Γύγη; Τι σημαίνει «γνώθι σαυτόν» και πώς μπορούμε να το επιτύχουμε; Γιατί πρέπει να διδάσκεται η μουσική στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη; Πώς συνδέεται ο ελεύθερος χρόνος με την ευδαιμονία; Ποιες είναι οι φυσικές και οι κενές επιθυμίες, κατά τον Επίκουρο; Τα χρήματα αποτελούν τον σκοπό ή το μέσον για την ευτυχία; Γιατί ο Στωικισμός του Ζήνωνος Κιτιέως είναι η δημοφιλέστερη θεωρία ευτυχίας σήμερα;

Η Φιλοσοφία δεν θέτει μόνο ερωτήματα. Δίνει και απαντήσεις. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας κατανοώντας την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της φιλοσοφικής σκέψης εντρύφησαν στα διαχρονικά προβλήματα του ανθρώπου. Η αρχή έγινε. Η αναζήτηση της αλήθειας και η τέχνη του ζην θα διαμορφώσουν τις προσωπικότητές τους και θα τους οδηγήσουν στη σταθερότητα που όλοι αναζητούμε στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










668