Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Accreditation Erasmus+, Κινητικότητα στη Μασσαλία από το Λανίτειο Λύκειο


Οι μαθήτριες Αγαθοκλέους Άρτεμις και Κουτσούδη Άντρεα, Β1, Παναγιώτου Μαρία και Κασσιανίδου Μάριμπελ, Β2, Μακρή Άννα και Χαμαλάκη Μαρία Ευφροσύνη, Β31, Ττοφαλή Άντρεα Β34, Χριστοφόρου Χρυσάνθη, Β35, Αχιλλίδου Άννα Γ1, Θεοδωρίδου Σαμπρίνα Γ31, Κίρικα Γκαμπριέλα και Κυπριανού Στέφανη, Γ6, επισκέφθηκαν την πόλη της Μασσαλίας στη Γαλλία, από 1 μέχρι 8 Απριλίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Accreditation Erasmus +, συνοδευόμενες από την κ. Μαργαρίτα Ευσταθίου, καθηγήτρια Γαλλικών, την κ. Βασιλική Χαραλάμπους, Φιλόλογο και την κ. Μελίνα Βρυωνίδου, Φιλόλογο.

Τη Δευτέρα, 1η Απριλίου, ημέρα της άφιξης στη Μασσαλία, η ομάδα επισκέφθηκε μερικά χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης. Ανέβηκε τον λόφο που οδηγεί στην ξακουστή Παναγία της Φρουράς, Notre Dame de la Garde, και απόλαυσε τη μαγευτική θέα από το πιο ψηλό σημείο της Μασσαλίας. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το παλάτι του Φαρό, Palais du Pharo, και έκανε μια σύντομη περιήγηση στο κέντρο της πόλης.

Τη δεύτερη ημέρα, οι μαθήτριες και οι καθηγήτριες επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Μασσαλίας, ξεναγήθηκαν στον χώρο συνεδριάσεων του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων και τραγούδησαν κυπριακά τραγούδια παρουσία του κ. Άλκη Βοσκαρίδη, Προξένου της  Κύπρου στη Μασσαλία. Ακολούθως, περπάτησαν κατά μήκος του λιμανιού και επισκέφθηκαν το σχολείο Collège Chape. Αφού έτυχαν καλωσορίσματος από μαθητές/τριες του σχολείου, όλοι μαζί  παρακολούθησαν το ρομαντικό δράμα με τίτλο Cyrano de Bergerac και συμμετείχαν σε συζήτηση με τους Γάλλους ηθοποιούς.

Την Τετάρτη, 3 Απριλίου, τα μέλη  της αποστολής πραγματοποίησαν ολοήμερη εκδρομή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη Cassis. Αφού πέρασαν μέσα από το Cassis, συνέχισαν με πεζοπορία στα βραχώδη μονοπάτια και το μαγευτικό τοπίο του Εθνικού Πάρκου Calanques. Παρατήρησαν τις φυσικές ομορφιές και απόλαυσαν το οικοσύστημα της περιοχής, που συνδυάζει το γαλάζιο μπλε της θάλασσας με το πράσινο των δέντρων. Έπειτα, ακολούθησε μια σύντομη βόλτα στο λιμανάκι της πόλης και όλοι επέστρεψαν στη Μασσαλία.

Την τέταρτη ημέρα, 4 Απριλίου, οι μαθητές/τριες του Collège Chape υποδέχτηκαν την ομάδα μας στο σχολείο τους. Ολοι μαζί συμμετείχαν σε διαδικτυακό κουίζ, το οποίο διοργανώθηκε για την κυπριακή αποστολή αλλά και για μαθητές/τριες από την Ισπανία, οι οποίοι/ες επίσης  βρίσκονταν στο σχολείο στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Έπειτα, οι μαθήτριές μας παρακολούθησαν ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο από απόσπασμα της τραγωδίας του Οιδίποδα Τύραννου, το οποίο παρουσίασαν οι μαθητές/τριες του τμήματος που έχουν ως μάθημα επιλογής τους τα Αρχαία Ελληνικά.  Ακολούθησε επίσκεψη των μαθητριών μας στο τοπικό κατάστημα του Ερυθρού Σταυρού, για να προσφέρουν ρούχα προς ενίσχυση των άπορων πολιτών της πόλης. Στη συνέχεια, η αποστολή, συνοδευόμενη από Γάλλους μαθητές και εκπαιδευτικούς, επισκέφθηκε το Μουσείο Ιστορίας της Μασσαλίας και άντλησε πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Το πρόγραμμα της ημέρας τελείωσε με επίσκεψη στην Γκαλερί του Michel Jouenne, στο κέντρο της Μασσαλίας.

Την Παρασκευή, 5 Απριλίου, η ομάδα μας συναντήθηκε στο σινεμά Artplex με τους/τις μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς από τη Γαλλία, για να παρακολουθήσει έξι ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες προβάλλονταν στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ Ταινίας και Μουσικής. Όλοι/ες ψήφισαν την καλύτερη ταινία και μουσική και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με έναν από τους σκηνοθέτες των ταινιών που προβλήθηκαν. Στη συνέχεια, ακολούθησε εκπαιδευτική επίσκεψη στους γνωστούς σταλακτίτες Cosquer, στο MUCEM, μουσείο που είναι αφιερωμένο στους ευρωπαϊκούς και μεσογειακούς πολιτισμούς, και στο οχυρό του Αγίου Ιωάννη. Το βράδυ εκπαιδευτικοί και γονείς του σχολείου Collège Chape ετοίμασαν ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι και όλοι πέρασαν μια όμορφη βραδιά με τραγούδι και χορό.

Την επόμενη ημέρα η ομάδα μας συναντήθηκε με τον κ. Άλκη Βοσκαρίδη, Πρόξενο της Κύπρου στη Μασσαλία, ο οποίος ξενάγησε τις μαθήτριες και τις καθηγήτριες στην πανέμορφη πόλη του Αιξ. Αφού διέσχισαν την ξακουστή  αγορά στη λεωφόρο Mirabeau, κατέληξαν μέσα από  τα γραφικά δρομάκια της πόλης στον καθεδρικό ναό του Saint-Sauveur θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική του. Έπειτα, η ομάδα είχε την ευκαιρία να δει την οικία του γνωστού Γάλλου ηθοποιού Alain Delon και το Lycée Mignet, το σχολείο του συγγραφέα, Εμίλ Ζολά, και του ζωγράφου, Πωλ Σεζάν. Τελευταίος σταθμός της ξενάγησης ήταν η εκκλησία του τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Μάλτας και το Μουσείο Γκρανέ.

Την τελευταία ημέρα του προγράμματος, η αποστολή μας, συνοδευόμενη από Γάλλους καθηγητές, επιβιβάστηκε στο πλοιάριο για τα νησιά Frioul. Εκει μαθήτριες και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν το φυσικό τοπίο, περπάτησαν στα μονοπάτια της φύσης και επισκέφθηκαν το νοσοκομείο Καρολίνα, το οποίο χρησίμευσε ως τόπος καραντίνας για τους ναυτικούς που αποβιβάζονταν στη Μασσαλία τον 19ο αιώνα και υπέφεραν από την πανώλη και τον κίτρινο πυρετό. Μετά από πικ νικ στην περιοχή, η ομάδα επέστρεψε στο λιμάνι της Μασσαλίας, όπου με φανερή συγκίνηση αποχαιρέτησε τους Γάλλους εκπαιδευτικούς.

Η κινητικότητα στη Μασσαλία χάρισε μοναδικές και αξέχαστες εμπειρίες σε όλους, αφού περιελάμβανε ποικιλία δραστηριοτήτων που αφορούσαν στους βασικούς πυλώνες του προγράμματος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










867