Πρώτο βραβείο για την «Εκάβη», στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου Πάφου


Στους 35ους Αγώνες Σχολικού Θεάτρου

«Ωιμέ, τι κακό πράμα να είσαι σκλάβος
και να βαστάς τα’ αβάσταχτα…»

Το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου Πάφου στα πλαίσια των 35ων Αγώνων Σχολικού θεάτρου, κέρδισε την πρώτη θέση με την τραγωδία «Εκάβη», του Ευριπίδη μέσα από μια μοναδική παρουσία, που καθήλωσε όσους παρακολούθησαν την παράσταση.

Ένα αντιπολεμικό έργο, γροθιά στο στομάχι για τον εξανδραποδισμό του ίδιου του ανθρώπου μέσα από τον πόλεμο. Η Εκάβη αφηγείται την τραγική μοίρα της γυναίκας του Πρίαμου, η οποία από τα ύψη του παλιού βασιλικού της μεγαλείου βυθίζεται στα τάρταρα της πιο σκληρής σκλαβιάς· που από μητέρα πενήντα παιδιών μένει άτεκνη χάνοντας, με τρόπο βάρβαρο και αδιανόητο, τα δύο τελευταία της σπλάχνα, τον Πολύδωρο και την Πολυξένη· και που από την αξιοπρέπεια, την τιμήν και την ἀρετήν του αξιώματός της, έχοντας χάσει πια κάθε ελπίδα και κάθε ηθικό αντέρεισμα, κατρακυλά στην πιο ωμή και θηριώδη, την πιο δαιμονική αγριότητα, μέχρι που καταλήγει να αποκτηνωθεί τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά.

Εικοσιτέσσερις αιώνες μετά, το διαχρονικό έργο του Ευριπίδη γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ. Καθημερινά φτάνουν στις οθόνες μας εικόνες από πολέμους, εικόνες αφόρητης βίας και σπαραγμού από κάθε σημείο του κόσμου. Το παράλογο του πολέμου μοιάζει να αφορά μόνο αυτούς που το ζουν, για όλους τους άλλους περιορίζεται σε μια στεγνή, εικονική και ακίνδυνη πληροφορία. Θάβεται ανάμεσα σε πλήθος ειδήσεων, αποκόβεται από το βίωμα του πένθους. Εξοικειωνόμαστε έτσι με την εικόνα και την πληροφορία της βίας, εκπαιδευόμαστε στον θάνατο, αλλά ξεμάθαμε να πενθούμε.

Συγχαρητήρια σ όλους τους μαθητές του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου Πάφου, και στους υπεύθυνους καθηγητές για την παράσταση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










439