Μαθητικό Συνέδριο Παγκυπρίου Γυμνασίου – 222 χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή, 1η Μαρτίου 2024, στην Αίθουσα Τελετών του Παγκυπρίου Γυμνασίου, το Μαθητικό Συνέδριο του Σχολείου με θέμα: «Παγκύπριον Γυμνάσιον: Ιστορία και Πολιτισμός». Στο Συνέδριο έλαβε μέρος και αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης.

Κατά την τελετή έναρξης ακούστηκαν ο  Ύμνος του Παγκυπρίου Γυμνασίου, το καλωσόρισμα της Διευθύντριας, κ. Μαρίας Μορφή, και οι χαιρετισμοί της Υπουργού Παιδείας, κ. Αθηνάς Μιχαηλίδου, και της Διευθύντριας των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, κας Ασπασίας Χασιώτη. Στο πρώτο μέρος, που ήταν αφιερωμένο στο παρελθόν του Σχολείου, μαθητές/μαθήτριες -υπό την εποπτεία του Θεολόγου Β.Δ.Α΄, Αρχιμανδρίτη κ. Γεώργιου Χριστοδούλου- παρουσίασαν την προϊστορία και την ίδρυση του Σχολείου: τα αρχαιολογικά ευρήματα, που αποδεικνύουν την εδώ και εκατονταετίες ιστορικότητα του χώρου, την ίδρυση από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό της Ελληνικής Σχολής το 1812, τη μετεξέλιξή της σε Παγκύπριον Γυμνάσιον και την αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση το 1893. Στην εισήγησή του ο κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος, διευθυντής του Λυκείου Κύκκου Α΄, αναφέρθηκε στη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών του Παγκυπρίου στους αγώνες του Ελληνισμού, από το 1897 μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξαίροντας τη συμβολή τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους αδελφούς Ροδίωνα και Μιλιτάδη Γεωργιάδη, οι οποίοι χάθηκαν στις φυλακές του Βερολίνου το 1944. Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Σπανός, πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, αναφέρθηκε στη δράση των μαθητών του Παγκυπρίου -ένας από τους οποίους ήταν και ο ίδιος- στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, καθώς και στη μάχη της Σεβερείου Βιβλιοθήκης, στην ηρωική δηλαδή σύγκρουση των μαθητών κατά των Άγγλων αστυνομικών. Ο κ. Σπανός καθήλωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες με τον συγκλονιστικό βιωματικό του λόγο, ιδίως κατά την αφήγηση των βασανιστηρίων που υφίσταντο στα βρετανικά κρατητήρια όσοι συλλαμβάνονταν. Ακολούθως, μέσα από μία παρουσίαση, έγινε αναφορά σε άλλους επιφανείς αποφοίτους και καθηγητές του Παγκυπρίου, οι οποίοι προσέφεραν πολλά στην Κύπρο, όπως οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης, οι Υπουργοί Παιδείας Κωνσταντίνος Σπυριδάκις και Φρίξος Πετρίδης, οι ζωγράφοι Αδαμάντιος Διαμαντής και Τηλέμαχος Κάνθος, ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης κ.ά..

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, με θέμα το παρόν και το μέλλον του Σχολείου, αρχικά τέσσερις επώνυμοι απόφοιτοι μίλησαν στα παιδιά για τα μαθητικά τους χρόνια στο Παγκύπριον και για το πώς αυτά συνέβαλαν στη μετέπειτα πορεία τους. Συγκεκριμένα, κατέθεσαν τη μαρτυρία τους ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ.κ. Γεώργιος, ο πρώην Υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βορκάς, και ο τέως Υπουργός Παιδείας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν το υψηλό επίπεδο γνώσεων που μεταδιδόταν στους μαθητές, κάτι το οποίο τους έκανε να επιτυγχάνουν αργότερα στις σπουδές τους σε όλους τους κλάδους, τη βαθιά καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και την ελληνική παιδεία που προσφερόταν τόσο από τους Φιλολόγους όσο και από το σύνολο των καθηγητών, το αγωνιστικό φρόνημα και τον πατριωτισμό αλλά και το ήθος που εμφυσούσαν οι καθηγητές στους μαθητές, καθώς και τις πολλές εξωδιδακτικές δράσεις, που εμπλούτιζαν τη σχολική ζωή. Ακολούθησε η παρουσίαση, από ομάδα μαθητών/τριών υπό την καθοδήγηση της Φιλολόγου κ. Αναστασίας Χάματσου, δείγματος της ερευνητικής δραστηριότητας που υλοποιείται στον τομέα «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός» του Ολοήμερου Γυμνασίου, με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου μέσω της εφαρμογής βασικών αρχών έρευνας και της αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων.

Στην τελετή λήξης η κ. Μορφή απένειμε, μετά από ομόφωνη απόφαση του Καθηγητικού Συλλόγου, την ύψιστη διάκριση του Παγκυπρίου Γυμνασίου στην κ. Ασπασία Χασιώτη, ως αναγνώριση της συμβολής της στην οικοδόμηση της μακρόχρονης σχέσης των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη με το Παγκύπριον Γυμνάσιον, αλλά και της συμβολής του συζύγου της, κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινουπόλεως, στην παιδεία της Πόλης. Για τους μαθητές του Παγκυπρίου αποτελεί εμπειρία ζωής η συμμετοχή τους κάθε χρόνο στο Μαθητικό Συνέδριο που οργανώνεται στο Ζωγράφειο, όπως και η ευλογία που παίρνουν από τον Παναγιώτατο Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, υπό την αιγίδα του οποίου τίθενται τα Συνέδρια.

Οι τελετές έναρξης και λήξης περιελάμβαναν καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τα Σύνολα Ομοίων Φωνών και Παραδοσιακής Μουσικής του Παγκυπρίου Γυμνασίου /Μουσικού Σχολείου και το Συγκρότημα Παραδοσιακών Χορών των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.

Οι μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εργασίες του Συνεδρίου και αποκόμισαν πολλές γνώσεις. Πάνω από όλα, όμως, ενίσχυσαν την περηφάνειά τους για το ότι φοιτούν όχι μόνο στο αρχαιότερο σχολείο μέσης εκπαίδευσης αλλά και σε ένα σχολείο με μεγάλη συμβολή στην ιστορία και την πολιτική, πνευματική, επιστημονική και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας.  

Τη γενική ευθύνη για την οργάνωση του Συνεδρίου είχε η Φιλόλογος Β.Δ.Α΄ του Παγκυπρίου Γυμνασίου, κ. Δανάη Γεωργιάδου.

Δανάη Γεωργιάδου Β.Δ.Α΄




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










363