Το Γυμνάσιο Παραλιμνίου αξιοποιεί Τεχνολογίες Εκτεταμένης –Εικονικής και Επαυξημένης– Πραγματικότητας


 Στο μάθημα της Βιολογίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024, στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου το δοκιμαστικό/πιλοτικό μάθημα Βιολογίας με τη χρήση Τεχνολογιών Εκτεταμένης Πραγματικότητας: Εικονικής – VirtualReality (VR) και Eπαυξημένης – AugmentedReality (AR). Η διεξαγωγή του μαθήματος έγινε σε τμήμα Α΄ Τάξης και είχε ως θέμα τα μέρη του αναπαραγωγικού συστήματος του άντρα και τη λειτουργία καθενός από αυτά, ενώ για τη διοργάνωση και υλοποίησή του εργάστηκαν οι Βιολόγοι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Παραλιμνίου, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρ. Χρίστου Ρουσιά, της Επιθεωρήτριας Βιολογίας Δρ. Παναγιώτας Μυλωνά και της Υποστηρικτικής Ομάδας Βιολόγων που αποτελείται από τους Παύλο Καζάκο Β.Δ., Γιώργο Λάζο και Μαρία Ευθυμίου.

Πρώτιστο μέλημα των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια του μαθήματος ήταν η επίτευξη των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας, με την παράλληλη αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών. Οι εφαρμογές αυτές ενίσχυσαν κατά τρόπο διαδραστικό την κατανόηση εννοιών, ενώ αποσκοπούσαν στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μαθητών/τριών και στη δημιουργία μαθησιακού περιβάλλοντος που θα ευνοούσε την κατάκτηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας από αυτούς. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με λογισμικά και εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, στα οποία περιλαμβανόταν υλικό σχετικό με το αναπαραγωγικό σύστημα του άντρα, όπως τα Virtuali-TeeAnatomy 4DHumanBody (Male)360oVR βίντεο και Merge Object Viewer. Επιπλέον, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα αυτόνομα συστήματα εικονικής πραγματικότητας QuestVR, που διαθέτει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και περιλαμβάνουν εφαρμογές σχετικές με το μάθημα της Βιολογίας. Παράλληλα, το μάθημα παρακολούθησαν η Επιθεωρήτρια Βιολογίας Μέσης Εκπαίδευσης Δρ. Παναγιώτα Μυλωνά, η Διευθύντρια κ. Ευσεβία Αδάμου και μέλη της Διεύθυνσης του Γυμνασίου Παραλιμνίου, καθώς και ομάδα καθηγητών/τριών Βιολογίας από διάφορα σχολεία της επαρχίας Αμμοχώστου.

Μέσα από τη συζήτηση και τη γραπτή ανατροφοδότηση των μαθητών/τριών, μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, διαφάνηκε πως η ενσωμάτωση των τεχνολογιών αυτών στο μάθημα της Βιολογίας παρακίνησε τους μαθητές/τριες να συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία και ενίσχυσε την κατάκτηση των υπό έμφαση εννοιών που σχετίζονταν με τα μέρη του αναπαραγωγικού συστήματος του άντρα και τη λειτουργία του καθενός από αυτά. Έτσι χαρακτήρισαν το μάθημα ως «φανταστικό» και ως «μια ξεχωριστή εμπειρία» και ευχήθηκαν «αν είναι δυνατό και άλλα μαθήματα να γίνονται με αυτόν τον τρόπο».

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως πριν τη διεξαγωγή του μαθήματος, η ομάδα των Βιολόγων του Γυμνασίου Παραλιμνίου είχε παρακολουθήσει το εξειδικευμένο επιμορφωτικό σεμινάριο της Βιολογίας, το οποίο αποσκοπούσε στην επιμόρφωση των Βιολόγων εκπαιδευτικών στη χρήση των Τεχνολογιών Εκτεταμένης Πραγματικότητας στο μάθημα της Βιολογίας και το οποίο διεξήχθη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου στις 12/12/2023, με κύριο εισηγητή τον Δρ. Χρίστο Ρουσιά. Είναι, επίσης, σημαντικό να αναφερθεί πως η προετοιμασία-υλοποίηση πιλοτικού μαθήματος με τη χρήση των τεχνολογιών αυτών, είναι η τρίτη κατά σειρά στο γνωστικό αντικείμενο της Βιολογίας, με την πρώτη να έχει διεξαχθεί στις 21/12/2022 στο Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου και τη δεύτερη στις 03/05/2023 στο Γυμνάσιο Δροσιάς.

Καταληκτικά, το Γυμνάσιο Παραλιμνίου, στο οποίο με την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς εφαρμόζεται το Πρόγραμμα STEAM, θα επιδιώξει τη συνέχιση της ενσωμάτωσης των Τεχνολογιών Εκτεταμένης Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας τόσο στο μάθημα της Βιολογίας, όσο και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα. Μέσα από αυτό το δοκιμαστικό/πιλοτικό μάθημα Βιολογίας διαφάνηκε πως η αξιοποίηση και ενσωμάτωση των προηγμένων αυτών τεχνολογιών προάγει τη διαφοροποιημένη διδασκαλία και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η οποία θα οδηγήσει, τελικώς, στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Επιπρόσθετα, η χρήση αυτών των ψηφιακών τεχνολογιών στο μάθημα της Βιολογίας θα ενισχύσει την απόκτηση νέων δεξιοτήτων των μαθητών/τριών μας, καθώς και τη διασύνδεση του προσφερόμενου προγράμματος σπουδών της Βιολογίας με την αγορά εργασίας.

Διοργάνωση και υλοποίηση μαθήματος:

Θεώνη Λοΐζου, Βιολόγος

Σαλώμη Χατζηκωνσταντίνου, Βιολόγος

Μαρί Κωνσταντή, Βιολόγος

Μαρία Ζαννούπα, Φυσικός, Β.Δ. (με ανάθεση)

Δήμητρα Χαρή, Μαθηματικός, Β.Δ.Α΄




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1123