Γυμνάσιο Ανθουπόλεως: Δεκέμβριος, μήνας ενημέρωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα


Το Γυμνάσιο Ανθουπόλεως οργάνωσε τον Δεκέμβριο μία σειρά δράσεων με το γενικό θέμα Ευρώπη, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρατσισμός, ενότητα που εμπίπτει στους διδακτικούς στόχους της Γ΄ Γυμνασίου. Η 10η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ πριν από 75 χρόνια το 1948.

Η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1/12/23 σε συνεργασία με το Λύκειο Λατσιών. Το Λύκειο συμμετέχει φέτος στο πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» – Εuropean Parliament Ambassador School (EPAS), το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από τους νέους. Μέσα από ποικίλες δράσεις οι μαθητές /τριες αποκομίζουν σημαντικές γνώσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθήσαμε ομιλία από τον ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη, τον οποίο προσκάλεσε η κ. Δένα Νεοφυτίδου, Β.Δ., Ανώτερη Πρέσβης του EPAS και η ομάδα των Δόκιμων Πρεσβευτών του προγράμματος. Ο κ. Μαυρίδης μίλησε για τον ρόλο της Ευρώπης στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τον ρόλο του ενεργού πολίτη που πρέπει να ενημερώνεται και να συμμετέχει στα κοινά. Ακόμη αναλύθηκε το τι σημαίνει η ΕΕ για την καθημερινή μας ζωή και τι μπορεί να κάνει κάποιος, για να διασφαλίσει ότι στο μέλλον η Ευρώπη θα είναι όπως την επιθυμεί. Μέσα από τον τρόπο που μίλησε, τις ερωτήσεις των παιδιών και την συζήτηση που ακολούθησε, οι μαθητές/τριες και οι καθηγήτες /τριες αποκόμισαν πολλά για το θέμα και για αυτό ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μαυρίδη.

Η δεύτερη δράση περιλάμβανε podcast στο οποίο η ομάδα των δόκιμων πρεσβετυτών με την καθοδήγηση της κ. Δένας Νεοφυτίδου, Ανώτερη Πρέσβης του προγράμματος, πήρε συνέντευξη για το πρόγραμμα EPAS από την κ. Μαρία Μπούκουρα η οποία μίλησε για την εμπειρία της ως Ανώτερη Πρέσβης την προηγούμενη χρονιά και εξήρε την σημασία της ενασχόλησης και άλλων σχολείων με το πρόγραμμα αυτό.

Η τρίτη δράση  αφορούσε εργαστήρι μεταξύ μαθητών /τριών  του γυμνασίου και του λυκείου. Σε αυτό, οι μαθητές/τριες διάβασαν, σε ομάδες, κείμενα από τον τύπο σχετικά με το φαινόμενο του ρατσισμού, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν την κοινωνία μας και τα δικαιώματα που καταπατούνται από την ρατσιστική συμπεριφορά, η οποία απειλεί την κοινωνική συνοχή. Την συζήτηση συντόνιζε η Φιλόλογος κ. Μαρία Μπούκουρα από το Γυμνάσιο Ανθουπόλεως και η κ. Δήμητρα Οικονόμου, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας,  από το Λύκειο Λατσιών.

Συμπερασματικά, οι μαθητές/τριες αναγνώρισαν ότι: ο ρατσισμός αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο κοινωνικό αλλά και ατομικό και επηρεάζει καθοριστικά πολλές εκφάνσεις της ζωής μας. Ρατσιστής γίνεσαι, δεν γεννιέσαι. Επιστημονικά και αποδεδειγμένα δεν υπάρχει καμία φυλή ανώτερη από τις άλλες σε επίπεδο γενετικό ή βιολογικό.  Ο κάθε άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος και ίσος με τους υπόλοιπους και οφείλουμε να του διασφαλίζουμε συνθήκες ομαλής διαβίωσης και ανάπτυξης της προσωπικότητάς του. Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου, επομένως, κάθε άτομο είναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί βασική επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράγοντα κοινωνικής ευημερίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τα πιο πάνω εκφράζουμε στους διευθυντές των δύο σχολείων, την κ. Χρύσω Πρωτοπαπά (Γυμνάσιο Ανθουπόλεως) και κ. Τάσο Τάσου (Λύκειο Λατσιών) για την πολύπλευρη στήριξή τους. 

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί, Δένα Νεοφυτίδου, Β.Δ. και Μαρία Μπούκουρα




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1896