Το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου στο Πρόγραμμα Erasmus+


Αντιπροσωπεία 16 μαθητών/τριών από τη Γερμανία και την Κροατία, με τη συνοδεία καθηγητών τους, επισκέφθηκαν το σχολείο

Το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου, που βρίσκεται στην κοινότητα Φρενάρους της Επαρχίας Αμμοχώστου, είναι διαπιστευμένο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ από το 2023 μέχρι το 2027. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, αντιπροσωπεία δεκαέξι μαθητών και μαθητριών από τη Γερμανία και την Κροατία, με τη συνοδεία καθηγητών τους, επισκέφθηκαν το σχολείο μας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις 8 Οκτωβρίου 2023, ημέρα άφιξης στην Κύπρο των φιλοξενούμενων μαθητών και καθηγητών από τη Γερμανία και την Κροατία και ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2023, ημέρα αναχώρησής τους από το νησί. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, έγιναν από κοινού πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις, που αποσκοπούσαν στην ανάδειξη διάφορων δεξιοτήτων, τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών και μαθητριών, καθώς και στην επίτευξη του γενικότερου στόχου του προγράμματος που είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για περιβαλλοντικά θέματα και συγχρόνως η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και ήθους στους νέους μας, που θα είναι αυριανοί πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας, Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου, οι μαθητές και οι καθηγητές τους από τη Γερμανία και την Κροατία επισκέφθηκαν το σχολείο μας το πρωί σε εργάσιμο χρόνο. Αφού δέχθηκαν το θερμό καλωσόρισμα από τον Διευθυντή του σχολείου, οι εταίροι παρακολούθησαν μια σύντομη παρουσίαση, που αφορούσε σε σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας του πολύπαθου νησιού μας καθώς και σε γενικές πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.

Η παρουσίαση επικεντρώθηκε σε δράσεις σχετικές με τα διάφορα περιβαλλοντικά προγράμματα, στα οποία εμπλέκονται καθηγητές και μαθητές του σχολείου μας. Στη συνέχεια, οι μαθητές ενημερώθηκαν από τη Δρ. Χρύσω Παλλαρή για τα μικροπλαστικά που εντοπίζονται στο νερό. Η ομιλία είχε τίτλο: «Water Pollution and microplastics». Αφού ολοκληρώθηκε η ομιλία, οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας, στα εργαστήρια και στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου. Ακολούθως, εργάστηκαν σε ομάδες και συγκέντρωσαν πληροφορίες για τα μικροπλαστικά, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ή παίρνοντας συνεντεύξεις από επιστήμονες που εργάζονται στον «Νηρέα» (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και την «ΑΚΤΗ». Συγκεκριμένα, αναζήτησαν πληροφορίες για τα «Plastic Gyres» και τη σχέση τους με τα πλαστικά/μικροπλαστικά και τη σχέση των μικροπλαστικών με την ανθρώπινη υγεία. Επίσης, μελέτησαν για τα μικροπλαστικά στις παραλίες της Κύπρου και στη Μεσόγειο Θάλασσα, την επίδρασή τους στην αδρανοποίηση των βακτηρίων στο νερό, χρησιμοποιώντας ακτινοβολία UV και τέλος πρότειναν λύσεις ορθής διαχείρισης των πλαστικών ή και των μικροπλαστικών.

Ακόμη, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα «KAHOOT», οι μαθητές ετοίμασαν διαδικτυακό παιχνίδι, μέσω του οποίου θα ευαισθητοποιούν την κοινωνία μας και συγχρόνως οι χρήστες θα μπορούν να ελέγξουν τις γνώσεις τους. Το απόγευμα, οι φιλοξενούμενοι μαζί με μαθητές του σχολείου μας επισκέφθηκαν τα γήπεδα «beach volley» στην παραλία «Λάντα» στην Αγία Νάπα, όπου, εκτός από πετόσφαιρα, έπαιξαν και άλλα παιχνίδια. Εκεί, μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα και να διασκεδάσουν.

Την Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε εκδρομή στα ορεινές περιοχές του νησιού. Στη διαδρομή, οι εκδρομείς πέρασαν από τον υδροβιότοπο της Άχνας και είδαν το κατεχόμενο ομώνυμο χωριό. Η πρώτη στάση έγινε στον εκδρομικό χώρο του Ξυλιάτου, όπου προσφέρθηκε   πρόγευμα και μετά ακολούθησε περπάτημα στο περιμετρικό μονοπάτι του φράγματος. Οι επόμενες στάσεις ήταν στην εκκλησία της Παναγίας του Άρακα στα Λαγουδερά, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και στο Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος, που είναι ένα από τα παλαιοτέρα και πιο ιστορικά μοναστήρια του νησιού και έχει μεγάλη πολιτιστική αξία. Έπειτα, μαθητές και καθηγητές γευμάτισαν σε τοπική ταβέρνα και πριν την αναχώρησής τους, είχαν την ευκαιρία για γνωριμία με το χωριό, περπατώντας και εξερευνώντας τα γραφικά στενά του. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με στάση στη Μαρίνα της Λεμεσού για χαλάρωση και βόλτα στο παραλιακό μέτωπο.

Την Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023, έγινε επίσκεψη στην παραλία «Άμμος του Καμπούρη» στην Αγία Νάπα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίστηκαν σε οκτώ ομάδες και συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες. Αρχικά, μάζεψαν διάφορα αντικείμενα που βρήκαν στην παραλία, όπως φυτά, κοχύλια και απόβλητα και τα παρατήρησαν με τη βοήθεια μικρού φορητού μικροσκοπίου. Στη συνέχεια, έψαξαν για μικροπλαστικά στην άμμο και, αφού τα μέτρησαν, τα διαχώρισαν σε κατηγορίες. Τα αποτελέσματα της κάθε ομάδας επεξεργάστηκαν και αναλύθηκαν μέσω γραφήματος, για να εξαχθούν στο τέλος τα συμπεράσματα. Την Τετάρτη, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πήγαν και στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Κάβο Γκρέκο.

Στον χώρο αυτό παρακολούθησαν ένα ενημερωτικό βίντεο για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής του Κάβο Γκρέκο και επισκέφθηκαν επίσης την αίθουσα εκθεμάτων και τα ενυδρεία. Στην αίθουσα εκθεμάτων υπήρχαν διοράματα με είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, συλλογές κοχυλιών, απολιθωμάτων και πετρωμάτων, διαδραστικά παιχνίδια γνώσεων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές με οθόνες αφής και πολλά άλλα. Μετά, επισκέφθηκαν τη Γέφυρα του Κόρακα, που είναι μία από τις πιο καταπληκτικές φυσικές γέφυρες και αποτελεί σήμα κατατεθέν για ολόκληρη την χερσόνησο του Κάβο Γκρέκο και του εθνικού δασικού πάρκου της περιοχής. Τέλος, περπάτησαν μέχρι το γραφικό εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων.

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023, έγινε παρουσίαση στους μαθητές του «STEM» [Science (επιστήμη), Technology (τεχνολογία), Engineering (μηχανική) και Math (μαθηματικά)], με σκοπό την ενημέρωσή τους για την ύπαρξη μικροπλαστικών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης (π.χ. σαπούνι καθαρισμού). Προβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα της μετακίνησης των πλαστικών σε όλο τον πλανήτη,  αφού αφεθούν σε κάποιο σημείο (π.χ. ατύχημα με πλαστικές πάπιες). Αυτό συμβαίνει, επειδή όλοι οι όγκοι νερού στη Γη επικοινωνούν μεταξύ τους και έτσι τα πλαστικά μπορούν να καταλήξουν οπουδήποτε. Έπειτα, οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και εργάστηκαν στα εργαστήρια. Η πρώτη ομάδα παρακολούθησε τη διεξαγωγή ενός πειράματος, το οποίο είχε σκοπό την απομόνωση όσο το δυνατόν περισσότερων μικροπλαστικών από σαπούνι καθημερινής χρήσης. Κατόπιν, οι μαθητές παρατήρησαν τα μικροπλαστικά στο μικροσκόπιο.

Οι μαθητές της δεύτερης ομάδας εξέτασαν στο εργαστήριο τεχνολογίας τα διάφορα είδη πλαστικών, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη ρύπανση του νερού και εντόπισαν ποια είναι κατάλληλα για ανακύκλωση στο εργαστήριο. Ακολούθως, συνέλεξαν συσκευασίες από Πολυαιθυλένιο Ψηλής Πυκνότητας (HDPE), τις έλιωσαν και δημιούργησαν  επίπεδα φύλλα πλαστικού. Στο τέλος, σημάδεψαν και έκοψαν κρίκους για κλειδιά (keyrings) στο σχήμα της Κύπρου, τα οποία οι μαθητές πήραν μαζί τους ως αναμνηστικό. Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της κάθε ομάδας, οι μαθητές μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο της άλλης ομάδας, έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να παρακολουθήσουν και τις δύο δραστηριότητες. Την ίδια μέρα, οι μαθητές εξακολούθησαν να εργάζονται χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Αυτή τη φορά, η πρώτη ομάδα ολοκλήρωσε την έρευνα, η οποία είχε ξεκινήσει από τη Δευτέρα, σχετικά με τα μικροπλαστικά, ενώ οι μαθητές που αποτέλεσαν τη δεύτερη ομάδα έφτιαξαν σε τοίχο του σχολείου ζωγραφιά, μέσα από την οποία αντιπαρατίθεται η ομορφιά της θαλάσσιας ζωής με τη θλιβερή εικόνα της μόλυνσης του νερού, που επικρατεί εξαιτίας της μεγάλης μάζας σκουπιδιών και πλαστικών που υπάρχουν σε αυτό. Αρχικά, οι μαθητές είχαν ανταλλάξει ιδέες και απόψεις σχετικές με το θέμα και στη συνέχεια, μέσω εικαστικής έρευνας, κατέληξαν στην τελική ιδέα που αποτυπώθηκε στον τοίχο του σχολείου.  

Την τελευταία μέρα λειτουργίας του προγράμματος, Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2023, οι μαθητές από τη Γερμανία, την Κροατία και την Κύπρο φύτεψαν φυτά στον χώρο του σχολείου μας. Συγκεκριμένα, φύτεψαν αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, δυόσμο και λεβάντα στις γλάστρες που κατασκεύασαν από τροχούς αυτοκινήτων, κατά την περσινή σχολική χρονιά. Μάλιστα, στους τροχούς σχεδίασαν τις σημαίες των συνεργαζόμενων χώρων. Επίσης, φύτεψαν κυπαρίσσια, στον χώρο που έχει αφιερώσει το σχολείο μας για το πρόγραμμα Erasmus, καθώς επίσης και μαστιχιές γύρω από το γήπεδο του σχολείου, ελπίζοντας ότι αυτά κάποια στιγμή θα μεγαλώσουν και θα προσφέρουν σκιά στους μαθητές μας. Στη συνέχεια, παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργασιών τους στους μαθητές του σχολείου, τους καθηγητές τους καθώς και στις τοπικές αρχές σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο σχολείο.

Έπειτα, υλοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα. Προτού ξεκινήσει η ξενάγηση, οι μαθητές ενημέρωσαν τους περαστικούς για τις δραστηριότητες του προγράμματος που έγιναν μέσα στην εβδομάδα με θέμα τα μικροπλαστικά και πώς αυτά καταστρέφουν το περιβάλλον. Ακολούθως, έγινε σύντομη ενημέρωση από την υπεύθυνη του Μουσείου. Το Μουσείο έχει ως θέμα τη θάλασσα και παρουσιάζει παλαιοντολογικά, αρχαιολογικά και γεωλογικά εκθέματα από τη θαλάσσια ζωή της Κύπρου. Εξέχουσα θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχει το αρχαίο ναυάγιο του καραβιού της Κερύνειας, που αποτελεί πιστό αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος. Το Μουσείο λειτουργεί παράλληλα και ως κέντρο τεχνών, αφού εκεί σώζονται πίνακες από την πινακοθήκη της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Αφού ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στο Μουσείο, οι μαθητές περπάτησαν στους δρόμους της Αγίας Νάπας και μοίρασαν σε ντόπιους και τουρίστες χαρτάκια, στα οποία καταγράφονταν κωδικοί QR, τους οποίους είχαν δημιουργήσει την Πέμπτη.

Οι κωδικοί αυτοί παραπέμπουν στο διαδικτυακό παιχνίδι και σε ιστοσελίδα, που επίσης δημιούργησαν οι μαθητές, για να ανεβάσουν σχετικό υλικό με τις δράσεις τους. Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες μετέβηκαν στον εκδρομικό χώρο της παραλίας «Λάντα». Εκεί, το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων προσέφερε στους εταίρους αλλά και σε παιδιά του ίδιου του σχολείου γεύμα. Όλοι μαζί έψησαν τα παραδοσιακά σουβλάκια και σεφταλιές, συνοδευόμενα από κυπριακό χαλούμι, λουκάνικο και σαλάτα μέσα στην παραδοσιακή κυπριακή πίττα. Μαθητές και καθηγητές διασκέδασαν μέχρι αργά, χορεύοντας, τραγουδώντας και παίζοντας και πολλά παραδοσιακά παιχνίδια. Στο τέλος, οι εταίροι αποχαιρετίστηκαν με δάκρυα στα μάτια και «έδωσαν ραντεβού» στην Πορτογαλία και Κροατία, τον Μάρτη και Απρίλιο του 2024 αντίστοιχα.

Όλες οι δράσεις της εβδομάδας αναρτήθηκαν μαζί με φωτογραφίες και βίντεο στην ιστοσελίδα του σχολείου.   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1916