Συμμετοχή του Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων σε προγράμματα στο πλαίσιο του Erasmus+


Στο πλαίσιο του Erasmus + το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου, κατά  τη σχολική χρονιά 2022-2023, συμμετείχε σε διάφορα προγράμματα με στόχο την καλλιέργεια κοινής περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας.

Αρχικά, το σχολείο μας συμμετείχε στο σεμινάριο «Climate change and global citizenship education» που πραγματοποιήθηκε στο  Δουβλίνο της Ιρλανδίας  από το Europass teacher academy (9-14 Ιανουαρίου 2023). Το σχολείο εκπροσώπησε η κ. Θεοδώρα Ραμπιάα καθηγήτρια Γαλλικών. Στο σεμινάριο έλαβαν μέρος συνολικά εννέα εκπαιδευτικοί από τη Φιλανδία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί  ότι για πρώτη φορά συμμετείχε Κύπριος εκπαιδευτικός σ’ αυτό το σεμινάριο.

Μέσω βιωματικών εργαστηρίων  και συζητήσεων, σχετικών με την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας, οι εννέα εκπαιδευτικοί βίωσαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στη διαφύλαξη του  πόσιμου νερού και τους σωστούς τρόπους διαχείρισής του. Επιπλέον, αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν οι περιβαλλοντικές δράσεις  που πραγματώνονται με τη συμβολή  των διεθνών οργανισμών σε τρίτες χώρες, όπως η  Αφρική και τα οφέλη που αποκομίζει ο πλανήτης  από αυτές.

Επιπρόσθετα, η κ. Ευγενία Σολομωνίδου  Β.Δ.Α’ του σχολείου, η κ. Μαίρη Στυλιανού, καθηγήτρια Μουσικής και η κ. Ελένη Παναγίδου καθηγήτρια Τέχνης συμμετείχαν σε «JOBSH ADOWING» που πραγματοποιήθηκε στη Δανία (30.01.23 - 04.02.23) σε σχολείο του Svendborg. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας με oμάδα μαθητών/τριών ανέλαβαν να φιλοτεχνήσουν τους πλανήτες του διαστήματος σε έναν άδειο τοίχο  του σχολείου και να επενδύσουν με μουσική τον κάθε πλανήτη ξεχωριστά μέσω της σάρωσης των QR κωδικών. Η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου του Svendborg ήταν άψογη και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα της δράσης ήταν μοναδικό. Μάλιστα, η προβολή του έργου έγινε από τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, όπου εκπαιδευτικοί και των δύο σχολείων, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και να αναδείξουν τους δεσμούς φιλίας που ανέπτυξαν μεταξύ τους.

Επιπλέον, το σχολείο μας συμμετείχε στο σεμινάριο «Servise Learning : Environmental projects for Your Classroom … and Beyond». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο από τις 6-11 Φεβρουαρίου 2023 και έλαβαν μέρος  σχολεία Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σλοβενία. Το σχολείο μας εκπροσώπησε η κ. Γλυκερία Βασιλείου, Β.Δ, καθηγήτρια Γαλλικών.

Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η καλλιέργεια  γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικών με την Εκμάθηση Υπηρεσιών « SERVICE LEARNING» και η πρακτική εφαρμογή τους στον χώρο της μάθησης για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της τοπικής κοινότητας.

Το σεμινάριο ενδυνάμωσε τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και τους εξόπλισε με τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να μπορούν να καθοδηγούν τους/τις μαθητές/τριές τους στο να ανακαλύπτουν  τρόπους αυθεντικής ενασχόλησης με τις κοινότητές τους, να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες σε πραγματικές καταστάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τη λήψη αποφάσεων, την επίλυση προβλημάτων, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την καλλιέργεια υπευθυνότητας και ενσυναίσθησης.

Επίσης, ο κ. Θεοφάνης Πετρούδης, καθηγητής Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, συμμετείχε στο περιβαλλοντικό σεμινάριο «Environmental Education: Learning and Acting for Better Future» που διεξήχθη  στην αναγεννησιακή πόλη της Φλωρεντίας από τις 20-25 Φεβρουαρίου 2023.

Μέσα από διάφορες δραστηριότητες, εργασίες και συζητήσεις οι εκπαιδευτικοί που έλαβαν μέρος εξέφρασαν τους προβληματισμούς  και τις ανησυχίες τους για  τα περιβαλλοντικά προβλήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη μας. Παράλληλα, μοιράστηκαν τις υφιστάμενες γνώσεις και τακτικές που εφαρμόζονται αναφορικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη χώρα τους και πιο συγκεκριμένα στα σχολεία τους. Στόχος του προγράμματος ήταν αφενός  οι εκπαιδευτικοί να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν άμεσα δράση και αφετέρου να αποτελέσουν πομπό γνώσης  τόσο για το σχολείο τους  όσο και για την τοπική κοινότητα.

Συμπερασματικά, η εμπειρία των  εκπαιδευτικών του σχολείου μας στα ευρωπαϊκά – περιβαλλοντικά  αυτά προγράμματα ήταν μεταμορφωτική και ξεχωριστή. Αναμφίβολα, εξοπλίστηκαν  με γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να αναλάβουν δράση στη σχολική κοινότητα. Στόχος τους η ευαισθητοποίηση των μαθητών/ τριών του σχολείου μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, η καλλιέργεια περιβαλλοντικού ήθους μέσα από την αλλαγή στάσεων, συμπεριφορών και συνηθειών και η απόκτηση διάθεσης ενεργητικής συμμετοχής  τους στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της κοινότητάς μας, ώστε να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










5193