Δημόσια Εκπαίδευση: Υποχρέωση της Πολιτείας και δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη


ΤΗΣ ΣΤΕΛΙΑΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ*

Η Δημόσια Εκπαίδευση αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη. Το Δημόσιο Σχολείο δεν είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις, ούτε τα εγχειρίδια και η γραφική ύλη. Το Δημόσιο σχολείο, είναι το έμψυχο δυναμικό του: ο εκπαιδευτικός και ο μαθητικός πληθυσμός του. Η Εκπαιδευτική Διαδικασία αποτελεί μια αλυσίδα που ξεκινά από το εκάστοτε εκπαιδευτικό σύστημα και διαμέσου του εκπαιδευτικού καταλήγει στον μαθητή.

Η ποιοτική αναβάθμιση του Παιδαγωγικού μας Συστήματος με αποδέκτη την ποιοτική παροχή εκπαίδευσης του παιδιού μας συνιστά μια διαδικασία η οποία ταυτίζεται με το διδασκαλικό έργο/λειτούργημα/επάγγελμα.

Επί της ουσίας, η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης είναι πολισχιδής και άρρηκτα συνυφασμένη με καινοτόμες αναπροσαρμογές στους πιο κάτω τομείς:

-Μείωση του αριθμού των παιδιών στην τάξη, αλλά αυτή η μείωση συνεπάγεται αύξηση του αριθμού των αιθουσών και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών για τις αυξημένες ανάγκες στελέχωσης.

-Δεύτερος παιδαγωγός στη τάξη ώστε να γίνεται ομαδοποίηση, συνδιδασκαλία, εξατομίκευση, διαφοροποίηση, εργασία σε μικρές ομάδες, πρακτικές οι οποίες συνεπάγονται επίσης την αύξηση σε προσλήψεις λόγω αλλαγής των αναγκών στελέχωσης.

-Ποσοτική Αύξηση του χρόνου για την παρεχόμενη ειδική εκπαίδευση, γεγονός το οποίο απαιτεί νέες προσλήψεις σε ειδικό παιδαγωγικό προσωπικό και θεραπευτές.

-Συχνότερη αξιολόγηση και υποστηρικτικό έργο σε αλλόγλωσσα παιδιά και παιδιά με ειδικές ανάγκες,  και ως εκ τούτου κάλυψη των επιπρόσθετων αναγκών σε στελέχωση των σχολικών μονάδων με ειδικούς παιδαγωγούς.

-Συστηματική επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και επαγγελματική υποστήριξή τους από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό μέσω του προγράμματος Επαγγελματικής Μάθησης του Π.Ι., πρόγραμμα το οποίο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των δημόσιων σχολείων, ανά το Παγκύπριο, χρειάζεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας (αποσπάσεις, προσλήψεις, αγορά υπηρεσιών).

-Ουσιαστική Υποστήριξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού έργου με ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα αξιολόγησης στη βάση του οποίου, η αναλογία Επιθεωρητή-Εκπαιδευτικών να ευνοεί τη συχνότερη προσωπική επαφή για υποστηρικτικό συμβουλευτικό έργο, γεγονός το οποίο συνεπάγεται αύξηση σε οργανικές θέσεις Επιθεωρητών.

-Βελτίωση συνθηκών διδασκαλίας ώστε οι συνθήκες να είναι κατάλληλες ώστε να ευνοούν την ασφάλεια αλλά και την υγεία των μαθητών, με την εγκατάσταση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας και δαπέδων ασφαλείας στους χώρους διεξαγωγής των μαθημάτων φυσικής αγωγής.

-Παροχή συστηματικής ψυχολογικής υποστήριξης του έμψυχου δυναμικού της σχολικής μονάδας (εκπαιδευτικών και παιδιών), με τη δια ζώσης παρουσία εκπαιδευτικών ψυχολόγων και συμβούλων στις σχολικές μονάδες, γεγονός το οποίο συνεπάγεται νέες προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς ψυχολόγους και συμβούλους.

-Απελευθέρωση των εκπαιδευτικών από γραμματειακού τύπου διοικητικά καθήκοντα, ώστε να αφιερώνονται αναπόσπαστοι στο εκπαιδευτικό τους έργο, πράγμα το οποίο δημιουργεί την ανάγκη αύξησης των ωρών εργασίας του βοηθητικού γραμματειακού προσωπικού (όπου υπάρχει) και την πρόσληψη βοηθητικού γραμματειακού προσωπικού, εκεί που δεν υπάρχει (Προδημοτική Εκπαίδευση).

-Διατήρηση ενός σταθερού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος στα παιδιά μικρότερης ηλικίας, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη παρουσία του υπευθύνου εκπαιδευτικού στη σχολική μονάδα, γεγονός που απαιτεί όπως η στελέχωση των νηπιαγωγείων γίνεται με γνώμονα την σταθερή παρουσία του εκπαιδευτικού προσωπικού στο σχολείο και όχι το μοίρασμά του, για σκοπούς εξοικονόμησης προσωπικού και κάλυψης εκπαιδευτικού χρόνου σε άλλες σχολικές μονάδες.

Επαγωγικά, ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί ότι η ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου είναι άρρηκτα δεμένη με την οικονομική επένδυση σε αυτό. Όλα τα πιο πάνω αποδεικνύουν ότι πολιτικές εξοικονόμησης δεν έχουν προοπτική ποιοτικής αναβάθμισης, αλλά υποβάθμισης στο όνομα ενός οικονομικής φύσεως εξορθολογισμού. Οποιαδήποτε αρνητική πολιτική πίεσης ασκείται στον εκπαιδευτικό, στη βάση της εξοικονόμησης, έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και συνεπώς στα παιδιά.

Είναι σημαντικό, να στηριχθεί επί της ουσίας ο εκπαιδευτικός ώστε η ευεργετική αυτή επίδραση να επιστρέψει στο παιδί. Τότε η πολιτεία θα έχει εκπληρώσει, με ουσιαστικές παροχές, το καθήκον της και ο πολίτης θα χαίρει, με ποιοτικά αναβαθμισμένη παιδεία, των δικαιωμάτων του.

*Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης (Προδημοτική)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










188