Tο Δημοτικό Δασούπολης ΚΒ στην Τσεχία μέσω του ERASMUS+ KA121-SCH


Tο Δημοτικό Σχολείο Δασούπολης (ΚΒ) απέκτησε, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, τη διαπίστευση ERASMUS+ KA121-SCH, οποία έχει ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2023 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2027 και αφορά σε κινητικότητες προσωπικού και μαθητών/τριών.

Η διαπίστευση αυτή πιστοποιεί ότι ο σχολικός μας οργανισμός, μέσω της αίτησής του, έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε ποιοτικές διασυνοριακές κινητικότητες στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του προγράμματος Erasmus+ (2021-2027).

Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, έχουν τεθεί ως στόχοι: 

  • Η ανάπτυξη διαπολιτισμικών επαφών, η γνωριμία με την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και η εκτίμηση της αξίας της μέσω της συνεργασίας με σχολεία του εξωτερικού.
  • Η επιμόρφωση του προσωπικού της σχολικής μονάδας στις Νέες Τεχνολογίες.
  • Η βελτιστοποίηση της κατανόησης και χρήσης της αγγλικής γλώσσας.
  • Η ανάπτυξη ενσυναίσθησης και η απόκτηση από μέρους των παιδιών τέτοιων δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα τους επιτρέψουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, να αναγνωρίζουν τη σημασία της και να επιτρέπουν την πλήρη συμμετοχή όλων των ατόμων στην κοινωνία.
  • Η ενσωμάτωση, συμπερίληψη και κοινωνική ένταξη παιδιών από ευάλωτες ομάδες.
  • Η προώθηση της θετικής συμπεριφοράς των παιδιών και την επίλυση συγκρούσεων ανάμεσα τους.

Το πρόγραμμα της φετινής σχολικής χρονιάς 2023-2024, περιλαμβάνει επισκέψεις εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών του σχολείου μας σε σχολεία στην Τσεχία και την Ισπανία. Επίσης, δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σεμινάρια που οργανώνονται στο εξωτερικό, σε θέματα σχετικά με τους στόχους που έχουν τεθεί. Επιπλέον, την εβδομάδα 16-20 Οκτωβρίου 2023 φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας εκπαιδευτικούς και μαθητές από την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ημερολόγιο επίσκεψης εκπαιδευτικών και μαθητών στην Τσεχία

Από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου 2023, δύο εκπαιδευτικοί και έξι παιδιά από το σχολείο μας είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το σχολείο SNP, στην πόλη του Hradec Κralove στην Τσεχία. Το σχολείο αυτό έχει 700 μαθητές και αποτελείται από εννέα τάξεις (από Α΄ Δημοτικού μέχρι και Γ΄ Γυμνασίου).

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Με την άφιξη μας στο σχολείο τύχαμε θερμής υποδοχής από τη διεύθυνση του σχολείου και ομάδα παιδιών που τον περασμένο Οκτώβρη φιλοξενήθηκαν στην Κύπρο από οικογένειες του σχολείου μας.

Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε, παιδιά και εκπαιδευτικοί, μαθήματα σε διάφορες τάξεις όπως Αγγλικά, μάθημα Φυσικής Αγωγής σε μεγάλη αίθουσα Γυμναστικής, μάθημα δράματος, όλα στην αγγλική γλώσσα.

Ακολούθησε γεύμα στην τραπεζαρία του σχολείου, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να φάνε μαζί, αφού το σχολείο εργάζεται από τις 7:45 το πρωί μέχρι το απόγευμα, μεταξύ 15:00 και 16:00.

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Το σχολείο είχε οργανώσει πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες τόσο σε σχολικό, όσο και σε εξωσχολικό επίπεδο, δραστηριότητες με στόχο να γνωρίσουμε τρόπους διδασκαλίας των διάφορων γνωστικών αντικειμένων του αναλυτικού τους προγράμματος και να έρθουμε σε επαφή με εκπαιδευτικούς και μαθητές διαφορετικών ηλικιών. Επίσης οργανώθηκαν αρκετές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες εκτός σχολείου, με στόχο να γνωρίσουμε την ιστορία της πόλης τους, ήθη και έθιμα καθώς και την υπέροχη αρχιτεκτονική των κτηρίων τους. Πραγματοποιήσαμε, με τη συνοδεία και ξενάγηση εκπαιδευτικών, περιοδεία στη μεσαιωνική πόλη του Hradec Κralove, γνωρίζοντας υπέροχα μεσαιωνικά κτήρια και καθεδρικούς ναούς γοτθικού ρυθμού. Εντυπωσιακή ήταν η ανάβασή μας στον Λευκό Πύργο, όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την πόλη του Κράλοβε πανοραμικά. Η θέα της πόλης με τον ποταμό Έλβα να τη διασχίζει, ήταν απίστευτα μαγευτική.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ξενάγησή μας στο Μεσαιωνικό Μουσείο της πόλης, όπου τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με ενδιαφέρουσες διαδραστικές δραστηριότητες, υποδυόμενοι μεσαιωνικούς ρόλους ή κατασκευάζοντας ένα κομμάτι του καθεδρικού ναού της πόλης.

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023

Η διεύθυνση και ομάδα παιδιών του σχολείου, μας συνόδεψαν στο ορεινό θέρετρο Krkonose, όπου ζήσαμε μοναδικές στιγμές κάνοντας πεζοπορία στα χιονισμένα βουνά, απολαμβάνοντας το λευκό τοπίο, τα ποταμάκια που έρεαν δεξιά και αριστερά και τους μαγευτικούς καταρράκτες. Τα παιδιά μας ενθουσιάστηκαν από το λευκό τοπίο, αφού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το παιχνίδι με το χιόνι. Ο ενθουσιασμός των κοριτσιών από τη λευκή μαγεία ήταν ανεπανάληπτος.

Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου 2023

Η μέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στο σχολείο. Συνεχίσαμε, εκπαιδευτικοί και μαθητές να παρακολουθούμε διάφορα μαθήματα, όπως προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ένα σύγχρονο εργαστήρι, μάθημα Αγγλικών και Αγωγής Υγείας με παιδιά του Γυμνασίου.

Μας έκανε εντύπωση πως σε όλα τα μαθήματα, κύριος στόχος των εκπαιδευτικών, ήταν η μετάδοση πυρηνικών γνώσεων στα παιδιά με απλές, σαφείς δραστηριότητες. Κάποιες φορές γινόταν και χρήση τεχνολογίας (tablets), διαδραστικού πίνακα, ακόμη και πίνακα με κιμωλία. Η διάταξη των παιδιών στις αίθουσες διδασκαλίας ήταν απλή. Όλα τα παιδιά κάθονταν δύο-δύο σε σειρές.

Εντύπωση μας έκανε η πειθαρχία των παιδιών στις αίθουσες διδασκαλίας, στην αναμονή τους σε σειρές για να σερβιριστούν το γεύμα τους, όσο και οι μετακινήσεις τους σε διάφορες αίθουσες του σχολείου. Στο σχολείο δεν κτυπούσε κουδούνι, αλλά μεταδιδόταν μια απαλή μουσική που σηματοδοτούσε τη λήξη του κάθε μαθήματος.

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023

Επίσκεψη στην υπέροχη Πράγα, με τα μοναδικά αξιοθέατα, όλα έργα τέχνης λες και βγήκαν από σελίδες παραμυθιού. Ξεναγηθήκαμε στη μεσαιωνική πόλη της πρωτεύουσας από τη διευθύντρια του σχολείου. Το μάτι δε χόρταινε να βλέπει αυτά τα κτήρια, έργα τέχνης, μοναδικής αρχιτεκτονικής προβάλλοντας τον πολιτισμό και την ιστορία της Τσεχίας.

Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023

Τελευταία μέρα της παραμονής μας στο Hradec Κralove.

Το πρωί εκπαιδευτικοί και παιδιά μεταβήκαμε στο σχολείο, όπου οι μαθήτριές μας παρουσίασαν σε παιδιά του σχολείου την Κύπρο, προβάλλοντας την ιστορία του τόπου μας, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα μας, καθώς και σπουδαία αξιοθέατα από το νησί μας. Ακολούθησε ένα μικρό βίντεο με ξενάγηση στους χώρους του σχολείου μας. Τέλος, τα κορίτσια χόρεψαν έναν ελληνικό και έναν κυπριακό παραδοσιακό χορό.

Ακολούθως, αποχαιρετήσαμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που μας φιλοξένησε για μια ολόκληρη εβδομάδα και αναχωρήσαμε από το σχολείο για την πτήση της επιστροφής μας στην Κύπρο.

Εκπαιδευτικοί και παιδιά γυρίσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία της διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών του σχολείου, όσο και από την φιλοξενία των γονιών που τόσο απλόχερα προσέφεραν στους μαθητές μας.

Φέραμε μαζί μας πολλές γνώσεις και απίστευτες εμπειρίες και εικόνες από την πανέμορφη Τσεχία.

Αριάδνη Κωνσταντινίδου
Σπύρος Σπύρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










695