Συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Προοδευτικής Δασκάλων


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Λάρνακα την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, όπου τιμήθηκαν οι πρωτεργάτες και οι πρωτεργάτριες που 30 χρόνια πριν έπαιξαν σημαντικό ρόλο και πήραν τη θαρραλέα απόφαση, για τα δεδομένα της τότε εποχής, να ιδρύσουν μία Διδασκαλική Κίνηση που να αντικατοπτρίζει μια άλλη «φωνή», μια προοδευτική «φωνή», που θα αντιστεκόταν σε οτιδήποτε συντηρητικό και οπισθοδρομικό υπήρχε στο διδασκαλικό κίνημα. Την 1η Μαΐου 1993, 150 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί μαζεύτηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Δασκάλων και ίδρυσαν τη «Δημοκρατική Ανανεωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών» (Δ.Α.Σ.Κ), η οποία μετονομάστηκε στη συνέχεια σε «Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών». Στη συγκεκριμένη εκδήλωση τιμήθηκε το πρώτο προσωρινό Κεντρικό Συμβούλιο. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις καθώς και μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση που θα γίνει το Φθινόπωρο, στο οποίο θα τιμηθούν όλοι οι πρωτεργάτες και οι πρωτεργάτριες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της Κίνησης.

Οι πρωτεργάτες και οι πρωτεργάτριες σε μία άκρως συγκινητική βραδιά θυμήθηκαν ότι αυτοί/αυτές έμαθαν στους νεότερους και στις νεότερες ότι η «Προοδευτική» δε φοβάται, δε συμβιβάζεται, δεν κάνει μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά μπαίνει μπροστά και προτάσσει μια διαφορετική «φωνή», προτάσσει μια «προοδευτική φωνή» με ξεκάθαρους διεκδικητικούς στόχους, που πάντα αφουγκράζεται τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των μελών της ΠΟΕΔ. 

Ανακάλεσαν στη μνήμη τους ότι έμαθαν στους νεότερους και στις νεότερες ότι η Προοδευτική πρωτοπορεί και διαφοροποιείται σε διάφορους τομείς. Ανακάλεσαν στη μνήμη τους ότι έμαθαν στους νεότερους και στις νεότερες να έχουν έντονη πολιτιστική δράση, να προωθούν δράσεις επαναπροσέγγισης, να προσεγγίζουν με μαχητικότητα και διαφορετική οπτική τα διάφορα συνδικαλιστικά ζητήματα, να θέτουν σε προτεραιότητα διαφορετικά εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά ζητήματα και να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε συντηρητική, ρατσιστική και σοβινιστική ιδεολογία μπορούσε να εισχωρήσει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Σε μία άκρως συγκινητική βραδιά οι νεότεροι και οι νεότερες υποσχέθηκαν ότι η «Προοδευτική» θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όπως έμαθαν από τους παλαιότερους, για την προάσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου και την ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου. Υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια σε όλες εκείνες τις νεοφιλελεύθερες μεθοδεύσεις που θέλουν να πλήξουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, αλλά και την προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης του τόπου, για ένα σχολείο στην πράξη και όχι στα λόγια, που θα είναι πραγματικά Δημοκρατικό και Ανθρώπινο για ΟΛΑ τα παιδιά. Διότι αυτή είναι η «Προοδευτική». Δεν είναι απλά μια συνδικαλιστική Κίνηση. Είναι ΙΔΕΑ.

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1010