Το Δημοτικό Σχολείο Εργατών στο πρόγραμμα «Οδυσσέας 2023»


   Βασική επιδίωξη του εκπαιδευτικού μας έργου είναι η βελτίωση των μαθησιακών μας αποτελεσμάτων μέσα από την προώθηση των στόχων των αναλυτικών προγραμμάτων του ΥΠΑΝ και τη συμμετοχή μας σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Για να το πετύχουμε, προσπαθήσαμε ν’ αξιοποιήσουμε τον εξοπλισμό Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας που διαθέτει το σχολείο και να διαφοροποιήσουμε τις μεθόδους διδασκαλίας κι αξιολόγησής με την εφαρμογή της διαθεματικής προσέγγισης και των συνδιδασκαλιών, χρησιμοποιώντας προγράμματα κι εργαλεία των ΤΠΕ. Αυτό επιτεύχθηκε επίσης μέσα από τη συμμετοχή μας στα εκπαιδευτικά προγράμματα:, «Καινοτόμα σχολεία – Εκπαιδευτικοί Πυρήνες» του Π.Ι., «Οδυσσέας 2023» του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+  KA1 και eTwinning «Eat right – Future bright» και το πιλοτικό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Food Mission».  

Επιστέγασμα των προσπαθειών μας, στην εφαρμογή και χρήση της τεχνολογίας, αποτέλεσε η συμμετοχή των παιδιών της Ε΄ τάξης στο  4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα: «Artificial Intelligence - eLearning - eCreativity 2023» που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Η συμμετοχή των παιδιών στο συνέδριο προέκυψε μετά από πρωτοβουλία των δύο εκπαιδευτικών της Ε΄ τάξης να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Οδυσσέας 2023».Το θέμα του προγράμματος αφορούσε την ασφαλή και δημιουργική αξιοποίηση του διαδικτύου. Τα παιδιά του σχολείου μας συνεργάστηκαν με τα παιδιά της Ε΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 4 τηλεδιασκέψεις με βασικό στόχο τη συνεργατική διερεύνηση και οικοδόμηση της γνώσης σχετικά με την ασφαλή και δημιουργική αξιοποίηση του διαδικτύου. Τα παιδιά των δύο σχολείων, αφού γνωρίστηκαν μεταξύ τους και παρουσίασαν τον τόπο και το σχολείο τους, ήρθαν σε επαφή με το διαδίκτυο επισημαίνοντας τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά του. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και, με βάση τα δικά τους ενδιαφέροντα, ασχολήθηκαν με τις υποενότητες: Παραπληροφόρηση – Διαδικτυακή απάτη, Θετικά του διαδικτύου, Εθισμός στο διαδίκτυο και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Η κάθε ομάδα μελέτησε εις βάθος μία από τις υποενότητες κι ετοίμασε τη δική της παρουσίαση πάνω στο θέμα. Έπειτα, με βάση τα πορίσματά τους, έγραψαν τα δικά τους σενάρια. Τέλος έφτιαξαν τις δικές τους ψηφιακές ιστορίες βασισμένες στα σενάρια αυτά.

Η παρουσίαση των ψηφιακών ιστοριών των παιδιών στο συνέδριο ήταν μια πραγματικά μοναδική κι ανεπανάληπτη εμπειρία. Το ταξίδι στην Κρήτη έδωσε επίσης στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς τους την ευκαιρία να γνωριστούν από κοντά με τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και να επισκεφθούν αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά για την εξαιρετική τους παρουσίαση αλλά και στις εκπαιδευτικούς που τα καθοδήγησαν, καθώς επίσης και στους γονείς τους και τους διοργανωτές του συνεδρίου, που ενθαρρύνουν και στηρίζουν τις προσπάθειές τους!

Όλο το υλικό που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Οδυσσέας 2023» θα το βρείτε αναρτημένο στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://dim-ergates-lef.schools.ac.cy/index.php?id=odussas-2023

Μαρία Σωτηριάδου
Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Εργατών

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2847