Δημήτρης Σφικτός: Το 85% των αποφοίτων ΜΙΕΕΚ Πάφου βρήκαν δουλειά συναφή με τον κλάδο τους


Στόχος από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2016 -17, τα ΜΙΕΕΚ να λειτουργήσουν ως Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα Μεταλυκειακά  Ινστιτούτα  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Μ.Ι.Ε.Ε.Κ) λειτουργούν  από το 2012 βοηθώντας  όσους επιθυμούν, ιδιαίτερα νέους ανθρώπους, για να αποκτήσουν ή και να βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες ώστε να καταστούν ικανότεροι για απασχόληση και συμμετοχή στην αγορά εργασίας.

Στην Πάφο τα τελευταία χρόνια τα ΜΙΕΕΚ έχουν αγκαλιαστεί από πολλές νέες και νέους ανθρώπους. Μέσα από τα ΜΙΕΕΚ, αρκετοί πολίτες έχουν ευεργετηθεί σημαντικά ως προς την επαγγελματική τους ανέλιξη. Έχουν εμπλουτίσει  τις γνώσεις τους με νέες επιστημονικές μεθόδους  κατά τρόπο τέτοιο που μπορούν με επάρκεια να προσφέρουν  υπηρεσίες στους διάφορους επαγγελματικούς  τομείς.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά στο Paideia-Νews για τον ρόλο  και την προοπτική επέκτασης των ΜΙΕΕΚ, o Επαρχιακός Συντονιστής Πάφου κ. Δημήτρης Κωνσταντίνου Σφικτός.

ΕΡ.: Πότε ιδρύθηκαν τα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. και ποιος είναι ο στόχος τους;

 ΑΠ.: Τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ιδρύθηκαν το Φεβρουάριο του 2012. Αυτά στοχεύουν στη άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών σε θέσεις ανώτερου τεχνίτη ή τεχνικού, προσφέροντας σύγχρονα Προγράμματα Σπουδών. Ταυτόχρονα παρέχουν επιστημονικές, τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες και ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα προς τις ραγδαίες επιτελούμενες αλλαγές στην απασχόληση.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση  να πούμε ότι τα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. προσφέρουν αυτές τις ευκαιρίες σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν τα προγράμματα αυτά. Τα αποτελέσματα είναι  πολύ ενθαρρυντικά.

ΕΡ.: Ποια πρόσωπα γίνονται δεκτά;

ΑΠ.: Τα Μεταλυκειακά προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) απευθύνονται σε απόφοιτους Μέσης ή Τεχνικής Εκπαίδευσης, σε τομείς οι οποίοι δεν προσφέρονται σε Ανώτερο ή Μεταλυκειακό επίπεδο από άλλες Δημόσιες Σχολές ή συναφείς οργανισμούς της Δημοκρατίας. Προϋπόθεση για συμμετοχή σε προγράμματα των ΜΙΕΕΚ είναι η κατοχή απολυτηρίου Μέσης ή Τεχνικής Εκπαίδευσης.

ΕΡ.:Ποια προγράμματα προσφέρονται και σε ποιους τομείς;

ΑΠ.: Χρήσιμο είναι να αναφερουμε τα  Φετινά προγράμματα κατά επαρχία:

Λευκωσία: (Α’ Τεχνική Σχολή): Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική, Συντήρηση και Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων, Ηλεκτρομηχανολογικές – Ψυκτικές Εγκαταστάσεις στη Βιομηχανία, Γαλακτοκομία – Τυροκομία.

Λεμεσός: (Γ’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού): Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική, Διαχείριση Αγορών και Προμηθειών – Ναυτιλιακά, Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες.

Λάρνακα: (Τεχνική Σχολή Λάρνακας): Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών, Ηλεκτρομηχανολογικές – Ψυκτικές Εγκαταστάσεις στη Βιομηχανία, Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες.

Πάφος: (Τεχνική Σχολή Πάφου): Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική, Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες

ΕΡ.: Ποιος είναι ο απαιτούμενος χρόνος φοίτησης  και που στεγάζονται οι εγκαταστάσεις στην επαρχία Πάφου;

ΑΠ.: Τα Προγράμματα Σπουδών είναι διετούς διάρκειας (τέσσερα εξάμηνα) και προσφέρονται στις εγκαταστάσεις των Τεχνικών Σχολών της επαρχίας Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου.

Η φοίτηση διαρκεί 14 εβδομάδες για κάθε εξάμηνο και περιλαμβάνει τεχνολογικά και εργαστηριακά μαθήματα, ενώ προβλέπεται πρακτική εξάσκηση στη βιομηχανία διάρκειας έξι εβδομάδων για κάθε έτος σπουδών.

Στο τέλος κάθε εξαμήνου διεξάγονται γραπτές και πρακτικές εξετάσεις για διακρίβωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των σπουδαστών και κατοχύρωση των αντίστοιχων προσόντων.

Για την πρακτική εξάσκηση στη βιομηχανία είναι ευθύνη του/της σπουδαστή/τριας να εξεύρει θέση σε βιομηχανία/επιχείρηση που να είναι συναφής με την ειδικότητά του/της. Η εξάσκηση στη βιομηχανία θα πρέπει να γίνεται σε χρόνο που δεν θα επηρεάζει την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Τα προγράμματα διεξάγονται σε απογευματινό και βραδινό χρόνο (πέντε μέρες την εβδομάδα, Δευτέρα – Παρασκευή). Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται μέρος των μαθημάτων να προσφερθεί σε πρωινό χρόνο. Η φοίτηση είναι δωρεά.

ΕΡ.: Σε επαρχιακό επίπεδο, βρήκατε συμπαραστάτες στο έργο σας;

ΑΠ.: Στην Πάφο από την ημέρα που λειτουργήσαμε (2012) βρήκαμε συμπαραστάτη τον Δήμο Πάφου και κυρίως την Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού που μας χορηγεί εδώ και 4 χρόνια το ποσό των 5000 ευρώ για βράβευση των σπουδαστών στο τέλος κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς. Επίσης μας βοήθησε οικονομικά και επιδιορθώσαμε την αίθουσα διδασκαλίας και ψυχαγωγίας των σπουδαστών μας που βρίσκεται στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Αχέλειας όπου φιλοξενεί εργαστηριακά το τμήμα Βιολογικών κηπευτικών Καλλιεργειών.

ΕΡ.: Πόσοι σπουδαστές έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα;

ΑΠ.: Στα 4 χρόνια λειτουργίας μας είχαμε 70 απόφοιτους σε 4 κλάδους ,Ειδικός  Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης , Τεχνικός Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες , Τεχνικός Συγκολλήσεων σωλήνων φυσικού αερίου και Τεχνικός Φωτοβολταϊκών και Ανεμογεννητριών. Οι σπουδαστές μας μπήκαν στα Ινστιτούτα άνεργοι και από αυτούς το 85% βρήκε δουλειά στον κλάδο που επέλεξε η συναφή με αυτόν.

ΕΡ.: Ποιες από τις δραστηριότητες των ΜΙΕΕΚ στην Πάφο αυτές έχουν ξεχωρίσει και ποια τα επόμενα βήματά σας;

ΑΠ.: Ως  Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Πάφου διοργανώνουμε κάθε ακαδημαϊκή χρονιά έκθεση Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής, Αιμοδοσία για την Τράπεζα Αίματος του Γ. Ν. ΠΑΦΟΥ, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για πολλούς φορείς της επαρχίας μας, πραγματοποιούμε δεκαπενθήμερη πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών μας στο εξωτερικό μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων . Κατά την διάρκεια φοίτησης έχουμε πολύ καλές σχέσεις με όλες τις ιδιωτικές εταιρίες συνεργασία όπου μας φιλοξενούν για να δουν από κοντά οι σπουδαστές μας πως εργάζονται σε πραγματικές συνθήκες,να κάνουν πρακτική και στο τέλος μας εργοδοτούν  σπουδαστές μας.

Φέτος ξεναγήσουμε  12 εκπαιδευτικούς  του 6ου Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του πειραματικού σταθμού Αχέλειας για  να δουν το χώρο εργασίας και τους σπουδαστές μας του τμήματος Τεχνικός Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες ( Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. ΠΑΦΟΥ ).

Το 2015 πραγματοποιήθηκε εξέταση « ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΩΝ ΜΙΕΕΚ» Την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, στη Τεχνική Σχολή Πάφου  πραγματοποιήθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των αποφοίτων της ειδικότητας συγκολλήσεων των ΜΙΕΕΚ, για την πιστοποίηση τους ως συγκολλητών, βάση του διεθνούς προτύπου ISO 9606-1:2012.

Η αξιολόγηση έγινε από το Φορέα Πιστοποίησης TUV CYPRUS.

Έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί  είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Μέσης Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης, όπου επιχειρείται πιστοποίηση τεχνικού επαγγέλματος, από ανεξάρτητο αναγνωρισμένο οργανισμό και βάση διεθνών προτύπων. Τις εξετάσεις πέρασαν με επιτυχία από τους εννέα σπουδαστές μας οι οκτώ.

ΕΡ.: Οι στόχοι σας  για την νέα χρονιά;

ΑΠ.: Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2016 -17 Στόχος είναι  να λειτουργήσουν ως Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων προς τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης για την ιδρυματική και προγραμματική αξιολόγηση των ΜΙΕΕΚ, σύμφωνα με το Νόμο. Στόχος είναι τα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. να λειτουργήσουν ως Δημόσια Σχολή Τριτοβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










187