Διάκριση της Κύπρου στην 55η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – Μπιενάλε Βενετίας 2013


Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν ότι η Κύπρος και η συνεργαζόμενη χώρα Λιθουανία απέσπασαν τιμητική διάκριση (εύφημο μνεία) από την Κριτική Επιτροπή της 55ης Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, για την από κοινού παρουσίασή τους στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης. Πρόκειται για την πρώτη διάκριση της Κύπρου στο πλαίσιο αυτού του θεσμού.

Η συνέργεια των δύο χωρών, υπό την επιμέλεια του Raimundas Malašauskas, λαμβάνει τη μορφή μιας έκθεσης μεγάλης κλίμακας με τίτλο Οο, η οποία καταλαμβάνει τoυς χώρους του Δημοτικού Γυμναστηρίου της Bενετίας PalasportArsenale, με ταυτόχρονες δράσεις και περφόρμανς που εκτείνονται σε ολόκληρη την πόλη. Στην έκθεση συμμετέχουν 16 καλλιτέχνες από την Κύπρο, τη Λιθουανία και άλλες χώρες: Liudvikas Buklys, Gintaras Didžiapetris, Jason Dodge, Λία Χαράκη, Μαρία Χασάπη, Φάνος Κυριάκου, Myriam Lefkowitz, Gabriel Lester, Elena Narbutaitė, Morten Norbye Halvorsen, Algirdas Šeškus, Dexter Sinister, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, Kazys Varnelis, Ναταλί Γιαξή, Vytautė Žilinskaitė.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των βραβεύσεων, η προσοχή της Κριτικής Επιτροπής επικεντρώθηκε ιδιαίτερα σε χώρες που κατάφεραν να διατυπώσουν πρωτότυπες προτάσεις γύρω από τις σύγχρονες πρακτικές που αναπτύσσονται στην περιοχή τους, με τις συνεργασίες που εκτυλίχθηκαν μέσα από τα Εθνικά Περίπτερα να αποτελούν κεντρικό παράδειγμα.

Η Κύπρος και η Λιθουανία διακρίθηκαν για την «πρωτότυπη επιμέλεια της έκθεσης, που φέρνει κοντά δύο χώρες σε μια μοναδική εμπειρία».

Η απονομή έγινε το περασμένο Σάββατο, 1η Ιουνίου, στο χώρο του Giardini di Castello, από τον Massimiliano Gioni, Διευθυντή της 55ης διοργάνωσης, και τον Πρόεδρο της Μπιενάλε Βενετίας, Paolo Baratta, παρουσία των μελών της Κριτικής Επιτροπής: Jessica Morgan, επικεφαλής (Ηνωμένο Βασίλειο), Sofia Hernandez Chong Cuy (Μεξικό), Francesco Manacorda (Ιταλία), Bisi Silva (Νιγηρία), και Ali Subotnick (ΗΠΑ).

Ο Χρυσός Λέοντας για την Καλύτερη Εθνική Συμμετοχή απονεμήθηκε στην Αγκόλα, που συμμετέχει για πρώτη φορά στη Μπιενάλε με την έκθεση Luanda, EncyclopedicCityτου Edson Chagas, ενώ η έκθεση της Ιαπωνίας ΑbstractSpeaking - SharingUncertaintyandCollectiveActsμε τον Koki Tanaka απέσπασε επίσης εύφημη μνεία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










160