"Δεν υπάρχει πιο διαφανής διαδικασία γι΄ αντικαταστάσεις"


Η ερώτηση Τορναρίτη

Η επιστολή- ερώτησή του, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε:

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο προτίθεται να εισηγηθεί στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας μια πιο διαφανή διαδικασία για την πλήρωση θέσεων αντικαταστατών, που προκύπτουν λόγω απουσίας εκπαιδευτικών.

Έχουν εκφραστεί παράπονα ότι η σειρά του καταλόγου διοριστέων παρακάμπτεται, με τη δικαιολογία ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται θετικά οι ενδιαφερόμενοι ή ότι μικρές σε διάρκεια άδειες εξελίσσονται σε μακράς διάρκειας και τις καταλαμβάνουν άτομα που βρίσκονται πολύ πιο κάτω στον κατάλογο.

Εισηγούμαι την ανάρτηση καταλόγου με τις αντικαταστάσεις που αφορούν άδειες μητρότητας και τη δημιουργία καταλόγου ενδιαφερομένων για αντικαταστάσεις μικρής διάρκειας, ώστε να εξαλειφθεί και το φαινόμενο να μένουν χωρίς αντικαταστάτες σχολεία της υπαίθρου, ορεινών και υποβαθμισμένων περιοχών. Επίσης, να καθορίζεται στον κατάλογο διοριστέων έως ποιο αριθμό είναι οι διορισμένοι σε θέση συμβασιούχων και σε θέση αντικαταστάτη έστω και σε εβδομαδιαία βάση.»

Η απάντηση του υπουργού

Στην απάντησή του ο υπουργός Παιδείας αναφέρει:

«Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. φακ. Ερ. 23.06.009.05.01.624 και ημερ. 22/02/2011 σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας παραθέτω την απάντησή μου, η οποία ετοιμάστηκε με τη συνεισφορά του Γραφείου της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας:

α)      Κάθε χρόνο ετοιμάζεται Κατάλογος Αντικαταστατών Εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ενδιαφερομένων και τη σειρά προτεραιότητάς τους στους Πίνακες Διοριστέων. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν δύο επαρχίες, στις οποίες προτιμούν να εργαστούν ως αντικαταστάτες καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι αντικαταστάσεις γίνονται πάντοτε με τη σειρά του οικείου Πίνακα Διοριστέων και σύμφωνα με τις επιλογές (επαρχίες) του κάθε αντικαταστάτη.

β)      Κάθε ημέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρουσιάζονται κενά για λόγους ασθενείας, μητρότητας ή άλλης απουσίας. Όσον αφορά το θέμα της μητρότητας, σχεδόν ποτέ δεν αρχίζει η άδεια μητρότητας σύμφωνα με την ημερομηνία αναμενόμενου τοκετού, διότι σχεδόν όλες οι γυναίκες εκπαιδευτικοί φεύγουν νωρίτερα με άδεια ασθενείας (προβλήματα εγκυμοσύνης). Άρα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες άδειες μητρότητας ούτε και ενδείκνυται η δημοσιοποίηση της ημερομηνίας αναμενόμενου τοκετού κάθε γυναίκας εκπαιδευτικού, αφού πρόκειται για προσωπικό τους δεδομένο.

γ)      Όσον αφορά τις δύσκολες περιοχές, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να διεκπεραιώνει τις αντικαταστάσεις αυτές με το διορισμό αντικαταστατών που κατοικούν στις περιοχές αυτές. Οι δε διορισμοί με σύμβαση δημοσιεύονται στις καθημερινές εφημερίδες καθώς και στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Όμως για τις αντικαταστάσεις, λόγω του ότι αυτές γίνονται ασταμάτητα πάνω σε καθημερινή βάση και ο αγώνας που γίνεται είναι για την αντικατάσταση όσων απουσιάζουν (εάν είναι δυνατόν αυθημερόν) δεν είναι δυνατή η καθημερινή δημοσίευσή τους.

  1. Για όλους τους πιο πάνω λόγους δεν μπορεί να γίνει εισήγηση προς την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για υιοθέτηση, με πιο διαφανή τρόπο, άλλης διαδικασίας για την πλήρωση θέσεων αντικαταστατών που προκύπτουν λόγω απουσίας Εκπαιδευτικών. Ούτε επίσης μπορεί να γίνεται ανάρτηση καταλόγου με τις αντικαταστάσεις που αφορούν άδειες μητρότητας και δημιουργία καταλόγου ενδιαφερομένων για αντικαταστάσεις μικρής διάρκειας. Σας επισυνάπτεται σχετικό απόσπασμα από την Ετήσια Έκθεση 2010 της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, όπου παρουσιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕΥ κατά τους διορισμούς αντικαταστατών.»                                                                                                                                              Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Τορναριτης θα δώσει απάντηση στον υπουργό Παιδειας εξηγώντας του λόγους για τους οποίους επιμένει στη θέση του..  



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










217