Ας έχουν γνώση οι φύλακες


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Τόσες μέρες διερωτούμαι γιατί δεν απαντά κανείς. Καθηκόντως, ως όφειλε, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία κατηγορείται ότι κατάργησε τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Λες και έχει τέτοιο δικαίωμα. Απλώς, συζητώντας τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των δημόσιων σχολείων, στο κεφάλαιο ΄΄Σχολικές διακοπές, αργίες και γιορτές΄΄ κατατέθηκε ένας προβληματισμός μέσα στο πλαίσιο της εξέτασης:  τι και πότε γιορτάζουμε στα σχολεία και αν χρήζει ανάγκης η επανεξέταση και αναδιάρθρωση του συγκεκριμένου πλαισίου στη βάση των κριτηρίων της εποικοδομητικής αξιοποίησης του διδακτικού χρόνου, της  ισορροπημένης αποτύπωσης της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου αλλά και των νέων κοινωνικών τάσεων και αναγκών, όπως προκύπτουν τα τελευταία χρόνια. Ως ΑΚΕΛ, αλλά και άλλοι βουλευτές, καλέσαμε τον Υπουργό της Παιδείας να συνδιαβουλευτεί, γιαυτό το ζήτημα  και για τη σωρεία των παρατηρήσεων που υποβάλαμε, με όλους τους εκπαιδευτικούς εταίρους και να επανέλθει με νέο, αναθεωρημένο κείμενο.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ καμιά υποτίμηση του συνδιαμορφωτικού  ρόλου των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Αντιθέτως, ζητήσαμε να είναι παρούσες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο διάλογο. Άλλαι αι βουλαί του Υπουργού… Ο διάλογος, λέει, εξαντλήθηκε… Είναι καλά γνωστή και αποδεδειγμένη η ευαισθησία μας και οι αγώνες μας  γύρω από συνδικαλιστικά κεκτημένα. Και πολύ περισσότερο η έγνοια μας για την ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου και θωράκισης του κύρους του εκπαιδευτικού κόσμου, κάποτε και με πολιτικό κόστος, μπρος στην καλπάζουσα έφοδο του λαϊκισμού, που είναι γνωστό από πού και γιατί εκπορεύεται.

Τιμούμε το έργο των εκπαιδευτικών μας. Απορρίπτουμε την ΄΄πονηρή΄΄ προσέγγιση περί καλοπερασάκηδων εκπαιδευτικών που ενσπείρει την αντιπαλότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους και στοχεύει να πλήξει τα συμφέροντα ολονών, ΄΄ευνοημένων΄΄ και μη.  Γνωρίζουμε τις δυσκολίες μέσα στις οποίες εργάζονται : νέο εργασιακό καθεστώς, αφαίρεση δικαιωμάτων, ελλιπείς υποδομές, αυξημένη παραβατικότητα, αύξηση παιδιών στις τάξεις, αυθαιρεσίες και παλινδρομήσεις στις αλλαγές εκ μέρους του Υπουργείου κ. ά. Γνωρίζουν, όμως και οι ίδιοι, πως, επιτηδείως, λοιδορούνται και υποσκάπτονται και διά μέσου τους το δημόσιο σχολείο. Αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε με ενέργειες και αντιδράσεις που να είναι και να φαίνονται ότι υπερβαίνουν στενούς συνδικαλισμούς και οικονομίστικες διεκδικήσεις.

Ήδη, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου… Το  Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανέθεσε σε  εμπειρογνώμονες του διεθνούς οίκου Ernst and Young την ετοιμασία μελέτης για εξορθολογισμό του τρόπου αξιοποίησης του εκπαιδευτικού προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η συζήτηση για αφαίρεση μιας αργίας θα είναι παρωνυχίδα μπρος στο τσουνάμι που έρχεται… Ας έχουν γνώση οι φύλακες…

*Βουλευτής Λάρνακας

ΑΚΕΛ- Αριστερά- Ν.Δ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










156