Απέτυχε! Ένοχος! Εκτελέστε τον!


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ*  

Στήθηκε ακόμα μια φορά, με τη μεγαλύτερη ευκολία, το εκτελεστικό απόσπασμα. Η δίκη έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, εντός διημέρου και μάλιστα Σαββατοκυρίακου. Αρμόδιοι και αναρμόδιοι (αυτή τη στιγμή δεν θα τους ονομάσω) αποφάνθηκαν: Ένοχοι!

Η απόφαση κοινοποιήθηκε με τον πιο αποκρουστικό τρόπο: “Λυπάμαι που αναγκάζομαι να σου πω πως είσαι ένοχος”. Και η εκτέλεση ξεκίνησε: Υπερβολή και ανατριχιαστικές περιγραφές, απανωτές αυτοψίες στο χώρο του εγκλήματος και επιστημονικές αναλύσεις μετά την καταδίκη.

Ναι, το Δημόσιο Σχολείο και ο εκπαιδευτικός, για μια ακόμα φορά απέναντι στα επαναληπτικά του εκτελεστικού αποσπάσματος, κατ’ εντολή των αδέκαστων κριτών και επικριτών, που χωρίς καμιά διάκριση ανάμεσα στην υπερβολή και τα πραγματικά γεγονότα, κρίνεται ένοχος για αμέλεια.

Και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, για τους δικούς του λόγους, επικροτεί τη δημόσια καταδίκη, μένοντας στη σιωπή. Καμιά υποστήριξη! Γιατί άλλωστε να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς; Δεν αποτελεί αυτό μέρος της επαγγελλόμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης! Αντίθετα, η κοινωνία ενημερώθηκε πως η μεταρρύθμιση θα πραγματωθεί μέσα από το αδυσώπητο κυνηγητό του δασκάλου, που είναι ο φταίχτης για τα κακώς κείμενα, αφού κανείς άλλος δεν φέρει ευθύνη!

Μέσα σε δύο μήνες είναι η δεύτερη εκτέλεση! Η πρώτη ήταν στον οικείο χώρο για εκτελέσεις. Η δεύτερη στον πιο συνηθισμένο.

Εύκολη υπόθεση, αφού προετοίμασαν εδώ και τέσσερα χρόνια την κοινή γνώμη πως αυτοί που φταίνε για όλα είναι οι δάσκαλοι. Τους κατέστησαν εύκολη λεία στην άκριτη μανία της κοινωνίας να βρει εξιλαστήρια θύματα για τα δικά της ελλείμματα, τις δικές της πληγές, αφού αυτούς που της τα προκάλεσαν είτε τους προσκυνά είτε τους φοβάται είτε τους εκλιπαρεί για ρουσφέτι!

Αν τελικά η οικογένεια των δασκάλων έμεινε μόνη της απέναντι σε αυτή την μονομανία καταδίωξης, τότε να το γνωρίζει και να εντείνει τους μηχανισμούς άμυνάς της: Μέσα από την αλληλοστήριξη να προστατεύσει την επαγγελματική και προσωπική αξιοπρέπεια του δασκάλου, της νηπιαγωγού, του ειδικού παιδαγωγού αλλά και να υπερασπιστεί τη λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου.

Αν το Υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσει να σιωπά μπροστά σε αυτό τον ανίερο πόλεμο κατά των εκπαιδευτικών, τότε η ΠΟΕΔ δεν έχει άλλη επιλογή από το να σταθεί με αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτή την πολιτική καταρράκωσης του εκπαιδευτικού κύρους, σχολείου και λειτουργού, με κάθε μέσο και τρόπο.

*Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










173