Απάντηση στους ψιθύρους περί «υποδούλωσης» και «ποδηγέτησης» της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ


ΤΟΥ ΘΕΜΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ*  

Εργολαβικά έχουν αναλάβει τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω εκλογών, οι Κινήσεις ΔΗΚΙ, ΝΕΑ ΠΝΟΗ και ειδικότερα η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ τη διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.

Η διαστρέβλωση επικεντρώνεται κυρίως σε μια δήθεν ποδηγέτηση της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ από την ΑΛΛΑΓΗ, λόγω της συνεργασίας που οι δυο Κινήσεις έχουν τα τελευταία χρόνια, χωρίς φυσικά να απωλέσουν την αυτοτέλεια και αυτονομία τους.

Το βασικό «επιχείρημα» που προβάλλουν οι εντεταλμένοι των συγκεκριμένων Κινήσεων είναι: πέστε κάτι που ψηφίσατε ή τοποθετηθήκατε διαφορετικά ως ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ από την ΑΛΛΑΓΗ.

Επειδή το συγκεκριμένο ψεύδος έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, θα παραθέσουμε συγκεκριμένα γεγονότα, όχι για να αποδείξουμε στις συγκεκριμένες Κινήσεις ότι δεν είμαστε ελέφαντες, αφού γνωρίζουν ποια είναι η αλήθεια, όμως λόγω εκλογών παραποιούν την αλήθεια, αλλά για να ενημερώσουμε τους εκπαιδευτικούς για το σημαντικό ρόλο που η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ διαδραμάτισε όλα αυτά τα χρόνια.

Θα πάρουμε τα γεγονότα χρονολογικά.

Ξεκινούμε από το θέμα των Καταλόγων Διοριστέων.  Το ΥΠΠ κατέθεσε πρόταση για κατάργησή τους.  Με την τότε πρόταση η Ν.Κ. διαφώνησε και κατέθεσε τη δική της πρόταση στην ΠΣΓΑ.

Με τη θέση της Ν.Κ. συμφώνησε η ΑΛΛΑΓΗ, αλλά και στελέχη των κινήσεων ΔΗΚΙ και ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, την οποία και υπερψήφισαν.

Στη συνέχεια, κι ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι η Βουλή θα ψήφιζε την κατάργηση του Καταλόγου Διοριστέων και την υιοθέτηση του νέου συστήματος διορισμών, με συστηματικό διάλογο με το ΥΠΠ και με τις παρεμβάσεις της στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ πέτυχε:

(α) Τη βελτίωση του νέου συστήματος με τρόπο που να διασφαλίζονται οι εν ενεργεία συνάδελφοι, τόσο με την μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στη Δημόσια Εκπαίδευση και των ετών από την εγγραφή στους υφιστάμενους καταλόγους διοριστέων (μέχρι 30 μόρια), όσο και με την παράταση ισχύος των υφιστάμενων καταλόγων μέχρι και το 2027, αντί του 2018 που ήταν η αρχική πρόθεση του ΥΠΠ

(β) Παράλληλα, σε περίοδο κρίσης, ο ΥΠΠ συμφώνησε και δεσμεύτηκε στη Βουλή να δοθούν 718 τουλάχιστον μόνιμες θέσεις κατά την τριετία 2015-2017. Ήδη έχουν μονιμοποιηθεί 505 συνάδελφοι, σε περίοδο που δεν γίνονταν μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο και θα μονιμοποιηθούν σύντομα άλλοι 240 συνάδελφοι.

Μάλιστα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΠ για μονιμοποίηση 240 συναδέλφων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο συνολικός αριθμός των μόνιμων θέσεων ξεπερνά κατά πολύ τις 718.

Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα (ΝΩΠ).

Το σχέδιο που κατέθεσε το ΥΠΠ, της γνωστής επιτροπής, απορρίφθηκε από τη Ν.Κ.  Η Κίνησή μας πρωταγωνίστησε, ώστε να γίνουν πάρα πολλές αλλαγές προς το συμφέρον των συναδέλφων και του δημόσιου σχολείου. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαστήκαμε με την ΑΛΛΑΓΗ και δεν θεωρούμε ότι αυτή μας η συνεργασία ήταν εις βάρος του κλάδου. Αντιθέτως.

Παραθέτουμε μερικές από τις αλλαγές που εισηγηθήκαμε και υιοθετήθηκαν: Αύξηση των δεσμών για το Λύκειο, ένταξη των γλωσσών σε όλες τις δέσμες, επιστροφή της μισής ώρας και παραχώρηση μισής επιπρόσθετης ώρας στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, επιστροφή μιας ώρας στην Πληροφορική, διορθωτικές κινήσεις για τα μαθήματα της Χημείας, Θεατρολογίας, Βιολογίας, Σχεδιασμού – Τεχνολογίας, Φυσικής Αγωγής, Μουσικής, κ.α. Εφαρμογή του 38ωρου στο Γυμνάσιο, με επακόλουθο το διορισμό δεκάδων συναδέλφων.

Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε τη συνεργασία πολλών Συνδέσμων.  Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Προέδρων των Συνδέσμων Τέχνης και Θεατρολογίας, που ανήκουν αντίστοιχα στην ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και ΔΗΚΙ, οι οποίοι και ψήφισαν την πρότασή μας.

Η Ν.Κ., παρά τα όσα έγιναν, αναγνωρίζει την ύπαρξη κάποιων προβλημάτων, για τα οποία πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης των ΝΩΠ.

Εισηγούμαστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για το μάθημα των Αγγλικών στο Γυμνάσιο, για τα μαθήματα της Μουσικής, της Οικιακής Οικονομίας, της Φωτογραφίας, της Θεατρολογίας κ.α. που έχουν πληγεί στο Λύκειο.  Εισηγούμαστε την επαναφορά του δίωρου ενδιαφέροντος κ.α.

Εξετάσεις τετραμήνων

Για τις εξετάσεις στα τετράμηνα, η Ν.Κ. απέρριψε στην ΠΣΓΑ του Ιούνη του 2016 την πρόταση του ΥΠΠ για άμεση εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων. Η ΑΛΛΑΓΗ, αν και αποδεχόταν την άμεση εφαρμογή, συμφώνησε τελικά με την εισήγηση της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ και ψήφισε την πρότασή μας στην ΠΣΓΑ.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους.  Η εφαρμογή των εξετάσεων τα τετράμηνα αναβλήθηκε, ώστε να υπάρχει περιθώριο συζήτησης. Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Βουλής θα ξεκινήσει για την Α’ και Β’ Λυκείου τη σχολική χρονιά 2018 – 2019 και για το Γυμνάσιο το 2020 – 2021, ενώ θα έχουν ήδη εφαρμοστεί οι νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας των σχολείων, οι οποίοι επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις ως προς τη λειτουργία των σχολείων, ώστε να περιορίζεται η απώλεια χρήσιμου διδακτικού χρόνου για τους μαθητές. (π.χ. αισθητή μείωση του αριθμού απουσιών των μαθητών, βελτίωση παιδαγωγικών μέτρων)

Κατοχύρωση των συναδέλφων με 30μηνη προϋπηρεσία.

Η Ν.Κ. διαφοροποίησε τη θέση της από την αρχή τονίζοντας όχι μόνο την νομική αλλά και την ηθική υποχρέωση του κράτους να διασφαλίσει εργασιακά τους συναδέλφους που προσφέρουν για χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση. Και αυτό το λέγαμε εξαρχής και στο ΚΔΣ και τη Γραμματεία και στο ΥΠΠ, αλλά και με ανακοινώσεις μας και το τονίζουμε από πέρσι που διαφάνηκε το πρόβλημα με την εφαρμογή των ΝΩΠ. Η επιμονή της ΝΚ για χειρισμό του θέματος με επαφές με τα πολιτικά κόμματα και για γνωμάτευση από το Νομικό Σύμβουλο της Οργάνωσης είχε ως αποτέλεσμα η ΟΕΛΜΕΚ να ξεκινήσει αγώνα, για δικαίωση των επηρεαζομένων συναδέλφων, θέση με την οποία συμφώνησαν όλες οι Κινήσεις. Οι ομόφωνες αποφάσεις του ΚΔΣ το αποδεικνύουν. Ήδη έχουν ζητηθεί και πραγματοποιούνται συναντήσεις με όλα τα κόμματα. Η ΝΚ δικαιώνεται για τον τρόπο χειρισμού του θέματος. Κι ενώ η Βουλή ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος, γιατί σε νομικό επίπεδο τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο φροντίζουν (προεκλογικά) να τα παρουσιάζουν οι Κινήσεις Προοδευτική, ΔΗΚΙ και Νέα Πνοή, οι επαφές της ΟΕΛΜΕΚ με τα κόμματα πιστεύουμε να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα με την εξεύρεση λύσης νομικά ορθής που να κατοχυρώνει τους συναδέλφους μας με 30μηνη υπηρεσία στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Σχέδιο Αξιολόγησης

Η Ν.Κ. από την πρώτη στιγμή έδωσε ξεκάθαρα τη θέση της ότι δεν αποδέχεται την πρόταση του ΥΠΠ, τόσο για τη φιλοσοφία της που ευνοεί τον επιθεωρητισμό, αυξάνει τη γραφειοκρατία και επιφορτίζει άσκοπα τους συναδέλφους με πρόσθετο άγχος, όσο και γιατί η απουσία της οικονομικής μελέτης προμηνύει δυσάρεστα για τον κλάδο. Η θέση μας έχει καταγραφεί στα πρακτικά του ΚΔΣ. Οι ψίθυροι που κυκλοφορούν στα σχολεία ότι δήθεν η Νέα Κίνηση και η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ αποδέκτηκε την πρόταση του ΥΠΠ είναι τουλάχιστον κακοήθεις. Το συγκεκριμένο σχέδιο του ΥΠΠ απορρίφθηκε ομόφωνα από όλες τις κινήσεις στο ΚΔΣ.

Δεν χρειάζεται να δώσουμε λεπτομέρειες ούτε γιατί συνεργαζόμαστε με την ΑΛΛΑΓΗ όταν οι θέσεις μας συμφωνούν και είναι προς όφελος του κλάδου, ούτε για το πόσες φορές η ΑΛΛΑΓΗ υιοθέτησε τις εισηγήσεις της ΝΚ, ούτε και για τις διαφορετικές μας τοποθετήσεις σε διάφορα θέματα (π.χ. την πολιτική μας έναντι των Τουρκοκυπρίων, έναντι της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης των Εκπαιδευτικών, κάποια θέματα σχετικά με τη διαχείριση των διαμερισμάτων της ΟΕΛΜΕΚ στην Πάφο), οι οποίες είναι καταγραμμένες στα πρακτικά της Γραμματείας και του ΚΔΣ. Δεν έχουμε κανένα λόγο να «απολογηθούμε» για τη συνεργασία μας με την ΑΛΛΑΓΗ, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι το τι πετυχαίνουμε για τους συναδέλφους μας και για το Δημόσιο Σχολείο μέσα από αυτή τη συνεργασία, διατηρώντας την αυτονομία μας σε όλα τα σώματα της ΟΕΛΜΕΚ.

Εξάλλου, οι συνεργασίες στην ΟΕΛΜΕΚ πάντοτε γίνονταν. Αυτό που έχει σημασία είναι εάν γίνονται για το καλό του κλάδου και με βάση σωστές αρχές και θέσεις για τη Δημόσια Εκπαίδευση. Εμείς με αυτό το γνώμονα λειτουργούμε. Στη βάση αρχών δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη μας ως ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ μαζί με την ΑΛΛΑΓΗ για να σταματήσουμε τις προθέσεις του ΥΠΠ για δήθεν «εξορθολογισμό». Πού βρισκόταν τότε η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και η ΔΗΚΙ, όταν η μεν πρώτη ψήφισε να μην απαντήσουμε στον Εμπειρογνώμονα και η δε να αναθέσουμε τη μελέτη σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο έναντι αμοιβής; Ήταν μήπως εναντίον του κλάδου η συνεργασία της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ με την ΑΛΛΑΓΗ, για να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις στην πολυσέλιδη μελέτη που ετοίμασαν Πρόεδρος και Γενική Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Ειδικοτήτων, για να διασώσουμε το εξωδιδακτικό μας έργο και να προστατεύσουμε τους συναδέλφους μας και το Δημόσιο Σχολείο από τις επιθέσεις του Γενικού Ελεγκτή, τις εισηγήσεις του Εμπειρογνώμονα και τις προθέσεις του ΥΠΠ για αύξηση του διδακτικού μας χρόνου; Μήπως δεν θα έπρεπε να συνεργαστούν και οι άλλοι μαζί μας για το καλό των συναδέλφων μας; Αντί αυτού, προτίμησαν να συνεχίσουν την στείρα αντιπολιτευτική τους συμπεριφορά, με στόχο να μας διαβάλλουν.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτοί που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ «υποδουλώθηκε» στην ΑΛΛΑΓΗ, όπως και τα ψεύδη που διαδίδουν εναντίον της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, το κάνουν λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Αποκρύβουν βέβαια από τον κλάδο ότι εκείνοι που ταυτίστηκαν με την ακροδεξιά ΝΕΑ ΠΝΟΗ είναι η ΔΗΚΙ και η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, που τόσο στο Κ.Δ.Σ. όσο και στην ΠΣΓΑ ψηφίζουν πάντα μαζί.

Αλλά να ερωτήσουμε και το εξής:  Όταν η ΔΗΚΙ συνεργαζόταν με την ΑΛΛΑΓΗ, ταυτίστηκε τότε μαζί της; Όταν εμείς συνεργαστήκαμε στο παρελθόν με την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και τη ΔΗΚΙ, είχε υποδουλωθεί οποιαδήποτε Κίνηση στην άλλη; Γιατί τόσο μένος εναντίον της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ; Μήπως γιατί πρέπει να παραπλανήσουν τον κλάδο αποκρύβοντας όλα όσα πετύχαμε σε περίοδο κρίσης (μονιμοποιήσεις, προαγωγές, ξεπάγωμα προσαυξήσεων και πολλά άλλα, για τα οποία θα επανέλθουμε);

Η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ είναι η μοναδική αυτόνομη και ακομμάτιστη Κίνηση  που λειτουργεί στις τάξεις της ΟΕΛΜΕΚ. Στελέχη και υποστηρικτές της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ είναι εκπαιδευτικοί από όλους τους κομματικούς χώρους, γιατί ακριβώς δεν δεχόμαστε καμία απολύτως κομματική παρέμβαση, αλλά διαμορφώνουμε θέσεις συλλογικά και δημοκρατικά και με βάση αυτές τις θέσεις λειτουργούμε. Καιι αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε, μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες καταστρέφουν τον συνδικαλισμό.

Μοναδικός γνώμονας της πορείας μας είναι το συμφέρον των εκπαιδευτικών και του Δημόσιου Σχολείου και αυτό αποδεικνύουν οι πράξεις και οι ενέργειές μας.

Όμως ρωτάμε τις Κινήσεις ΔΗΚΙ και ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Αφού θεωρούν ότι είμαστε «ταυτισμένοι» και «υποδουλωμένοι» στην ΑΛΛΑΓΗ, γιατί μας πλησιάζουν και βολιδοσκοπούν από τώρα για μελλοντική συνεργασία;

Εμείς κρίνουμε, για να μη μηδενίζουν κάποιοι τα πάντα, ότι όλα αυτά τα χρόνια, σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της κρίσης, καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας ένα δύσκολο έργο, που μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν το βλέπουν.  Και είναι προς τιμή της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ και της ΑΛΛΑΓΗΣ αλλά και όσων συνεργάστηκαν μαζί μας, που καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο.  Αντίθετα από εμάς, που εργαζόμαστε για τον κλάδο, κάποιοι στην ΟΕΛΜΕΚ έκαναν τουρισμό! Και στείρα κριτική, βλέποντας εκ του μακρόθεν (γνωρίζουν πολύ καλά τι εννοώ και αν συνεχίσουν τα ψεύδη θα παραθέσω στοιχεία για τα έργα και ημέρες τους).

Αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε και είμαστε σίγουροι ότι οι συνάδελφοι θα αγκαλιάσουν τη ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ και στις επόμενες εκλογές θα την καταστήσουν ακόμη πιο δυνατή, για να συνεχίσει το έργο και την προσφορά της.

*Πρόεδρος ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










147