Σε επιστημονική επιμέλεια Αντώνη Κ. Πετρίδη και Δήμητρας Δημητρίου


 Σε επιστημονική επιμέλεια Αντώνη Κ. Πετρίδη και Δήμητρας Δημητρίου

Κυκλοφορεί από τις αθηναϊκές εκδόσεις Ηρόδοτος ο τόμος «Γλώσσης Ίμερος: Η ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη», σε επιστημονική επιμέλεια του Αντώνη Κ. Πετρίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και της Δρος Δήμητρας Δημητρίου, μέλους Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο ίδιο Πρόγραμμα. Οι 22 εργασίες που συναπαρτίζουν τον τόμο πρωτοπαρουσιάστηκαν στο συνέδριο «Κυριάκου Χαραλαμπίδη Επίσκεψις», που διοργάνωσε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και άλλους φορείς το 2019.

Ο Κύπριος ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Κυριάκος Χαραλαμπίδης αποτελεί μια από τις εμβληματικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής πνευματικής δημιουργίας. Οι εργασίες στον συλλογικό τόμο «Γλώσσης Ίμερος: Η ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη» κατανέμονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: γλώσσα και ποιητική, ιστορία και μεθιστορία, ποιητικές συνομιλίες, στοιχεία πρόσληψης του έργου του Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Συμπληρώνονται από την προσωπική κατάθεση του ίδιου του ποιητή, αντί συμπερασμάτων.

Ο Δρ. Αντώνης Πετρίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλασική Φιλολογία με ειδίκευση στο αρχαίο δράμα (Trinity College, University of Cambridge), καθώς και πτυχίου Φιλολογίας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αρχαία ελληνική φιλολογία (με έμφαση στο αρχαίο δράμα), την πρόσληψη του αρχαίου κόσμου στη νεοελληνική λογοτεχνία, τη διδακτική της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση και την κυπριακή λογοτεχνία.

Η Δήμητρα Δημητρίου είναι Αριστούχος διδάκτωρ Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV) (2014). Eργάζεται ως Λειτουργός Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει υπηρετήσει ως μέλος ΣΕΠ του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εμπίπτουν στα πεδία της Συγκριτικής Φιλολογίας, της Νεοελληνικής Φιλολογίας, της Μυθοκριτικής, της Φεμινιστικής και Μεταμοντέρνας Θεωρίας και της Λογοτεχνικής και Πολιτισμικής Θεωρίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










672