Τελέστηκαν τα Εγκαίνια Πολυέκθεσης Μικράς Ασίας Ενθυμήματα και κειμήλια


Στο πλαίσιο Εκδηλώσεων Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού

Η Επιτροπή μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού 1922-2022 στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της,  τέλεσε χθες 30 Ιανουαρίου 2023, τα εγκαίνια της Πολυέκθεσης με τίτλο Μικράς Ασίας Ενθυμήματα και κειμήλια, η οποία αποσκοπεί  στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και δη του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Τα εγκαίνια της Πολυέκθεσης πραγματοποιήθηκαν στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιου, του Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριου, του Δημάρχου Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη και του Κοσμήτορα της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Δρα Ευρυπίδη Ζαντίδη. Η Πολυέκθεση άνοιξε για το κοινό και τους/τις μαθητές/μαθήτριες μετά τα εγκαίνια και φιλοξενείται στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού.

Η εν λόγω Πολυέκθεση αποτελεί συνέχεια της πετυχημένης διεξαγωγής της που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στη Λευκωσία. Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας πρότεινε τότε τη μεταφορά της και στη Λεμεσό, με σκοπό την ενημέρωση όχι μόνο των μαθητών/μαθητριών στο ευαίσθητο θέμα της Μικρασίας, αλλά και των πολιτών της πόλης.

Τα πρόγραμμα των εγκαινίων ξεκίνησε με το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών επί τη ευκαιρία της Γιορτής των Γραμμάτων και διανθίστηκε τόσο με το άκουσμα μικρασιάτικων μελωδιών από τους Χριστόδωρο Μνάσωνος και Γιάννη Λέμπο, όσο και με Χορούς από τη Μικρά Ασία από το Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού «Αλεξάνδρα» υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Γιαλλουρίδη.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι είναι ευτυχής συγκυρία που τη μέρα της Γιορτής των Γραμμάτων εγκαινιάστηκε η Πολυέκθεση στη Λεμεσό ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους συλλέκτες που με προθυμία αποδέχτηκαν το υλικό που αρχικά παραχώρησαν, να κρατηθεί περισσότερο χρόνο για την παράταση της Έκθεσης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συνεισφορά του μικρασιατικού ελληνισμού τόσο μέσα από τις χιλιετίες που προηγήθηκαν της Καταστροφής, από τα χρόνια του Ομήρου, του Ηρόδοτου, του Θαλή και του Ηράκλειτου ή και μετά με τους Τρεις Ιεράρχες, αφού η Μικρά Ασία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










385