Ανάγκη για επιστημονική αξιολόγηση του Προγράμματος Ενισχυτικής/Υποστηρικτικής Διδασκαλίας από ΚEEA


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ*

Η ΟΕΛΜΕΚ συμμετέχει στην Επιτροπή για την Αξιολόγηση των Διαδικασιών Αξιολόγησης του Μαθητή και στο πλαίσιο αυτής της Επιτροπής κατέθεσε την ομόφωνη απόφαση του ΚΔΣ για επιστημονική Αξιολόγηση του Προγράμματος Ενισχυτικής/Υποστηρικτικής διδασκαλίας από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ), ανεξάρτητα από την αξιολόγηση που ήθελε μετ’ επιτάσεως να διενεργήσει το ΥΠΠ.

Οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή ετοιμάζουμε, με βάση τις αποφάσεις της τελευταίας συνεδρίας της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου 2017, τα ερευνητικά μας ερωτήματα με στόχο αυτά να τεθούν ενώπιον των Λειτουργών του ΚΕΕΑ, οι οποίοι και θα έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού και της διεξαγωγής της έρευνας. Υπενθυμίζω ότι σκοπός του ΚΕΕΑ είναι «η διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας σε θέματα εκπαίδευσης (εκπαιδευτική πολιτική, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, επιμόρφωση), συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτικού συστήματος στην ολότητά του, καθώς επίσης η συνεχής επιστημονική αξιολόγηση του συνόλου του εκπαιδευτικού συστήματος και των αποτελεσμάτων της εισαγωγής των επιμέρους καινοτομιών στην εκπαίδευση». Συνεπώς το ΚΕΕΑ είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο Κέντρο για την αξιολόγηση αυτού και κάθε άλλου Προγράμματος που εισάγεται στο Εκπαιδευτικό μας  Σύστημα. Είναι πραγματικά απορίας άξιον τι εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή η εσπευσμένη θετική αποτίμηση του Προγράμματος, που ανακοίνωσε το ΥΠΠ, με δεδομένο ότι η επιστημονική έρευνα του ΚΕΕΑ, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Θεωρώ επίσης προσβλητική για τους εκπαιδευτικούς, και θα πρέπει να ανακληθεί,  η αναφορά από τον εργοδότη τους ότι και μόνο το γεγονός ότι δε μειώθηκε ο αριθμός των ανεξεταστέων μαθητών «απαντά σε βασικές ανησυχίες που είχαν εκφραστεί πριν την εφαρμογή του νέου μέτρου, όπως για παράδειγμα ότι θα μειώνονταν τα ποσοστά των ανεξεταστέων μαθητών, ως μέτρο των εκπαιδευτικών για αποφυγή της επιπλέον εργασίας που απαιτεί η εισαγωγή του μέτρου».  

*Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










118