Αξιολόγηση σπουδαστών και εκπαιδευτικού έργου


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΣΙΑΜΑΡΟΥ *

Ο βασικότερος σκοπός της εκπαιδευτικής αξιολόγησης είναι ο προσδιορισμός των ανάγκων των σπουδαστών. Με κατάλληλες δοκιμές και αξιολόγηση, μπορούν να προσδιοριστούν και να αντιμετωπιστούν οι μαθησιακές δυσκολίες και τα μειονεκτήματα. Χωρίς δοκιμές, τα προβλήματα μπορεί να συνεχιστούν για χρόνια. Ενώ οι εκπαιδευτικοί έλεγχοι δεν μπορούν από μόνοι τους να αποτελέσουν τη βάση για διάγνωση, μπορεί να οδηγήσουν τους σπουδαστές  στην σωστή κατεύθυνση. 

Η εκπαίδευση είναι αποτελεσματική όταν οι σπουδαστές βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Χωρίς τη μέτρηση και την αξιολόγηση, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν οι σπουδαστές σημειώνουν κάποια πρόοδο. Η αξιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς για το ποιοί σπουδαστές γνωρίζουν το υλικό και ποιοί δεν προσπαθούν καθόλου είναι σημαντική. Ενώ οι αξιολογήσεις δεν είναι τέλειες για τον προσδιορισμό του επιπέδου των σπουδαστών (μερικοί σπουδαστές μειονεκτούν παρά την προσπάθεια εξαιτίας μαθησιακών δυσκολιών), η πρόοδος τους με την πάροδο του χρόνου μπορεί να πει πολλά, για το πού είναι αυτός ο σπουδαστής τώρα και πού πρέπει να είναι στο μέλλον.

Η  βελτίωση της διδασκαλίας είναι κεντρική στη διασφάλιση της ποιότητας. Φυσικά, είναι ευαίσθητη στο βαθμό που, αφενός, η εκτίμηση της ποιότητας της διδασκαλίας δεν είναι αφ 'εαυτής επαρκής για την εκπαιδευτική ικανότητα ενός εκπαιδευτικού, αφετέρου σχετίζεται με την ανάπτυξη μιας ποιοτικής κουλτούρας μέσα στην οργάνωση και λειτουργία της εκπαιδευτικής μονάδας. Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη των σπουδαστών σχετικά με την ποιότητα της διδασκαλίας είναι σημαντική. Η αξιολόγηση της εργασίας των εκπαιδευτικών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μαθησιακής διαδικασίας με απώτερο σκοπό τη βελτίωση και την επαγγελματική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της θα βελτιώσει την ποιότητα και την αναβάθμιση της μάθησης και της εκπαίδευσης.

Φυσικά, δεν μπορεί, αφενός, να επηρεάσει την προσωπικότητα του εκπαιδευτή και, αφετέρου, να συνδεθεί ως το κύριο συστατικό στοιχείο της επαγγελματικής του εξέλιξης. Προκειμένου ο εκπαιδευτικός να αποκτήσει σωστή και εμπεριστατωμένη ανατροφοδότηση σχετικά με το διδακτικό έργο, χρειάζονται εργαλεία για την αξιολόγηση της ποιότητας του εκπαιδευτικού προγράμματος. Οι κύριες πηγές που μπορούν να παρέχουν επαρκείς και έγκυρες πληροφορίες για τη διδασκαλία είναι οι εξής τρεις: ο αξιολογητής, ο εκπαιδευτικός και ο σπουδαστής. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου δεν αποτελεί στιγμιαίο γεγονός αλλά μια συνεχής διαδικασία.

• Ακαδημαϊκός και Σύμβουλος Ανάπτυξης και Ποιότητας στη Ανώτερη Εκπαίδευση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










135