ΑΚΙΔΑ: Ο Αρχιεπίσκοπος απέναντι από τους εκπαιδευτικούς


 Με ανακοίνωση της η Ανεξάρτητη η Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

  "Ο Αρχιεπίσκοπος με τις τελευταίες του δημόσιες τοποθετήσεις έχει θέσει τον εαυτό του απέναντι από τους εκπαιδευτικούς, συνετάχθη με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, συνοδειπορεί και υποστηρίζει την Κυβερνητική Πολιτική αποδυνάμωσης του Δημόσιου Σχολείου και περιθωριοποίησης του Συνδικαλισμού, καταφάσκει τη λογιστικοποίηση και άρα την απανθρωποίηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης ως πράττει και ο Γενικός Ελεγκτής.
Είναι ξεκάθαρο πως αν οι λοιποί Ιεράρχες σιγούν ή δεν διαχωρίζουν τη θέση τους
συνακόλουθα προσυπογράφουν τις θέσεις του Προκαθήμενου και άρα, πλέον, αποτελούν επίσημη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου. Συνεπώς έχουν ευθύνη, αν η Σύνοδος λειτουργεί δημοκρατικά, να τοποθετηθούν.
Επί της ουσίας των δηλώσεων του σημειώνονται τα πιο κάτω:
- Είναι φανερό πως τηρεί άγνοια, ηθελημένη ή ακούσια, για το εκπαιδευτικό έργο. Οι παροτρύνσεις του για το τι αγωγή οφείλουμε να προσφέρουμε μόνο μειδίαμα προκαλούν. Το περιεχόμενο διδασκαλίας και σχολικών δράσεων απαντά από μόνο του.
- Ειδικά για την παρέμβαση του για αντικατοχική αγωγή ας μας πει τι έπραξε το 1996 (τελευταία χρονιά μαθητικών διαδηλώσεων με εκείνο τον χαρακτήρα) όταν η τότε Υπ. Παιδείας απεκάλεσε τους μαθητές ανόητους. Εμείς θυμούμαστε. Τίποτε.
- Αν κάποιοι έχουν δικαίωμα να υποδεικνύουν αγάπη προς την πατρίδα, σίγουρα δεν είναι αυτοί που προωθούν άκριτη οικονομική ανάπτυξη επί των Αρχαιοτήτων και με ασύστολη καταστροφή του Περιβάλλοντος, κερδοσκοπώντας Ελέω Θεού και ακυρώνοντας το έργο των δασκάλων για περιβαλλοντική συνείδηση.
- Ειρωνεύεται, ο Μακαριότατος, με τον πλέον άνετο τρόπο, το εκπαιδευτικό έργο με τη χρήση της λέξης «δήθεν» αναφορικά με την επιτέλεση των καθηκόντων των εκπαιδευτικών. Φυσικά, όταν τα ζητήματα που άπτονται της διαφορετικότητας τα καταδικάζει ως κατάρα και τα στέλνει στο πυρ το εξώτερον, τι μπορεί να περιμένει κάποιος;
- Η αναφορά του για «διασκορπισμό των κονδυλίων» είτε για τις απαλλαγές παιδαγωγικού χαρακτήρα είτε για αυτές για συνδικαλιστικό έργο, καθιστά τον Γενικό Ελεγκτή αχρείαστο. Βρίθει η αναφορά εμπάθειας και απαξίωσης για τον κοινωνικό, παιδαγωγικό, δημοκρατικό, θεσμικό ρόλο του εκπαιδευτικού τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό.
- Η πατρική κλήση προς τους εκπαιδευτικούς δεν μπορεί να τύχει σεβασμού όταν έπεται της ειρωνίας, της περφρόνησης, της απαξίωσης και όταν προηγείται της παρακίνησης και της υπόθαλψης λιθοβολισμού και εξοστρακισμού κατά των εκπαιδευτικών από την κοινωνία. Η κορύφωση, ακριβώς της τελευταίας του ανακοίνωσης, συνιστά παρότρυνση εχθρικής ενεργοποίησης της Κοινωνίας κατά των λειτουργών της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

- Συνεπώς ταυτίζεται με την αντιδημοκρατική αντίληψη περί (μη) λειτουργίας των θεσμίων, που προωθείται από τους Κυβερνώντες, με εντολή της ΟΕΒ, την απαξίωση του εκπαιδευτικού και την ασφυκτική λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου. Συνηγορεί με την αποξένωση του σχολείου από τον άνθρωπο μαθητή.
Η Α.Κί.ΔΑ καταδικάζει ανεπιφύλακτα αυτή την συμπεριφορά και καλεί τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να προβούν σε έμπρακτη απάντηση προς τον Αρχιεπίσκοπο, υπερασπίζοντας την αξιοπρέπεια, τη Δημοκρατία και την Παιδεία".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










135