ΑΚΙΔΑ: Η κυβερνητική πρόταση για το ΝΣΔ συνιστά παράγοντα απορρύθμισης της λειτουργίας των σχολείων


Με ανακοίνωσή της η ΑΚΙΔΑ αναφέρει:   

«Εξ αφορμής της συζήτησης που άνοιξε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας με την κατάθεση ενός νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση για να μπει φραγμός σε συνεχόμενες συμβάσεις πέραν του 24μηνου και μιας πρότασης νόμου από πλευράς του Βουλευτή Πανίκου Λεωνίδου για παράταση του μεταβατικού σταδίου σε σχέση με την εφαρμογή του ΝΣΔΕ η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και νηπιαγωγών ΑΚίΔΑ υποβάλλει τα ακόλουθα:

  1. Η Κυβερνητική Πρόταση, καθώς και οποιαδήποτε άλλη με τον ίδιο προσανατολισμό, για νομική περιοριστική ρύθμιση της εφαρμογής του νόμου για διορισμό, είτε του παλιού συστήματος είτε του νέου, δεν μπορεί ούτε και πρέπει να γίνει αποδεκτή. Αντιβαίνει με την ουσία του τρόπου επιλογής και των δύο νομοθεσιών διορισμού, καταργεί το μεταβατικό στάδιο, ακυρώνει τη διαδικασία κατάταξης και την επιτυχία των υποψηφίων στις όποιες δοκιμασίες υποβάλλονται για βελτίωση της θέσηςτους και στα δύο συστήματα. Ταυτόχρονα συνιστά παράγοντα απορρύθμισης  της λειτουργίας των σχολείων, αφού θα επιδιώκεται ο εξοστρακισμός ανθρώπινου δυναμικού χωρίς καμιά βάση και η πρόσληψη νέου μακριά από κάθε αντίληψη δεοντολογίας, απλά και μόνο για να κλείσει η στρόφιγγα για το αορίστου. Δηλαδή, το κόστος της καινοτομίας που μετατρέπεται μέσα από αυτή την πρόταση σε κΕνοτομία θα το πληρώσει ο αδιόριστος εκπαιδευτικός, ο μαθητής, το σχολείο.
  2. Η Κυβερνητική Πρόταση μια και μόνο σκοπιμότητα υπηρετεί: την άρση της μονιμότητας. Αυτή ήταν και η γενικότερη σκοπιμότητα των προτάσεων που αφορούν στην Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού, ως επίσης και ο τρόπος εργοδότησης των εκπαιδευτικών στο ΠΟΣ από το 2011 και μετά. Και φυσικά έπεται συνέχεια. Το αντιδεοντολογικό της Κυβερνητικής Πρότασης, που αγγίζει με τον πλέον αρνητικό τρόπο την πολιτική ηθική, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε καμιά περίπτωση από την ΑΚίΔΑ αλλά ούτε και από την ΠΟΕΔ και τον εκπαιδευτικό κόσμο ευρύτερα.
  3. Η ΑΚίΔΑ παρακολουθεί με αδιάλειπτη προσοχή και έντονη ανησυχία τις τοποθετήσεις των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων. Η απόλυτα δικαιολογημένα αρνητική εμπειρία από τον τρόπο που πολιτεύθηκαν τόσο το 2015, με την ψήφιση του Νόμου χωρίς καμιά αρνητική ψήφο και χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία λήφθηκαν ευτυχώς από τη Δικαστική Εξουσία, όσο και το 2017, που άφησαν το πλαίσιο κανονισμών για τις εξετάσεις να περάσει χωρίς να κάνουν τον κόπο να ζητήσουν από το ΥΠΠ να ικανοποιήσει έστω και στο ελάχιστο τις προϋποθέσεις για σωστή εφαρμογή, τις οποίες τα ίδια είχαν ζητήσει, με αποτέλεσμα να έχουμε τα τραγελαφικά πλην εγκληματικά στην υλοποίηση της νομοθεσίας του ΝΣΔΕ που ζούμε από τον Ιούνιο του 2017 και μετά, δυστυχώς ενισχύει την ανησυχία μας και γεννά μεγαλύτερη καχυποψία για τις εξελίξεις. Ως εκ τούτου η ΑΚίΔΑ παραμένει αλλά και η ΠΟΕΔ οφείλει να παραμείνει σταθερή στη θέση της απόρριψης αυτής και παρόμοιων προτάσεων και να ασκεί συνεχώς πίεση προς κάθε κατεύθυνση για αποφυγή μιας τέτοιας νομικής διευθέτησης – στρέβλωσης.
  4. Σε σχέση με την πρόταση του Πανίκου Λεωνίδου, κάθε τέτοια ενέργεια που ενισχύει την επέκταση της κοινωνικής δικαιοσύνης θεωρείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ΑΚίΔΑ εισηγείται όπως η ΠΟΕΔ δηλώσει ξεκάθαρα τη συμφωνία της με τη βάση της πρότασης, συμμετέχει στον διάλογο με στόχο την καλύτερη ολοκλήρωση της νομικής τροποποίησης και σταθεί κριτικός παρατηρητής στην πολιτική συμπεριφορά των Κομμάτων, για να προστατέψει την πρόταση από οποιοδήποτε, ενδεχόμενο, ξεχείλωμα».



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










111