ΑΚίΔΑ: Ερωτήματα ενόψει μιας κρίσιμης (;) συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων-Νηπιαγωγών ΑΚίΔΑ με ανακοίνωση της αναφέρει ότι στις 11 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχτεί σε συνάντηση την Γραμματεία της ΠΟΕΔ. Σε αυτή, όπως ενημερώθηκε η Οργάνωση, προσθέτει, θα είναι παρόν και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Ενόψει της συνάντησης, η ΑΚίΔΑ θέτει στην ανακοίνωσή της σειρά ερωτημάτων:

«Σημειώνεται πως η Προεδρία της Δημοκρατίας αποδέχεται παρόμοιο αίτημα της ΠΟΕΔ μετά από 7 και πλέον χρόνια, παρά τα κρίσιμα ζητήματα που απασχόλησαν τη Δημοτική Εκπαίδευση όλο αυτό το διάστημα.

Τίθενται κρίσιμα ερωτήματα για το περιεχόμενο και την ουσία της συνάντησης αυτής. Με πρώτο και σημαντικότερο κατά πόσο θα υπάρξει ετοιμότητα από τον ηγέτη της Κυπριακής Πολιτείας για ανατροπή των αρνητικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στο χώρο της Παιδείας ή αν θα γίνει ακόμα μια προσπάθεια να πειστούν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών να αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα την κατάσταση.

Είναι αναγκαίο, στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού μεταξύ των Πολιτειακών και Κοινωνικών Θεσμών, στη βάση των προεκλογικών πολιτικών διακηρύξεων για λειτουργία του Κοινωνικού Διαλόγου να ενημερωθεί με σαφήνεια η ΠΟΕΔ για την πολιτική που θα ακολουθηθεί τόσο στην Παιδεία όσο και στην Οικονομία. Είναι σημαντικό, επιτέλους, να γνωρίζουν τα μέλη της ΠΟΕΔ, τα οποία εδώ και 4 χρόνια υφίστανται περικοπές, κατά πόσο αυτό θα σταματήσει εδώ. 

Άραγε θα διευκρινιστεί το πώς η μείωση των τμημάτων από 31 τελικά ήταν μικρότερη από 5 παγκύπρια ενώ ο μη επαναδιορισμός των 70+ συμβασιούχων δασκάλων παρέμεινε σταθερός από το τέλος Απριλίου μέχρι τώρα; Θα μας εξηγηθεί, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας;, ποιες παράμετροι καθόρισαν τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ οι ανάγκες παρέμειναν οι ίδιες; Έχουν γίνει εκπτώσεις στην προσφορά της αναγκαίας ποιοτικής εκπαίδευσης;

Διερωτόμαστε ακόμα κατά πόσο θα φωτιστεί το ζήτημα των προϋπολογισμών των Σχολικών Εφορειών, που αφορά στη χρηματοδότηση των σχολείων και κατ’ επέκταση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων. Σημειώνεται πως τον Απρίλη του 2013 ζητήθηκε μείωση κατά 10% για το 2013 - 2014, σε σχέση με το 2012- 2013 (είχε γίνει μείωση και για το 2012 – 2013 και για το 2011 – 2012 και για το 2010 – 2011). Τον Αύγουστο, πληροφορούμαστε ζητήθηκε η μείωση αυτή να ανέλθει στο 15% ενώ ακόμα δεν έχουν υπογραφεί οι προϋπολογισμοί. Αυτό δημιουργεί σοβαρές υποψίες για περαιτέρω συρρίκνωση της χρηματοδότησης του Δημόσιου Σχολείου.

Θεωρώντας θετική εξέλιξη την επικείμενη συνάντηση, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη Δημόσια Παιδεία, για τον εργαζόμενο, για τον εκπαιδευτικό, για το Δημόσιο Σχολείο, για το Κοινωνικό Κράτος, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πραγματοποίησή της».  

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










94