Αιωρείται το υπ. Παιδείας ενόψει ανασχηματισμού


Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα συναντήσεων και επαφών του, αναμένοντας, τόσο τις πολιτικές εξελίξεις, όσο και την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα καθορίσει το μέλλον του.

Είναι γνωστό ότι η τύχη του υπουργείου Παιδείας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από την απόφαση του ΔΗΚΟ, εάν θα παραμείνει συγκυβερνήτης ή όχι. Ενώ μέχρι την Παρασκευή οι εξελίξεις σηματοδοτούσαν την παραμονή του ΔΗΚΟ, παρά τις αντιδράσεις, το Σάββατο, η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει προς την αποχώρηση. Αυτό, παρά τη θέληση του Μάριου Καρογιάν να παραμείνει το ΔΗΚΟ και στο νέο κυβερνητικό σχήμα με δικούς του υπουργούς. ΟΙ ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από ηγετικά στελέχη της ισχυρής κεντροδεξιάς πτέρυγας, δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια. Νικόλας Παπαδόπουλος, Κυριάκος Κενεβέζος και Φώτης Φωτίου ηγούνται αυτής της προσπάθειας για άμεση αποχώρηση.

Η συνάντησή που θα έχει διευθετήσει την ερχόμενη Τρίτη με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ και πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, με στόχο να τον μεταπείσει και να συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, με βάση τα όσα προηγήθηκαν. Η ΕΔΕΚ δεν συζητά καν συμμετοχή της σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Κοντά σε αυτά, ο Μάριος Καρογιάν φαίνεται να έχει ακόμη δυο αγκάθια στο δρόμο του.

Το πρώτο είναι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος , οι θέσεις του οποίου παραδοσιακά ήταν σεβαστές στο ΔΗΚΟ. Η προχθεσινή απάντησή του μιλά μόνη της. «Δεν είναι της ώρας. Δεν είναι κανείς για να είναι ευχαριστημένος με την παρούσα κατάσταση» είπε ο Αρχιεπίσκοπος καθορίζοντας και την θέση του.

Το δεύτερο «αγκάθι» είναι ο Μάρκος Κυπριανού. Είναι γνωστό ότι ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών θα διεκδικήσει το πηδάλιο του ΔΗΚΟ από τον κ. Καρογιάν στις επόμενες εκλογές το κόμμα, αμέσως μετά τις προεδρικές, ενώ κανείς δεν αποκλείει και έκτακτη σύγκλιση Παγκυπρίου Συνεδρίου για Εκλογικό Συνέδριο. Είναι φανερό ότι ο κ. Καρογιάν, από τη μια, δεν επιθυμεί την αποχώρηση, όμως από την άλλη, δεν μπορεί να μην υπολογίζει το πολιτικό κόστος, αν προχωρήσει μόνος του.

Στο ΑΚΕΛ θεωρούν δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να παραμένουν στην εξουσία και δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο παραίτησης Χριστόφια όπως ζητεί η αντιπολίτευση. Μάλιστα φέρνουν ως επιχείρημα τη διακυβέρνηση Κληρίδη μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ λόγω μη έλευσης των πυραύλων, οπόταν υπήρξε μονοκομματική κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου φέρνουν το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Χριστόφια να προχωρούν μόνοι για το υπόλοιπο της προεδρικής θητείας, η θέση του υπουργού Παιδείας αιωρείται. Ταυτόχρονα, ενόσω πλησιάζουμε ακόμη περισσότερο προς την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου ο νέος υπουργός Παιδείας, σε περίπτωση που αντικατασταθεί ο νυν, θα βρει μπροστά του τόσα προβλήματα που το χάος που θα δημιουργηθεί στα σχολεία θα είναι βέβαιο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










309