6 χρόνια Paideia-News, 6 χρόνια μαζί. Προσωπικές εμπειρίες


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Στις 19 Ιουνίου του 2011 το Paideia-News έκανε την εμφάνιση του στον χώρο του διαδικτύου προσδοκώντας να δώσει την πληροφόρηση και τις γνώσεις στην παιδεία που η διεύθυνση του απόκτησε από το 1987.

Γι’ αυτή την προσπάθεια απευθύνουμε σήμερα ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Έξι χρόνια μετά, η πορεία και τα αποτελέσματα του Paideia-News ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Κάποτε σε κάποια διάλεξη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα ρωτήθηκα από μια φοιτήτρια με παιδί, τι αγαπώ περισσότερο, την εφημερίδα την οποία υπηρέτησα και με έθρεψε από το 1980 μέχρι το 2010 (για 30 χρόνια) ή το Paideia-News που ήταν τότε μόλις ενός έτους. Της αντέστρεψα την ερώτηση λέγοντας της. Εσύ τι αγαπάς περισσότερο τη μάνα σου που σε ανέθρεψε ή το μικρό παιδί σου; Αφού τα έχασε προς στιγμή διάλεξε το παιδί της. Ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη αφού κανένας δεν μπορεί να τα βάλει με το νόμο της φύσης. Της πορείας από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο. Ο αναπόφευκτος  κύκλος της ζωής

Σήμερα, μετά από 5 χρόνια, αυτός ο νόμος είναι ιδιαίτερα αισθητός. Η μάνα (εφημερίδα) αφού διέγραψε τον κύκλο της αργοπεθαίνει ενώ το παιδί (αρχίζει να ανοίγει τα φτερά του στην κοινωνία και να κερδίζει τον ορίζοντα και το μέλλον.

Έξι χρόνια μετά, αυτό «παιδί» διαπιστώνω ότι δεν είναι πλέον μόνο δικό μου. Απλώς του έδωσα τα εφόδια και το έμαθα να εφαρμόζει τους νόμους, είτε τους γραπτούς είτε τους άγραφους, που αρχίζουν από τη Νομική και καταλήγουν στην Ηθική. Σήμερα το Paideia-News δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει στους αναγνώστες του.

Υπήρξαν στιγμές που είδα να συγκρούεται η ψυχρή λογική για την επίτευξη ενός στόχου ή μιας μεταρρύθμισης (ανανέωσης) με τον ανθρώπινο πόνο, με κύριο χαρακτηριστικό τον κίνδυνο της αδιοριστίας. Έζησα χιλιάδες μέρες και νύκτες με αυτή τη σύγκρουση βλέποντας χιλιάδες αναγνώστες να δίνουν τον δικό τους αγώνα για επιβίωση. Λογικά έπρεπε να δεχτώ και να στηρίξω τον νόμο της φύσης, της ανανέωσης. Μέχρι σήμερα αδυνατώ να καταλήξω σε μια οριστική απόφαση.

Το Paideia-News συνεχίζει την πορεία του καταγράφοντας γεγονότα και προσφέρει στους αναγνώστες τους το βήμα για την έκφραση ιδεών.   

Για έξι χρόνια κάναμε νόμους (όπως απαιτεί η δημοκρατία) στο σημερινό διαδίκτυο της αναρχίας. Για κάθε περιορισμό γνωρίζαμε την ύπαρξη των αντιδράσεων με κυριότερη αντίδραση την κατηγορία για λογοκρισία. Για μας αυτό ήταν φυσιολογικό. Όταν οι άλλοι ιστοχώροι λειτουργούν χωρίς περιορισμούς ήταν λογικό να δεχτούμε την αντίδραση. Λέγαμε ότι καμιά υγιής δημοκρατία δεν λειτουργεί χωρίς να δέχεται την αντίθετη άποψη. Όμως καμιά υγιής δημοκρατία δεν καταργεί τους νόμους της λόγω ύπαρξης αντιδράσεων. Σε κάθε νέο νόμο που θεσπίζαμε χάναμε προσωρινά κλικ τα οποία όμως αυξάνονταν σε λίγο καιρό.

Σήμερα το Paideia-News δεν το λειτουργεί κανένας, παρά μόνοι οι νόμοι του και η δεοντολογία του.

Τις τελευταίες 30 μέρες διαβάστηκαν στο Paideia-News  πάνω από 400.000 σελίδες με μέσο όρο παραμονής σε  κάθε σελίδα τα 2 λεπτά .

Με την ευκαιρία της σημερινής μέρας των έκτων γενεθλίων του, το Paideia-News  ανανεώνει την υπόσχεση του για συνέχιση αυτής της πορείας για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, μακριά από οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

Χρόνια πολλά στο Paideia-News,  και στους αναγνώστες του.  

*Διευθυντής Paideia-News    




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










140