Από το σκοτάδι του εργασιακού κλοιού στο φως της ποιότητας στην προσχολική εκπαίδευση


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΟΪΖΟΥ*

1η  Μαίου, η μέρα των εργατών/τριών! Διεκδίκηση ωραρίου και συνθηκών εργασίας! Δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι το επάγγελμα της βρεφοπαιδαγωγού και της νηπιαγωγού.  Τα άτομα που φροντίζουν και εκπαιδεύουν τα βρέφη, τα νήπια και τα μικρά παιδιά μας. Πόσο έχουν αυτοί οι αγώνες επηρεάσει τόσο τους μισθούς, όσο και τις συνθήκες εργασίες αυτών των εργαζομένων;

Γνωρίζω σε επιστημονικό, επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο πόσο σημαντική είναι η δουλειά που γίνεται με μικρά παιδιά, για τα ίδια, τις οικογένειες τους, την κοινωνία μας και το κράτος. Αλλά, και πόσο οι μη ικανοποιητικές απολαβές και συνθήκες εργασίας μπορούν να την επηρεάσουν. O οικονομολόγος James Heckman αναφέρει ότι 1 δολάριο επένδυσης στην ποιοτική προσχολική περίοδο αποδίδει 4- 16 δολάρια.

 

 Γενικά είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι όταν επενδύεις από νωρίς στην ποιοτική φροντίδα και εκπαίδευση των μικρών παιδιών, τότε το μέλλον θα είναι πρόσφορο, οικονομικά, ψυχολογικά και πνευματικά.

Συμμετέχω σε διάφορες επιτροπές και ομάδες εργασίας, στις οποίες μιλάμε για την ποιότητα στις δομές εκπαίδευσης και φροντίδας. Είναι πολλοί οι σημαντικοί πυλώνες της ποιότητας, αλλά σήμερα ένας είναι που πρέπει να μας απασχολεί. Ο μισθός και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε αυτές τις δομές. Διερωτώμαι τι χρειάζεται άραγε για να γίνει προτεραιότητα αυτός ο πυλώνας;

Νέες συλλογικές εργασιακές συμβάσεις, κρατική παρέμβαση, κοινωνική κατακραυγή; Ίσως όλα μαζί.

Έχουμε όλοι ένα ρόλο να παίξουμε:

-Οι γονείς, με τις απατήσεις τους για δομές που προσφέρουν ποιοτική φροντίδα και εκπαίδευση, που να συμπεριλαμβάνουν καλούς μισθούς και κατάλληλες εργασιακές συνθήκες.

-Οι εργοδότες, με απαιτήσεις για αναγνωρισμένα πτυχία και ποιοτική προσφορά φροντίδας και εκπαίδευσης και να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδοχές και κατάλληλο ικανοποιητικό εργασιακό περιβάλλον.

-Το κράτος, με την υποχρέωση για προστασία των εργαζομένων δημόσιων και ιδιωτικών δομών, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα για όλους.

-Οι εργαζόμενες, με τη συλλογική διεκδίκηση καλύτερων απολαβών και συνθηκών εργασίας.

Ο αγώνας όλων πρέπει να οδηγεί στη μετάβαση από το σκοτάδι του εργασιακού κλοιού στο φως της ποιότητας στην προσχολική εκπαίδευση.

*Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1110