Παρουσίαση βιβλίου «Ηρεμίας 21», της Χαράς Ζυμαρά


Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Συνεργασίας, στις 26 Απριλίου, ώρα 18:00

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ηρεμίας 21», της Χαράς Ζυμαρά (εκδόσεις Το Ροδακιό) διοργανώνεται εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου στις 26 Απριλίου 2024, ώρα 18:00 στο Σπίτι της Συνεργασίας.

Στην εκδήλωση, η συγγραφέας της νουβέλας θα συνομιλήσει με τις:

- Μαρίνα Οικονομίδου, Διευθύντρια της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και

- Νάσια Διονυσίου, συγγραφέα.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ευδοκία Παπαδοπούλου.

Σχετικά με το βιβλίο

Η Ήβη, μια δραστήρια και ατίθαση δημοσιογράφος, χωρίζει στα τριάντα τέσσερα κι αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό της. Η Πηνελόπη, παντρεμένη με Τουρκοκύπριο, ζει στο Βαρώσι και ψάχνει τον γιο της, που έχει μεγαλώσει στην άλλη πλευρά. Δυο γυναίκες που επέλεξαν να ζήσουν αντισυμβατικά σε ένα νησί όπου κυριαρχεί άλλη τάξη πραγμάτων.

Σμίγουν οι ζωές τους και συναντιούνται το 2004, παραμονές του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, σε μια περίοδο έντονης πόλωσης.

Το συναπάντημα των ιστοριών τους έχει αφορμή ένα πραγματικό γεγονός: την λογοκρισία που ασκήθηκε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο Γκίντερ Φερχόϊγκεν, ένθερμο υποστηρικτή του Σχεδίου Ανάν, όταν κατόπιν άνωθεν οδηγιών ακυρώθηκαν οι συνεντεύξεις του σε όλα τα κυπριακά μέσα.

Περιπέτειες από τις ζωές απλών ανθρώπων διασταυρώνονται στην κρίσιμη εκείνη εποχή, πριν από είκοσι ακριβώς χρόνια, λίγο πριν χαθεί ένας δρόμος που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην ηρεμία.

Η έκδοση του βιβλίου ταυτίζεται με μία ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, καθώς το 2024 συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την καταψήφιση του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν, που πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη, με τη σύμφωνη γνώμη των δυο κοινοτήτων του νησιού, ως λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Η περίοδος πριν και μετά το δημοψήφισμα έχει μείνει στην ιστορία της χώρας ως μια περίοδος κοινωνικής πόλωσης και έντονης προπαγάνδας, αφού το σχέδιο απέκτησε ένθερμους υποστηρικτές και απορριπτικούς, σε μία χρονική συγκυρία που βρήκε την κυπριακή κοινωνία απροετοίμαστη να συζητήσει με ωριμότητα και μετριοπάθεια το όποιο ενδεχόμενο επίλυσης. Έκτοτε, οι δυο κοινότητες του νησιού δεν έχουν βρεθεί τόσο κοντά σε παρόμοια ευκαιρία επίτευξης μόνιμης ειρήνης, με τους πιο απαισιόδοξους πολιτικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για την τελευταία χαμένη ευκαιρία επίλυσης. 

Η υδατογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο είναι δημιουργία της εικαστικού Κατερίνας Ατταλίδου.

Σχετικά με τη συγγραφέα

Η Χαρά Ζυμαρά γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1988. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία στο London School of Economics. Εργάζεται ως Λειτουργός Επικοινωνίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχει εργαστεί στο παρελθόν ως δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας. Διατηρεί το blog mikreskakesistories.com στο οποίο δημοσιεύει σύντομα διηγήματα με ιστορίες «του περιθωρίου» στις οποίες πρωταγωνιστούν κυρίως γυναίκες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










660